Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Dijk

door Senia
Als Leesclubboek van de Maand deze keer de roman Dijk van H.M. van den Brink die dit seizoen op het programma staat bij een groot aantal van de leesclubs literatuur van Senia.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Een gepensioneerde oud-werknemer van de Dienst van het IJkwezen denkt terug aan zijn werkzame leven en met name aan zijn collega Karl Dijk, die gelijk met de verteller in 1961 bij de dienst begon. Dijk was voor hem een fascinerende figuur naar wie hij opkeek; een ambtenaar van de oude stempel, die zijn werk serieus nam, rechtlijnig en tegelijkertijd op een bepaalde manier een mysterie.  

Samen bleven zij hun hele werkzame leven aan het ijkwezen verbonden en kregen met allerlei veranderingen te maken in de maatschappij die ook hun werk beïnvloedden, zoals de privatisering van de dienst. Dijk trok zich niets aan van alle veranderingen. Toen in 2007 zijn dienstverband werd ontbonden, kreeg de verteller de opdracht om de afscheidsspeech voor Dijk te schrijven. Maar Dijk zelf bleef weg op de receptie.  

Gekweld door koortsdromen komen bij de verteller de herinneringen aan Dijk levensecht boven in een boek dat net als eerder werk van Van den Brink een veranderend Nederland beschrijft, gezien door de ogen van een ik-verteller die een zekere teleurstelling, of berusting, voelt bij die overgang naar een nieuwe tijd.  

Lees hier een fragment

YouTube Docent Jörgen Apperloo bespreekt Dijk in deze aflevering uit zijn reeks Vlogboek

 

Wie schreef het boek?

Hans Maarten van den Brink (Oegstgeest, 1956) ging na een studie Nederlands in Leiden de journalistiek in. Als freelancer werkte hij onder andere voor Vrij Nederland en De Haagse Post, in 1981 kwam hij in dienst bij NRC Handelsblad. Voor deze krant was hij onder meer correspondent in Washington en Madrid. Van 1995 tot 2001 was Van den Brink hoofdredacteur van de VPRO-televisie en van 2006 tot 2015 was hij directeur van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties, dat later werd omgedoopt tot het Mediafonds.  

Na twee bundelingen van zijn journalistieke reportages verscheen in 1993 met De vooruitgang Van den Brinks eerste roman. Bekendheid als literair auteur kreeg hij met de veelgeprezen novelle Over het water (1998) die genomineerd werd voor onder andere de Libris Literatuur Prijs en in diverse talen werd vertaald.  

Een jaar later verscheen nog de roman Hart van glas, maar nadien bleef het wat het publiceren van fictiewerk stil tot januari 2016, toen Dijk uitkwam. Vorig jaar verscheen kort voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer het ‘wintersprookje’ Koning Wilders, waarin Van den Brink onderzoekt in hoeverre de wereld waarin Geert Wilders de Nederlandse bevolking wil laten geloven een fantasiewereld is.

Achtergrondinformatie voor leesclubs

Voor de Senia-leesclubs schreef Nels Fahner een uitgebreide leeswijzer bij Dijk. Hierin geeft hij een samenvatting van het boek en een grondige analyse die ingaat op de structuur (en hoe deze de thematiek weerspiegelt), de motieven, het perspectief van de onbetrouwbare verteller en de manier waarop tijd en ruimte een rol spelen in deze roman over de botsing tussen chaos en orde, de meetbare werkelijkheid en de beleefde realiteit. Daarnaast reikt hij een flink aantal vragen aan waaruit je een keuze kunt maken als je dit boek in een leesclub bespreekt. Er zijn aanknopingspunten genoeg voor een levendige discussie!

Wat vonden Hebban-lezers van Dijk? Lees de recensies!  

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Dijk

 

Gerelateerd

Over

H.M. van den Brink

H.M. van den Brink

Hans Maarten van den Brink (1956) is de auteur van romans en essays. Zijn novell...

Gesponsorde boeken