Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Sexting: Actueel thema in ‘Onder mijn huid’

‘Onder mijn huid’ is een realistische jeugdroman over een meisje dat het slachtoffer wordt van ‘sexting’. Een anoniem persoon dreigt de naaktfoto’s die de 16-jarige hoofdpersoon naar haar ex-vriendje stuurde te verspreiden. Marlies Slegers schreef een spannend en herkenbaar verhaal voor jongeren, dat tegelijkertijd een actueel en belangrijk thema bespreekt.

Volgens de website Sense (een website voor jongeren voor al hun vragen over seks, verliefdheid, liefde) is sexting ‘het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet. Het woord is afgeleid van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’ (=berichtje sturen).   

Volgens de website krijgt maar liefst 33% van de jongeren te maken met het verzoek om naaktfoto’s of – filmpjes van zichzelf op te sturen. Bijna 25% van de jongeren geeft aan weleens een naaktfoto of –filmpje van zichzelf gemaakt te hebben. De meesten van hen verstuurden deze foto’s en filmpjes via WhatsApp of Snapchat en 18% heeft daar later spijt van. Daarnaast geeft 20% van de jongeren toe weleens een naaktfoto of –filmpje van iemand anders doorgestuurd.

Dat zijn schrikbarende cijfers en Marlies Slegers vond dit dan ook een belangrijk onderwerp om in haar nieuwste boek te verwerken. De schrijfster is vooral bekend van de ‘I Love Liv’–reeks voor jonge meiden. Ook schreef ze een aantal boeken in de serie ‘Hockeyclub De Sterren’. Onder mijn huid is dan ook haar eerste jeugdboek dat een serieuzer onderwerp aanhaalt voor een iets oudere doelgroep. Eerder schreef ze al het informatieve boek voor ouders: Soci@l Kids – Je kind op social media.  

Op haar Facebook-pagina liet de auteur weten: ‘Het is een spannend verhaal en een totaal andere stijl dan de I Love Liv-serie. Het ligt in het verlengde van Webcams, Vriendjes & Andere Rampen. Dat was voor de groepen 6,7,8 en ik merk tijdens schoolbezoeken altijd weer hoeveel indruk dat verhaal maakt. Dit verhaal is voor een oudere doelgroep bedoeld: 12-15 jr.’  

Fragment:
Ben je benieuwd naar Marlies’ nieuwste boek? Hier kun je alvast de proloog en het eerste hoofdstuk van Onder mijn huid lezen.

Lees het fragment

Win:
Onder mijn huid verschijnt op 12 juni, maar jij kunt het hier op Hebban YA al winnen! Van uitgeverij Luitingh Sijthoff mogen we drie exemplaren weggeven. Klik op het giveaway-kader hiernaast om te weten te komen hoe je kans maakt op het boek!  

Over het boek:  
Je weet dat je eigenlijk geen keus hebt, Coco. Je wilt toch niet dat ik de foto echt verspreid? Dat ik je leven tot een hel maak? Zeg het maar...  

Coco is al heel lang verliefd op Nick. Ze is dan ook over the moon als hij laat merken dat hij haar ook leuk vindt. Met Nick kan ze over van alles praten, ook over de moeizame relatie met haar vader. Dan vraagt hij of ze een naaktfoto van zichzelf stuurt. Coco aarzelt, maar doet het toch wanneer hij belooft alles meteen te deleten. Het gaat een tijdje goed, tot Coco erachter komt dat Nick screenshots van haar aan zijn vrienden heeft laten zien. Ze is woedend en maakt het uit. Niet lang daarna krijgt ze via een anonieme afzender een naaktfoto van zichzelf toegestuurd. Als ze niet binnen 24 uur een nieuwe stuurt, gaat haar foto viraal... Wie bedreigt haar? Is het Nick? Of iemand anders?  

Extra:
Zit je zelf in de problemen door sexting, of is er iets anders vervelends gebeurd via internet? Je kunt anoniem advies inwinnen bij Meldknop, een initiatief van Veilig Internetten dat wordt ondersteund door de politie. Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Sexting: Actueel thema in ‘Onder mijn huid’

 

Gerelateerd

Over

Marlies Slegers

Marlies Slegers

Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboe...

Gesponsorde boeken