Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Wees onzichtbaar

door Senia
Op Hebban presenteert Senia een maandelijks artikel over haar leesclubs. We trappen het nieuwe seizoen af met een toptitel van onze leesclubs moderne literatuur: Wees onzichtbaar, de met de Libris Literatuur Prijs bekroonde roman van Murat Isik is ons Leesclubboek van de maand in oktober.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar via leesclubs en culturele excursies. Momenteel zijn er ongeveer 1150 Senia-leesclubs actief, op het gebied van Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver.

Waar gaat het boek over?

Wees onzichtbaar is het verhaal van Metin. Hij is geboren in Izmir, Turkijke maar belandt als hij vijf is met zijn familie in de Amsterdamse Bijlmer, begin jaren tachtig. De sfeer in huis wordt sterk bepaald door Metins vader Harun, een communist die weigert te werken. Voor zijn vrouw en kinderen is hij een tiran die geweld niet schuwt.  

De aanvankelijk verlegen en angstige Metin groeit op in deze onveilige thuissituatie en bovendien in een wijk die steeds verder in verval raakt. Maar heel langzaam veranderen de verhoudingen in het gezin en weet hij ook steeds zelfbewuster zijn weg te vinden in de harde buitenwereld.

Rondkijken in de Bijlmer

Murat Isik leidt je rond door de Bijlmer in twee video’s, De Amsterdamse Poort en De buurt:

Zelf een kijkje nemen in de Bijlmer? Bijlmertours organiseert rondleidingen.

Wie schreef het boek?

Murat Isik (1977) werd net als zijn hoofdpersoon Metin in 1977 geboren in Izmir. Hij groeide op in de Bijlmer en ging na de middelbare school rechten studeren in Amsterdam en San Francisco.  

Tijdens zijn studietijd begon hij verhalen te schrijven. In 2007 won hij met het verhaal ‘De purperen citroen’ een schrijfwedstrijd en vervolgens begon hij aan een eerste roman. Daarvoor baseerde hij zich op de verhalen van zijn ouders over hun leven in Turkije. Verloren grond verscheen in 2012, kreeg goede recensies en werd bekroond met de Bronzen Uil, een Vlaamse prijs voor het beste debuut.  

Aangemoedigd door het succes zegde Isik zijn baan als jurist bij de gemeente Amsterdam op en ging zich volledig aan het schrijven wijden. Het resultaat mocht er zijn: Wees onzichtbaar is een boek dat geliefd is bij lezers en recensenten/juryleden.  

Senia-informatie voor leesclubs

Voor de deelnemers aan de Senia-leesclubs schreef Esmé van den Boom een uitgebreide leeswijzer bij Wees onzichtbaar. Hierin geeft ze niet alleen een gedegen samenvatting van het omvangrijke boek, maar bespreekt ze de thematiek en motieven in de roman en vertelt ze meer over zaken als structuur, tijd en ruimte. Verder reikt ze een flink aantal vragen aan om met elkaar te praten over deze rijke roman waardoor veel lezers zich al hebben laten meeslepen.

Achtergrondinformatie op Hebban

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs organiseerde Hebban leesclubs rond de genomineerde boeken. Bekijk de discussie rond Wees onzichtbaar. Zelf inschrijven voor een online leesclub op Hebban? Kijk hier. Het eindoordeel (pas op voor spoilers!) van de Hebban Leesclub vind je hier.

Column van Murat Isik over het ontstaan van Wees onzichtbaar.

De Leesclubassistent maakte een discussievragenset voor leesclubs.

Murat Isik wint de 25e Libris Literatuur Prijs met Wees onzichtbaar.

Murat Isik schrijft het Boekenweekessay van 2019.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief en/of voor een attendering op de start van nieuwe leesclubs.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Op Senia.nl kun je zoeken naar groepen in jouw omgeving die plaats hebben voor nieuwe leden. Wil je eerst meer weten kom dan naar een van de introductiebijeenkomsten die Senia maandelijks organiseert. Die bijeenkomsten vinden meestal plaats in bibliotheken en boekhandels. Je bent van harte welkom!

Zit je al in een leesclub en belandt het gesprek nogal eens op zijpaden? Dan zijn de Senia-leeswijzers misschien ook wel wat voor jouw leesclub. Bestaande leesclubs zijn uiteraard ook welkom bij Senia!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Wees onzichtbaar

 

Gerelateerd

Over

Murat Isik

Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op hed...