Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - De acht bergen

door Senia 2 reacties
Stopt je eigen leesclub in de zomermaanden? Of is dit net de periode dat je juist eens aan een leesclub wil beginnen? Doe dan mee met de Senia Zomerleesclubs die in verschillende plaatsen van start gaan. Drie boeken staan centraal, met als overkoepelend thema ‘Een reis door het leven’. Die boeken zijn: De heilige Rita van Tommy Wieringa, Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend en De acht bergen van Paolo Cognetti. Dit laatste boek is in juni het Senia Leesclubboek van de Maand.

Senia Zomerleesclubs. Doe mee!

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Pietro is een stadsjongen uit Milaan die de zomermaanden doorbrengt in de bergen van Noord-Italië. Zijn ouders hebben daar een huisje gekocht, waar Pietro veel met zijn moeder is. Zijn vader komt als het werk het toelaat. Hij geniet dan van lange wandelingen door de bergen, waarop hij Pietro meesleept zonder veel aandacht voor hem te hebben.

Maar Pietro vindt een vriend in de persoon van Bruno, een jongen van zijn leeftijd voor wie de bergen vertrouwd gebied zijn. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee die vele jaren zal duren, hoe verschillend hun levens zich ook ontwikkelen: Paolo is de onrustige zoeker en reiziger die zelfs in Nepal belandt. Daar leert hij de levensles waaraan de roman zijn titel dankt. Bruno blijft zijn hele leven de jongen van de bergen. En Paolo zal regelmatig naar die bergen terugkeren nadat zijn vader hem een stuk grond heeft achtergelaten met de bedoeling dat hij daarop een huis zal bouwen. Bruno is daarbij onmisbaar voor Pietro die terug in de bergen ook meer te weten komt over de raadselachtige man die zijn vader was.  

De acht bergen is een intense en sfeervolle roman over vrienschap, eenzaamheid, ouder-kindrelaties en het vinden van je plaats in de wereld. En natuurlijk over het overweldigende hooggebergte.  

Wie schreef het boek?

Paolo Cognetti is in 1978 in Milaan geboren en bracht als kind de zomers door in de bergen. Al jong wist hij dat hij schrijver wilde worden, maar hij begon toch aan een studie wiskunde, die hij niet afmaakte. Daarna ging hij, bij gebrek aan een schrijversopleiding, naar de filmacademie, omdat hij hoopte daar te leren hoe je een verhaal vertelt.  

Na zijn afstuderen maakte hij verschillende documentaires, met name over Amerikaanse schrijvers die hij bewonderde. En hij begon verhalen te schrijven die ook in boekvorm verschenen. Maar het onzekere bestaan in Milaan en New York had op zeker moment lang genoeg geduurd. Toen bovendien zijn vader overleed, besloot hij tien jaar geleden om terug te gaan naar het berggebied van zijn jeugd. Daar woont hij nu in de lente en zomer, de rest van het jaar woont hij in Milaan.  

In 2012 verscheen zijn eerste roman, een jaar later bij ons uitgebracht onder de titel Sofia draagt altijd zwart. Vervolgens schreef hij een autobiografisch boek over zijn ‘vlucht’ naar de bergen, dat in september in vertaling verschijnt onder de titel De buitenjongen. De acht bergen is zijn tweede roman, die in Italië werd bekroond met de belangrijke Premio Strega en inmiddels in veel landen in vertaling is uitgebracht.  

Achtergrondinformatie voor leesclubs

Voor de deelnemers aan de Senia Zomerleesclubs schreef Lenora Crom een uitgebreide leeswijzer bij De acht bergen. Hierin bespreekt ze de thematiek en motieven in het boek en vertelt ze meer over zaken als structuur, tijd en ruimte. En ze reikt een flink aantal vragen aan om met elkaar te praten over deze rijke roman.

Hebban-lezers over De acht bergen

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief en/of voor een attendering op de start van nieuwe leesclubs.  

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - De acht bergen

 

Gerelateerd

Over

Paolo Cognetti

Paolo Cognetti

Paolo Cognetti (1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht...

Gesponsorde boeken