Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Aan het eind van de dag

door Senia
Op Hebban presenteert Senia haar Leesclubboek van de Maand. Deze keer is dat de roman Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet. Het boek behoort dit seizoen tot de top-3 van meest gekozen titels van de Senia-leesclubs die moderne literatuur bespreken. Nelleke Noordervliet was ook gastspreker tijdens de uitreiking van de Jan van Luxemburg Prijs aan Senia. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die op succesvolle wijze het plezier in lezen stimuleert.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Katharina (Kat) Mercedes Donker is minister geweest in twee kabinetten, inmiddels is ze gepensioneerd. Op een dag wordt ze benaderd door wetenschapper Clara Hartong, die haar vraagt om mee te werken aan de biografie die zij van Kat zal schrijven. Daar heeft Kat geen zin in en hoewel ze Clara wel enkele keren ontmoet, is er van medewerking weinig sprake.

Maar de vraag van Clara zorgt er wel voor dat Kat gaat terugkijken op haar leven – en er zelf over gaat schrijven. De geheimen die zij heeft, worden zo voor de lezer gaandeweg onthuld. Tegelijkertijd voert de roman de lezer langs bekende historische gebeurtenissen van de afgelopen decennia en geeft zo een beeld van een veranderende wereld.

Het in de pers goed ontvangen Aan het eind van de dag is een pakkende roman die rijk is aan motieven. Vooruitwijzingen en herinneringen geven het verhaal spanning en er zijn veel verwijzingen naar andere literaire werken.

Wie schreef het boek?

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) studeerde Nederlands, Algemene Literatuurwetenschap en Theaterwetenschappen. Ze werkte bij een wetenschappelijke uitgeverij en als docent en was actief voor de PvdA in de lokale en regionale politiek.

In 1987 debuteerde ze met Tine, of De dalen waar het leven woont, het gefingeerde dagboek van Everdine Douwes Dekker-van Wijnbergen, de eerste echtgenote van Multatuli. Sindsdien publiceerde ze een groot aantal romans, novellen, verhalen, essays en non-fictieboeken. Bekende titels zijn onder andere Het oog van de engel (1991), De naam van de vader (1993), Altijd roomboter (2005), Snijpunt (2008) en Vrij man (2012).

Haar werk kenmerkt zich door een grote interesse voor het verleden. Ze schreef een aantal historische romans en boeken over geschiedenis, maar ook in de romans die zich in het heden afspelen, worden de figuren bepaald door hun verleden waaraan ze trachten te ontsnappen of waarmee ze in het reine moeten komen.  

Boekenpodcast Het verhaal: gesprek met Nelleke Noordervliet

Wat valt er te bespreken?

Lenora Crom schreef voor Senia een uitgebreide leeswijzer over Aan het eind van de dag waarin ze veel vertelt over de thematiek en motieven in de roman, de structuur van het boek en de achtergronden van het verhaal. Ook reikt ze een flink aantal vragen aan waaruit je een keuze kunt maken als je dit boek in een leesclub bespreekt. Er zijn aanknopingspunten genoeg voor een boeiende discussie!

Wat vonden Hebban-lezers van Aan het eind van de dag? Lees de recensies!

Lees een fragment uit Aan het eind van de dag

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!Over de auteur

Senia

21 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Aan het eind van de dag

 

Gerelateerd

Over

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was jarenlang...

Gesponsorde boeken