Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Science Fact: ESA ruimteschip rendez-voust met komeet

door Hebban Fantasy 1 reactie
Morgen (6 augustus) vanaf een uur of 10 's ochtends (CET, onze tijd) voert het Europese Ruimte Agentschap (ESA) de eerste rendez-vous met een komeet uit. Ooit.

Het Rosetta ruimteschip zal tussen 10 en 12 uur verschillende manoeuvres uitvoeren (officieel: 'Comet Approach Trajectory – insertion thruster burn') om in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te komen. zal Rosetta een kleine robot, de Philae Lander van zo'n 100 kilogram, proberen te laten landen op de kern (nucleus) van de komeet, om nader onderzoek te doen.

De actie van morgen is live te volgen via de speciale Rosetta website van de ESA. Hoewel 'live': er zit een signaalvertraging van 22 minuten en 29 seconden tussen, vanwege de enorme afstand waarop de komeet en het ruimteschip nu zijn. En het duurt ook nog wel een tijdje voor Rosetta echt in omloop is. Maar hier begint het.

Deze missie is in 2003 gestart met gedetailleerd fotoonderzoek van de Hubble space telescoop, gevolgd door lancering met een Ariane-5 van Kourou in Frans Guiana in maart 2004. Meerdere zwaartekracht duwtjes onderweg hebben het nu vlak bij de komeet gebracht. Morgen dus de rendez-vous, spannend. En een grote prestatie.

De missie is behalve via de live link ook via twitter te volgen: ESA Rosetta en voor later, ook de lander zelf: Philae Lander. Op de zeer uitgebreide ESA website is veel meer informatie te vinden. Hieronder een introfilmpje over de missie.

Edit 6 augustus 11.40 uur: de manouvre was een succes en ESA is blij en tevreden. Zie de onderste foto hiernaast.Over de auteur

Hebban Fantasy

315 volgers
20 boeken
0 favorieten
Newbie


Reacties op: Science Fact: ESA ruimteschip rendez-voust met komeet