Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Variatie troef in shortlist eerste romanprijs Harland Awards

door Hebban Fantasy 6 reacties
Dit jaar wordt voor het eerst een prijs voor de beste fantastische roman uitgereikt. Deze prijs van 2.500 euro, een trofee en natuurlijk de eeuwige roem is ingesteld door de Stichting ter bevordering van het fantastische genre. De shortlist werd zojuist bekendgemaakt.

Harland Awards Romanprijs is een jaarlijkse bekroning van het beste fantastische boek, die tijdens het Gala van het Fantastische Boek wordt uitgereikt.

Deze eerste editie begon direct goed met maar liefst 41 inzendingen, waaruit een shortlist werd samengesteld van 5 toptitels. Hebban neemt deze fantastische boeken van eigen bodem met je door.

Het gaat om de volgende kanshebbers (alfabetische volgorde van auteur): 

Het is een zeer gevarieerde selectie, zowel qua uitgevers, als qua onderwerp. Er is een brede spreiding over de (sub)genres van de fantastiek: van sciencefiction en cyberpunk tot urban fantasy en van griezel tot magisch realisme en high fantasy.

De een na laatste dood (Isabel Hoving)

De een na laatste dood van het meisje Capone gaat over Ewa Capone, die in het grotendeels onderwater verdwenen Europa van 2099 probeert te overleven. Zoals de titel doet vermoeden is dat nog niet zo makkelijk. Het is een young adult verhaal dat ook geschikt is voor volwassen lezers en dat zowel gebruik maakt van cyberpunk als apocalyptische en magische elementen.

Sarah de Waard zegt in haar Hebbanrecensie: ‘De een na laatste dood van het meisje Capone is een boeiend en spannend boek, ook voor oudere lezers. En bijna iedere tiener zal zich kunnen vinden in het ‘ze moeten me allemaal hebben’-gevoel.’

Slaap zacht, Johnny Idaho (Auke Hulst)

Slaap zacht, Johnny Idaho is een near future roman, waarin een aantal technologische, maatschappelijke en economische veranderingen in een spannend verhaal uitgewerkt worden. Naast Johnny uit de titel volgt het boek ook de financiële topman Gerson en de genbiologe Hatsu, in de verwikkelingen op een artificiële eilandengroep die de Archipel wordt genoemd.

In haar Hebbanrecensie stelt Hinke Brinkman: ‘Dat Auke Hulst een schrijver is bewijst hij met zijn vakmanschap, zijn geslepen visie op de wereld en zijn inzicht in de reikwijdte van de literatuur. (…) Het werk roept een vergelijking op met de werken van de schrijver Houellebecq, maar is net iets optimistischer van aard en inhoud. Iets.’

De Stem van de Zee (Mara Li)

De Stem van de Zee volgt hoofdpersoon Nimue en haar broertje Arthur, die op zoek gaan naar hun verdwenen moeder. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien.

Hebbanrecensent Rosanne Roeland: ‘Mara Li hanteert een aparte, eerder poëtische schrijfstijl. Zinnen als ‘Het zijn niet de woorden van de hymne die in mijn hoofd rondtollen, zoals de wind om het kerkdak’ creëren een unieke sfeer. Het geeft de lezer het gevoel deel uit te maken van het bestaan in het vissersdorp. Binnen het verhaal dat ze hier naar voren brengt is deze stijl wel passend, het geeft een extra bijzonder gevoel tijdens het lezen.’

Gebroken geheugen (J. Sharpe en Jos Weijmer)

Gebroken Geheugen bestaat uit twee delen, die uiteindelijk met elkaar verbonden worden. Het begint met ex-gevangene Tim Hall, die weer wat van zijn leven probeert te maken. Na een teleurstellende ontmoeting met zijn vader, wordt hij met geheugenverlies wakker in een verlaten vliegtuig. Het tweede deel gaat over een surrealistische wereld waar de laatste mensen voor hun leven vechten.

In zijn recensie stelt Hebbanrecensent Jan Koster: ‘De stijl van Sharpe is vlot en recht voor zijn raap, goed passend bij de houding van de hoofdpersoon. De hoofdstukken zijn kort en hebben een prima tempo. Mede omdat de spanning erin wordt gehouden en je wilt weten hoe het afloopt ben je geneigd om het boek in één ruk uit te lezen.’

De nachtuilen (Jeroen van Unen)

De nachtuilen is een young adultverhaal dat begint in onze wereld, maar al snel verkast naar een onbekende eilandengroep, waar blijkt dat hoofdpersoon Tobias Durana magische krachten heeft. Doordat de auteur het perspectief dicht bij Tobias houdt, kan de lezer direct meeleven met hem en is het echt afwachten wat de ontwikkelingen zijn en wie het goed met hem voorheeft en wie niet.

Hebbanrecensent Marloes Otten zegt: ‘Jeroen van Unen weet de spanning in het verhaal op meesterlijke wijze op te bouwen. Vanaf het moment dat Tobias op het eiland is, gebeurt er elk hoofdstuk weer wat nieuws.’

 

De jury

De jury van de romanprijs bestaat uit 3fm-DJ Eva Koreman, boekverkoper van het jaar Lisa Snijders, NRC-boekenrecensent Roderick Nieuwenhuis, VN-journalist Marijn van der Jagt en fantasyauteur Adrian Stone. Aan hen de zware taak om uit deze vijf fantastische titels de winnaar van de eerste Harland Awards romanprijs te kiezen.

De uitreiking vindt plaats op 2 april in de Rode Hoed in Amsterdam. Kaartjes voor het Gala van het Fantastische Boek zijn al verkrijgbaar.

Meer informatie: www.harlandawards.eu

 Over de auteur

Hebban Fantasy

310 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Variatie troef in shortlist eerste romanprijs Harland Awards

 

Gerelateerd

Over

Isabel Hoving

Isabel Hoving

Isabel Hoving debuteerde in 2002 met het boek De gevleugelde kat. Het was een dr...

Auke Hulst

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel va...

Mara Li

Mara Li

Mara Li is al van jongs af aan bezig met het schrijven en bedenken van verhalen....

Jos Weijmer

Jos Weijmer

Jos Weijmer (Kerkrade, 23 augustus 1967 - Maastricht, 12 april 2015) was een Ned...

J. Sharpe

J. Sharpe

J.Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986) Hij is een Nederlandse f...

Jeroen van Unen

Jeroen van Unen

Jeroen van Unen (1990) is op 19-jarige leeftijd halsoverkop gestopt met zijn stu...

Gesponsorde boeken