Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Shortlist VPRO Bob den Uyl Prijs bekend

De vijf VPRO Bob den Uyl Prijs-nominaties van beste journalistieke reisboeken 2014 zijn bekendgemaakt. Timboektoe in Mali, Rusland, Soedan en voormalig Oost-Europa vormen het toneel in de nominaties.

Terug naar Timboektoe, Het brilletje van Tsjechov, De vloek van de Nijl, Ex en De correspondent zijn de vijf journalistieke reisboeken van 2014 die genomineerd zijn voor de VPRO Bob den Uyl Prijs 2015, de grootste Nederlandse prijs bestemd voor een reisboek.

Het betreft:
Terug naar Timboektoe. Een reis naar de Toearegs in Mali - Gerbert van der Aa
Toen Gerbert van der Aa voor het eerst in Mali was, werd hij meteen beroofd en gegijzeld. Het weerhield hem er niet van daarna nog vele malen terug te keren. In Terug naar Timboektoe schetst hij een genuanceerd beeld van de Toearegs, het woestijnvolk dat al eeuwenlang tot de westerse verbeelding spreekt. Ooit werden ze beschouwd als nobele wilden, nu gelden ze vooral als puriteinse opportunisten die zich verwant voelen aan Al-Qaida en de sharia invoerden.

Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland - Michel Krielaars
Michel Krielaars reisde door Rusland in het spoor van zijn held Tsjechov. Hij ontmoet arbeiders, boeren, leraren, politici en artsen en probeert aan de hand van hun verhalen de aard van het land te doorgronden. Hij blijft niet steken in observaties maar duidt ook de huidige politieke situatie in een land dat volop in beweging lijkt, maar uiteindelijk vastgeroest zit in een mentaliteit die dateert uit de middeleeuwen. De typisch Russische apathie lijkt echte verandering in de weg te staan.

De vloek van de Nijl. Gestrand in de oorlog van Sudan - Koert Lindijer
Na een halve eeuw oorlog tussen het Arabische noorden en het zwart-Afrikaanse zuiden, leek er met de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 eindelijk kans op rust en vrede te ontstaan. Koert Lindijer weet in De vloek van de Nijl de complexe verhoudingen uitstekend inzichtelijk te maken. Hij laat zien hoe diep de sporen van de slavenhandel aan het begin van de negentiende eeuw nog altijd zijn en hoe racisme en kolonialisme niet zomaar uit te roeien zijn.

Ex. Over een land dat zoek is - Peter Vermeersch 
Slavist Vermeersch reisde door Kosovo, Servië, Bosnië, Montenegro, Macedonië, Kroatië en Slovenië. Hij liet zich leiden door toevallige ontmoetingen met dakdekkers, dichters, boksers en apothekers, die hem vertellen over het leven op de versplinterde Balkan waar nog maar zo kort geleden zoveel bloed vloeide en waar de economische situatie vaak deplorabel is. Maar Vermeersch heeft ook volop oog voor de schoonheid van de Balkan, die de dichter in hem boven brengt.

De correspondent - Pieter Waterdrinker
Al twintig jaar woont Pieter Waterdrinker in Rusland, en in die jaren bereisde hij het immense land tot in de verste uithoeken. Met grimmige humor schrijft hij over zijn vele kleurrijke buren die in hetzelfde appartementencomplex wonen, over zijn Russische schoonfamilie en over zijn worsteling tussen journalistiek en literatuur. Als correspondent tegen wil en dank doet hij verslag van zijn journalistieke werk, waarbij hij soms dicht de grenzen van de fictie nadert die hem zo lief is.

De VPRO Bob den Uyl Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt. De winnaar 2015 wordt op zondag 31 mei bekend gemaakt bij Wim Brands in VPRO Boeken op NPO 1.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Shortlist VPRO Bob den Uyl Prijs bekend

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken