Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de Hebban Thrillerprijs 2022 shortlist: wie wordt de winnaar?

door Hebban Crew 37 reacties
Op 6 april maakte Hebban de vijf genomineerden bekend die kans maken op de Hebban Thrillerprijs 2022, geselecteerd door een honderdkoppige lezersjury. Op donderdag 9 juni wordt dan eindelijk onthuld wie de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek in ontvangst mag nemen. Wie wordt de winnaar? Je hoort het tijdens de Avond van het Spannende Boek: er zijn nog enkele kaarten beschikbaar!

De genomineerden

Drie van de genomineerden wonnen eerder belangrijke thrillerprijzen: Anya Niewierra won twee jaar geleden de eerste editie van de Hebban Thrillerprijs, Marion Pauw en Dominique Biebau namen elk al eens een Gouden Strop in ontvangst. Bas Haan is de enige debuterende thrillerschrijver op de shortlist.

Het mollenfeest

Dominique Biebau

'Als d’ Opperste ghebiedt, soe moet ghy gaen Trecken in ’t landt van Mollengijs.' Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt. Het mollenfeest is een ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen.

Lenoir

Bas Haan

Jacob Lenoir, een Rotterdamse rechercheur, komt met een pistool in zijn bebloede hand bij bewustzijn. Hij is in het huis van zijn zwager, topadvocaat Danny Vos, die naast hem ligt met een kogelgat in zijn voorhoofd. Lenoir kan zich niets herinneren. Is hij nu zelf een moordenaar? Normaliter jaagt coldcaserechercheur Lenoir met eindeloos veel geduld en volharding op moordenaars om nabestaanden hun langgewenste antwoorden te geven en de daders op te sluiten. Hij heeft zich net vastgebeten in de eerwraakzaak van de vermoorde Naima Farah, waarin een oude bekende van hem als mogelijke hoofdverdachte opduikt. En nu wordt Lenoir opeens zelf verdacht van moord.

Hij raakt steeds verder verstrikt in een web van de oude moordzaak, een dubieuze officier van justitie, een criminele jeugdvriend, oude en nieuwe criminele netwerken, en zijn eigen verleden. Ondertussen stapelt het bewijs dat hij zijn zwager gedood heeft zich op. Is dan echt iedereen in staat tot moord? Voor wie is Lenoir bereid een leven te nemen?

De perfecte engel

Eva Nagelkerke

Noodgedwongen accepteert Lisa een baan als inwonende nanny. Ze moet wel, want na een heftige relatiebreuk staan zij en haar dochtertje op straat. Gelukkig blijkt Bo, het meisje voor wie ze moet zorgen, een schatje. Toch bekruipt haar al snel een unheimisch gevoel. Is die extreme bezorgdheid van Bo’s moeder wel normaal? En waarom wordt het meisje elke nacht gillend wakker? Wanneer Lisa merkt dat er iemand aan haar spullen komt en ze dreigende appjes ontvangt, wordt het duidelijk: iemand wil haar uit de buurt hebben. Ze moet hier weg, maar kan ze de weerloze Bo wel achterlaten?

De Camino

Anya Niewierra

Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

Vogeleiland

Marion Pauw

De opstandige Marianne haat haar ouders, school en de maatschappij. Ze loopt van huis weg en gaat met de oudere Berend op het onbewoonde Vogeleiland wonen. Ze leven een idyllisch leven totdat Marianne zwanger wordt en moet bevallen. Ze raakt in paniek en wil terug naar de bewoonde wereld. Berend realiseert zich dat hij in de cel zal belanden als hun verhaal naar buiten komt. Vanaf dat moment wordt Marianne zijn gevangene.

Jaren later kampt Nicole, het zusje van Marianne, nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Een schokkende gebeurtenis doet de hoop oplaaien dat haar zus nog leeft.

Hebban Thrillerprijs

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de derde maal georganiseerd en is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordelen de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een professionele eindjury bestaande uit boekverkopers en bibliotheekmedewerkers leest de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022.

Avond van het Spannende Boek

Bibliotheek Utrecht aan de Neude staat op de avond van 9 juni helemaal in het teken van spannende boeken. Door het hele gebouw zijn er activiteiten, zoals interviews met thrillerauteurs, een filmprogramma, aandacht voor true crime, een moordquiz en de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen, waaronder de Zilveren Strop schrijfwedstrijd en de Hebban Thrillerprijs. Deelnemers van de Zilveren Strop krijgen 50% korting op hun kaartje en speciale toegang tot de uitreiking in de Theaterzaal.

Kaarten voor de Avond van het Spannende Boek zijn te bestellen bij Bibliotheek Utrecht en kosten 15 euro. Leden van de bieb en deelnemers aan de Zilveren Strop krijgen korting en betalen slechts 7,50 euro. Voor alle bezoekers is er bij vertrek een goodiebag beschikbaar.

Het complete programma (met link naar het blokkenschema én de kaartverkoop) vind je op de website van de Bibliotheek Utrecht.

Lees meerOver de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de Hebban Thrillerprijs 2022 shortlist: wie wordt de winnaar?

 

Gerelateerd