Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Maan en zon

door Senia
Op Hebban presenteert Stichting Senia haar Leesclubboek van de Maand. We trappen af met het boek dat dit seizoen het meest gekozen is door de leesclubs Moderne Literatuur: Maan en zon van Stefan Brijs.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Tijdens een doorwaakte nacht in juli 2001 kijkt broeder Daniel terug op de veertig jaar dat hij als onderwijzer en later schoolhoofd heeft gewerkt op Curaçao. Al die jaren heeft hij zich ingezet voor de vaak arme bevolking, waarbij hij meer dan alleen onderwijzer was. In het bijzonder voelde hij zich betrokken bij de taxichauffeur Roy Tromp die op zekere dag zijn zoon Max achterliet in de klas van Daniel. De intelligente Max leek zich te zullen onttrekken aan de ellende en armoede, maar het lukt hem niet om zich los te maken van zijn milieu. Nu het ook met zijn zoon Sonny mis dreigt te gaan, heeft Max een besluit genomen dat hemzelf in gevaar kan brengen. Broeder Daniel wacht met bange voorgevoelens op nieuws en schrijft zijn herinneringen op.

Maan en zon is een roman over het leven op Curaçao waar armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven. De verleiding is groot om snel geld te verdienen met de drugshandel, maar levert ook gevaar op. Het is ook een boek over familierelaties, eer en bedrog, noodlot en ambitie.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!


Wie schreef het boek?

Stefan Brijs (Genk, 1969) werkte tien jaar in het onderwijs voor hij zich in 1999 geheel aan het schrijven ging wijden. Na twee romans, een novelle en enkele essaybundels kwam in 2005 het grote succes met de roman De Engelenmaker die genomineerd werd voor grote literaire prijzen en bekroond met onder andere de Gouden Uil Prijs van de Lezer in Vlaanderen en de Boek-delenprijs voor het Leesclubboek van het Jaar in Nederland. Ook zijn volgende grote roman, Post voor mevrouw Bromley (2011), kende veel succes.

In 2014 verhuisden Brijs en zijn vrouw naar Spanje, waar hij Maan en zon voltooide. In het dit jaar verschenen Andalusisch logboek doet hij verslag van zijn kennismaking met deze nieuwe omgeving.


Wat valt er te bespreken?

Sanne Hermans schreef voor Senia een uitgebreide leeswijzer over Maan en zon waarin ze meer vertelt over thematiek en motieven in de roman, de structuur en de personages. En ze reikt je een flink aantal vragen aan om in een leesclub deze roman te bespreken.

Bijvoorbeeld:

1. Welke positie neemt broeder Daniel in op het eiland?

2. Wat is de rol van het onderwijs in Maan en zon?

3. In de tekst worden Engelse en Papiamentse woorden, zinnen en uitdrukkingen gebruikt. In hoeverre heb je dit als een waardevolle toevoeging ervaren?

4. In hoeverre is je beeld van Curaçao veranderd door het lezen van Maan en zon?  


Wat vonden Hebban-lezers van Maan en zon? Lees de recensies
 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.Over de auteur

Senia

21 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Maan en zon

 

Gerelateerd

Over

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...

Gesponsorde boeken