Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Dat kan mijn kleine zusje ook

In 2017 is Senia gestart met het opzetten van groepen Kunstgeschiedenis. Hierin bespreek je boeken die aanzetten tot het kijken naar kunst. Er zijn inmiddels circa dertig van deze clubs actief. Als Leesclubboek van de Maand deze keer dan ook een titel uit het programma van deze groepen, namelijk: 'Dat kan mijn kleine zusje ook: waarom moderne kunst kunst is van Will Gompertz.'

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Miljoenen mensen brengen een bezoek aan een museum, maar begrijpen vaak niet dat iets wat hun kleine zusje ook kan maken, als een meesterwerk beschouwd wordt. Mensen schromen om dat te zeggen of beschouwen het als een vorm van zwendel. Gompertz is die mening niet toegedaan. Veel werk zal de tand des tijds niet doorstaan, maar er is ook veel dat dat wel zal doen. Gompertz is van mening dat je moderne en eigentijdse kunst pas kunt waarderen als je de wijze waarop een kunstwerk tot stand is gekomen, kunt begrijpen.  

In twintig hoofdstukken beschrijft hij de ontwikkelingen in de kunst, vanaf ongeveer 1820. Dat doet hij op een enthousiasmerende manier, met veel aandacht voor historische anekdotes. En vooral met aandacht voor de vraag waarom iets nu kunst is. Je kleine zusje kan het immers ook, denk je misschien als je in een museum om je heen kijkt.  

Wie schreef het boek?

De Engelsman Will (William Edward) Gompertz (Kent, 1965) wordt wel ‘de eerste kunsthistorische stand-up comedian’ genoemd. Hij is een geweldige performer, die niet alleen schrijft over zijn vak, maar er ook veel lezingen over houdt. Hij werkte voor de Tate-groep, bestaande uit vijf musea, en is kunstredacteur bij de BBC. Daarnaast schrijft hij over kunst voor onder andere The Guardian en The Times.  

Naast Dat kan mijn kleine zusje ook (de vertaling van What Are You Looking At, 2012) schreef hij ook Think Like an Artist (2015) dat in 2016 in het Nederlands verscheen onder de titel Denk als een kunstenaar: iedereen kan creatief en inspirerend zijn.  

YouTube Will Gompertz vertelt over zijn boek, rondwandelend door Tate Modern in Londen.

Achtergrondinformatie voor leesclubs

Voor de Senia-leesclubs schreef Marja Weijers-Koning een uitgebreide leeswijzer bij Dat kan mijn kleine zusje ook. Hierin geeft ze een samenvatting per hoofdstuk en reikt ze een flink aantal vragen aan om met elkaar te praten over het boek, maar vooral over kunst, de manier waarop je er naar kunt kijken en wat je eraan kunt waarderen.

De andere boeken uit het Senia-programma Kunstgeschiedenis.

 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief en/of voor een attendering op de start van nieuwe leesclubs.  

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Dat kan mijn kleine zusje ook

 

Gerelateerd

Over

Will Gompertz

Will Gompertz

Aanvankelijk was Will Gompertz (1964) niet geïnteresseerd in moderne kunst ...

Gesponsorde boeken