Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver Jolande Vogel overleden

Schrijver Jolande Vogel, onder andere bekend van De Molen trilogie, is op 74-jarige leeftijd overleden.

Jolande Vogel was het pseudoniem van Ton Vingerhoets, die onder deze naam bij Uitgeverij Ellessy het drieluik rondom het chique restaurant De Molen schreef. In deze boeken maakt de lezer kennis met Lex Presser, die aan het begin van de Duitse bezetting zijn ouders en zusje verliest. Gedwongen moet hij onderduiken in een Drents veendorp waar hij zijn dromen in rook ziet opgaan. Na de oorlog werpt Lex zich op een nieuwe uitdaging: de machtigste horecaondernemer van het land worden. In de delen die volgden, werden de bloei maar ook de ondergang in het leven van Lex Presser beschreven.

De auteur meed liever de publiciteit. Er zijn geen auteurfoto's en er werden geen interviews gedaan. Samen met kater Josje woonde hij in een bescheiden boerderijtje in de provincie Drenthe. Daar ontstond het verhaal van Lex Presser, door urenlange gesprekken met een vriendin die het verhaal van hoofdpersonage Lex Presser van dichtbij meemaakte. De boeken berusten dus voor een gedeelte op de waarheid.

In het door hemzelf geschreven overlijdensbericht blikte hij terug op zijn leven: 'Ik heb zoveel mogelijk gedaan waar ik zin in had en zoveel mogelijk genoten. Véél boeken geschreven en tijdschriften gemaakt, véél muziek gemaakt, véél van de wereld gezien en véél mensen leren kennen. Maar nu is mijn uiterste houdbaarheidsdatum dan toch verstreken.' Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Schrijver Jolande Vogel overleden

Gesponsorde boeken