Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Kolja

door Senia
Op Hebban presenteert Senia een Leesclubboek van de Maand. In november is dat Kolja van Arthur Japin. Circa 2300 deelnemers van Senia bespreken deze roman in het seizoen 2018-2019 in hun leesclub.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar via leesclubs en culturele excursies. Momenteel zijn er ongeveer 1150 Senia-leesclubs actief, op het gebied van Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver.

Waar gaat het boek over?

Het titelpersonage Kolja Konradi groeit in het Rusland van de negentiende eeuw op zonder te kunnen horen en spreken. In 1875 krijgt Modest Tsjaikovski, broer van de beroemde componist Pjotr Iljitsj, de taak de jongen te leren lezen, schrijven, liplezen en spreken. Tussen Kolja en de broers Tsjaikovski ontstaat een hechte band, ze reizen de jaren nadien onder andere door Italië en Frankrijk en Kolja leert van de broers meer over de wereld van theater en muziek. Maar zoals Kolja een buitenstaander is, zijn ook de broers Tsjaikovski dat: hun homoseksualiteit wordt in het Rusland van die jaren niet geaccepteerd.  

Als Kolja achttien is, een landgoed erft en op eigen benen wil staan, komt het tot een breuk tussen hem en Modest. Een verzoening volgt als Pjotr overlijdt. Volgens de officiële verklaring is hij gestorven aan cholera, maar Kolja is ervan overtuigd dat de zaken anders liggen en zet in de dagen voorafgaand aan de staatsbegrafenis van de beroemde componist alles op alles om de waarheid over diens dood te achterhalen. Maar wat is de waarheid en is het wel verstandig om die te openbaren?  

VIDEO Janneke Siebelink in gesprek met Arthur Japin over Kolja (ruim 17 minuten).

Wie schreef het boek?

Arthur Japin (Haarlem, 1956) is vooral bekend door zijn historische romans, waarin steeds buitenstaanders centraal staan. In interviews heeft hij er nooit een geheim van gemaakt dat zijn jeugd bepaald is door ruzies tussen zijn ouders, de zelfdoding van zijn vader en het feit dat hij als kind op school veel pesterijen te verdragen had. Het is voorstelbaar dat de compassie voor buitenstaanders en mensen die beschadigd zijn die uit zijn werk spreekt, zijn oorsprong vindt in die ervaringen.  

Na een loopbaan als acteur en schrijver van scenario’s en hoorspelen, publiceerde hij in 1996 met de bundel Magonische verhalen zijn eerste boek. Een jaar later volgde de roman De zwarte met het witte hart, een historische roman waarmee hij zijn naam als schrijver vestigde. Zeer succesvolle historische romans die nadien verschenen zijn onder andere Een schitterend gebrek (2003, bekroond met de Libris Literatuur Prijs) en De overgave (2007, bekroond met de NS Publieksprijs). In 2006 schreef Japin het Boekenweekgeschenk De grote wereld.  

Andere kanten van Japins schrijverschap tonen hedendaagse romans als De man van je leven (2013) en het dit jaar verschenen Nachtkaravaan, een bundeling van zijn liedteksten en gedichten.

Senia-informatie voor leesclubs

Voor de deelnemers aan de Senia-leesclubs schreef Maureen Poort een uitgebreide leeswijzer bij Kolja. Hierin geeft ze niet alleen een gedegen samenvatting van het boek, maar vertelt ze meer over zaken als structuur, tijd en ruimte en behandelt ze de diverse motieven in de roman (taal, spreken en zwijgen, lichamelijkheid en zintuiglijkheid). En welke symboliek kun je zien in de zwanen in het boek? Welke interpretatie kun je geven aan de motto’s bij elk deel? De leeswijzer biedt achtergronden en nodigt je via een flink aantal vragen uit om met elkaar te praten over Kolja.  

Achtergrondinformatie op Hebban

- Lezersrecensies van Kolja.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief en/of voor een attendering op de start van nieuwe leesclubs.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Op Senia.nl kun je zoeken naar groepen in jouw omgeving die plaats hebben voor nieuwe leden. Wil je eerst meer weten kom dan naar een van de introductiebijeenkomsten die Senia maandelijks organiseert. Die bijeenkomsten vinden meestal plaats in bibliotheken en boekhandels. Je bent van harte welkom!

Zit je al in een leesclub en belandt het gesprek nogal eens op zijpaden? Dan zijn de Senia-leeswijzers misschien ook wel wat voor jouw leesclub. Bestaande leesclubs zijn uiteraard ook welkom bij Senia!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Kolja

 

Gerelateerd

Over

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...


Gesponsorde boeken