Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Schrijver van echte literaire thrillers

door Hebban Crew 5 reacties
Hij heeft een kleine smet op zijn literaire blazoen opgelopen toen hij met gebruik van valse namen positieve recensies van zijn werk op internet zette. Maar alom wordt de Britse schrijver R.J. Ellory geroemd om zijn onconventionele thrillers. Echte literaire thrillers.

Roger Jon Ellory is zondag 26 oktober eregast op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Schrijfster Judith Visser zal hem dan het hemd van het lijf vragen. 

Ongetwijfeld zal een van de gespreksonderwerpen Ellory's net verschenen thriller Het kwaad en de rivier zijn. Een verhaal dat zich begin jaren zeventig afspeelt. Aan de oever van een rivier in Whytesburg, een plaats in de Amerikaanse staat Mississippi, wordt het lichaam gevonden van een meisje dat twintig jaar eerder verdween. Een mandje met een slang erin heeft de plaats van haar hart ingenomen. 

Sheriff John Gaines heropent het onderzoek naar de verdwijning en ontdekt al snel dat Whytesburg nogal wat mysteries met zich mee torst. Zo zijn er occulte gebruiken die nog steeds in zwang zijn. Ook achterhaalt Gaines dat er in die tijd meer meisjes verdwenen zijn. Waarom weigeren haar vrienden te praten? Wat is de rol van de invloedrijke familie Wade? Is het toeval dat een belangrijke getuige bij een brand omkomt? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de aan alzheimer lijdende vader van een van de verdachten?

Ellory wordt op deze website 'de schrijver van de slowmotionthriller genoemd'. NRC Handelsblad schreef: ''Hij is een van de weinige misdaadauteurs bij wie het predicaat 'literaire thrillerschrijver' niet potsierlijk is.'' En ook De Grote Crimezone Thrillerencyclopedie is meer dan lovend over het werk van de auteur. ''Literaire thrillers; ze bestaan'', aldus het naslagwerk. ''Niet zo vaak als uitgevers de lezer willen doen geloven, maar Een stil geloof in engelen van R.J. Ellory is er een van.''

De in 1965 in Birmingham geboren Brit heeft inmiddels twaalf boeken gepubliceerd. Maar dat ging niet zonder een moeizame start: er was geen enkele uitgever te vinden die zijn eerste manuscripten op de markt wilde brengen. Ook Ellory's privéleven kent aanvankelijk veel tegenslag. Zijn vader nam voor zijn geboorte al de kuierlatten en zijn moeder overleed aan een longziekte toen hij zes was. De rest van zijn jeugd bracht hij door op internaten.

Niet schrikken, maar Roger Jon Ellory heeft een strafblad. Op zijn zeventiende woonde hij samen met zijn broer  in een huis zonder gas en licht. Omdat ze honger hadden, stalen de jongens uit een nabijgelegen klooster acht kippen. Ze hadden er net eentje opgegeten toen de politie aan de deur verscheen. Ellory en zijn broer werden veroordeeld wegens stroperij en zaten in een jeugdgevangenis drie maanden celstraf uit. 

De schrijver Ellory heeft ook een, zij het beperkt, literair strafblad. Twee jaar geleden nam hij valse identiteiten aan om zijn imago te verbeteren. De auteur had met gebruik van meerdere pseudoniemen geprobeerd om de pagina die op Wikipedia aan hem gewijd is, op te poetsen. Ellory is vervolgens door de online encyclopedie in de ban gedaan. De affaire kwam kort nadat bekend werd dat Ellory onder andere naam valse recensies op de site van online winkel Amazon.com had geplaatst: positieve om zijn eigen boeken te promoten, negatieve over het werk van collega-schrijvers. Ellory, die twee jaar eerder nog de Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award won met A Simple Act Of Violence, gaf toe valse identiteiten te hebben gebruikt. Na zijn publieke boetedoening probeerde hij de paragraaf over deze affaire op Wikipedia aan te passen.

(foto auteur: Adam Scourfield)Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijver van echte literaire thrillers

 

Gerelateerd

Over

R.J. Ellory

R.J. Ellory

R.J. Ellory (1965), voluit Roger Jon Ellory, is een Britse thrillerschrijver, ge...