Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Victoria, koningin

door Senia
Deze maand is het Senia leesclubboek van de maand een favoriete titel van de Senia-geschiedenisleesclubs: Victoria, koningin van Julia Baird. ‘Een intieme biografie van de vrouw die een wereldrijk regeerde’, volgens de ondertitel.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief en/of voor een attendering op de start van nieuwe leesclubs.

Leesclubs geschiedenis bij Senia
Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar via leesclubs en culturele excursies. Momenteel zijn er ongeveer 1250 Senia-leesclubs actief, op diverse terreinen. Er zijn ongeveer 220 clubs die zich specifiek met geschiedenis en biografieën bezighouden. De leden hiervan komen zes tot zeven keer per jaar bij elkaar. Bij de besproken boeken zijn leeswijzers van Senia beschikbaar met een samenvatting van het boek, achtergrondinformatie en discussievragen.  

Een leesclub geschiedenis: iets voor jou?
Hou je van geschiedenis, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-geschiedenisleesclub misschien iets voor jou. Op Senia.nl vind je meer informatie over de boeken, de start van nieuwe groepen en de clubs waarin ruimte is voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!

Waar gaat het boek over?

Toen de in 1819 geboren Victoria in 1901 overleed was ze de langst regerende monarch uit de Europese geschiedenis. Ruim 63 jaar had zij op de troon gezeten. Haar leven spreekt nog steeds tot de verbeelding van schrijvers en filmregisseurs.  

Julia Baird concentreert zich in haar 800 pagina’s dikke biografie vooral op het persoonlijk leven van Victoria. Dat had de koningin zelf gedetailleerd vastgelegd in haar dagboeken en brieven. Die waren al wel eens gepubliceerd, maar zwaar gecensureerd en haar dochter Beatrice had originele brieven laten vernietigen en dagboeken herschreven.  

Baird kreeg met de nodige moeite toegang tot de koninklijke archieven op Windsor Castle en componeerde een vlot lezende biografie met veel kleine wetenswaardigheden. En hoe zat het nou met de relatie tussen Victoria en haar Schotse bediende John Brown, die na de dood van haar echtgenoot prins Alberts haar onafscheidelijke metgezel was?

VIDEO  

Interview (ca. 14 minuten) met Julia Beard in de reeks ‘Meet the Author’ van The Better Reading Book Club.

Wie schreef het boek?

Julia Baird werd in 1967 geboren in Sydney. In 1970 verhuisde ze met haar ouders naar New York vanwege het werk van haar vader, die toen Australische zaakgelastigde voor de VS werd. Tien jaar later keerden ze terug naar Australië.  

Baird studeerde geschiedenis in Sydney en promoveerde in 2001 op een proefschrift over vrouwen in de politiek. Haar eerste boek, het in 2004 verschenen Media Tarts: How the Australian Press Frames Female Politicians, sluit daarop aan.  

Baird begon haar loopbaan als journaliste bij The Sydney Morning Herald en werkte twee jaar in de Verenigde Staten als redacteur van Newsweek. Ze presenteerde daarnaast radio- en televisieprogramma’s. Haar artikelen en columns verschenen en verschijnen in bekende kranten en tijdschriften als The New York Times, The Guardian en Harper´s Bazaar.  

Meer over Julia Baird

Achtergrondinformatie  

- Victoria, koningin op Hebban

Twee YouTube-video’s:

- Julia Baird vertelt over haar boek en beantwoordt vragen van lezers tijdens een optreden in een boekhandel (Lengte ca. 65 minuten) 

- Interview met Julia Beard in de Sydney Opera House (Lengte ca. 57 minuten)Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Victoria, koningin

 

Gerelateerd

Over


Gesponsorde boeken