Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Self-pubber' ziet kloek debuut bekroond

Wat ooit begon als kort verhaal, groeide uit tot een vuistdikke thriller van meer dan zevenhonderd pagina's. 'De Dode Kamer', het eerste deel van een trilogie van Bronja Hoffschlag, werd door een tienkoppige jury bekroond met de Hebban|Crimezone Debuut Award.

Bronja Hoffschlag werd in 1981 geboren in Schiedam, groeide op in Vlaardingen en woont nu sinds een jaar of tien in Rotterdam. Na haar studie had zij een aantal uiteenlopende baantjes, totdat ze in 2008 als receptioniste bij een groot import- en exportbedrijf terecht kwam.

In 2011 bedacht ze twee verhaallijnen voor wat uiteindelijk de psychologische thriller De dode kamer zou worden. Het boek begon ooit als een kortverhaal van zes of zeven bladzijden. ''Het belandde op de stapel, totdat ik een jaar later een artikel las over de zogenaamde 'dode kamer' in het Orfield Laboratorium'', schrijft Hoffschlag op haar website. Die ruimte in een lab in Minneapolis is volgens het Guinness Book of Records 'de stilste kamer op aarde', een 'gekmakende' ruimte aldus wetenschappers. ''Dat bracht me op het idee voor DDK en de personages uit het kortverhaal bleken daar goed in te passen.''

''Wat een manuscript van ongeveer 350 bladzijden had moeten worden, groeide door onverwachte plotwendingen uit tot het dubbele'', vertelt Hoffschlag. Ze benaderde een uitgever, maar die verlangde dat ze een verhaallijn zou aanpassen. Dat was voor haar geen optie, waarna Hoffschlag besloot het boek in eigen beheer uit te brengen. Ze werd een 'self-pubber'.

Hoffschlags kloeke pil gaat over beroepswerkeloze Lennart Larsen en zijn jongere broer, succesvol architect Misha. Ze zijn in alles elkaars tegenpolen. Lennart brengt zijn dagen door met drinken, blowen en het behouden van zijn uitkering, terwijl Misha zestien uur per dag werkt. Hun ouders zijn vijftien jaar eerder omgekomen bij een auto-ongeluk. Daarna is het contact tussen de broers moeilijk geworden, zo niet onmogelijk. Wanneer Misha echter langere tijd zijn telefoon niet opneemt en Lennart op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat zijn broer ontslag heeft genomen en is vertrokken naar Amerika.

Het is het begin van een wekenlange zoektocht, die Lennart confronteert met het verleden, leugens en waarheden, geheimen, raadsels, codes, dubbele agenda’s en herinneringen. Lennart komt erachter dat hij zijn broer helemaal niet goed kent en dat hij geen idee heeft waar Misha toe in staat is.

Hoffschlag hoorde enkele weken geleden dat DDK op de shortlist stond voor de debuutprijs van Crimezone. 'Superblij' was ze. ''De stortvloed aan felicitaties en knuffels heeft me inmiddels overtuigd, dat het echt zo is en nu is het alleen nog maar leuk!''

De schrijfster herinnert zich nog het eurekamoment, 'waarop je ontdekt dat je het ook zelf kunt, in eigen beheer een boek uitgeven'. ''Het boek komt van de pers en opeens zijn daar allemaal meningen van mensen, die je niet kent. Ze hebben de moeite genomen om je boek te kopen, te lezen en over jouw verhaal na te denken. Als het overgrote deel dan enthousiast reageert, is dat een high die te vergelijken is met het belanden op de shortlist.'' Hoffschlag is enorm trots op haar 'kindje' en werkt tussen alle - normale - bedrijven door aan het vervolg: De Skinner Methode.

De uitslag van de juryverkiezing van de Hebban|Crimezone Debuut Award. 

1. Bronja Hoffschlag - De Dode Kamer
2. Olga Hoekstra - Dodenweg
3. Tjeerd Langstraat - Villa Gladiola
4. Anya Niewierra - Vrij uitzicht
5. Linda Samplonius - Koelcel
6. Bruno Buteneers - Weerklank Over de auteur

Hebban Crew

2099 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 'Self-pubber' ziet kloek debuut bekroond

 

Gerelateerd

Over

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag (1981) woont in Rotterdam. Zij begon in haar tienerjaren ...