Hebban vandaag

Listmania /

Dit zijn de engste Halloween boeken en films

door Hebban Crew 4 reacties
Twee weken geleden vroeger we de Hebban community om jullie engste boek en film voor Halloween. Waar ga jij nu echt van sidderen? Het is 31 oktober, en dat betekent dat het vanavond zo ver is. Ga je naar een feest of kruip je op de bank met een eng boek of griezelige film? Durf jij de uitdaging aan?

Wat betreft griezelige boeken zien we veel verschillende soorten spanning die hun weg vinden naar onze nachtmerries. Dat is ook niet zo heel gek; bij een film is een schrikeffect zo gemaakt, maar in een boek heb je toch creatievere manieren nodig om angst op te bouwen. Je kunt de personages tenslotte niet met het omslaan van een bladzijde als een pop-up uit de pagina laten klappen en 'Boe!' laten roepen. Dat zal het verhaal waarschijnlijk niet echt ten goede komen. Bij de films vinden we dan ook meer klassieke horror- en spanningsverhalen. De films vind je helemaal onderaan het artikel, want we gaan natuurlijk eerst de boeken uitgebreid bespreken.

Stephen King

 
 
 
 

Een lijst met enge boeken is niet volledig zonder Stephen King te noemen. De meester van de horror staat met twee boeken en een film in de lijst. 'Hoewel Pennywise niet per se voor iedereen angstaanjagend is, heeft It nog meer dan genoeg andere enge dingen in petto.' Voor Maaike gaat het licht op de gang niet uit als ze het boek aan het lezen is, ook niet nu ze volwassen is.

Het tweede horrorboek van King is Pet Sematary (ook bekend als Dodenwake). Dit boek wordt vaak aangehaald in Halloween-boekenlijsten, dus het is geen verrassing de titel ook hier te vinden. Lieke Roovers zegt erover: 'Vanaf het allereerste begin zit de griezelige sfeer er meteen in. Ook geeft King duidelijk aan dat er verschrikkelijke dingen gaan gebeuren, waardoor je je als lezer de hele tijd schrap zet voor de onvermijdelijke schok. En wat een schok! Dit is gewoon heerlijk huiveren.'

Kun je raden wat dé film is die mensen nachtenlang wakker houdt? Met zoveel keuze aan verfilmde boeken is bijna alles wel te noemen, vooral omdat Stephen King erom bekend staat met zijn boeken steeds weer op andere angsten in te spelen. Toch is De Shining wel de meest iconische en engste. Fun fact: in Kings boek is het kamernummer 217, maar het hotel waar de exterieurshots zijn opgenomen zag de bui al hangen met betrekking tot hun gasten. Zij verzochten de filmmakers het nummer te veranderen naar een niet-bestaande kamer, 237. 

Thrillers & spanning

 
 

Niet iedereen zoekt zijn heil in horror zoals Stephen King, dat blijkt maar weer uit de antwoorden die we via ons formulier binnengekregen. Thrillers en andere spannende boeken kunnen ook precies die snaar raken zodat de plot lezers niet meer loslaat. Voor Margreet was dat bijvoorbeeld Bezeten van mij van Nicci French. 'Het begint zo onschuldig, en het zou iedereen kunnen gebeuren.' Ook Vogelman van Mo Hayder en Het pantserhart van Jo Nesbo kwamen in de antwoorden een aantal keer voorbij.

Volgens Anouk hoort Stalker van Lars Kepler zeker op de lijst. Toen ze in de boekhandel werkte, hoorde ze eens twee bezoekers met elkaar praten over hoe vreselijk dat boek wel niet was: 'Eerst dacht ik dat ze het geen mooi boek vond. Ik wilde al verbaasd vragen waarom, want ze stond de auteur net aan te prijzen aan haar vriendin. Toen voegde ze eraan toe: "Het is zo eng, ik doe vannacht echt geen oog meer dicht! Echt, als je daar niet tegen kunt, moet je het niet lezen."' 

Thomas Olde Heuvelt

 
 
 
 

Natuurlijk kan onze horrorschrijver van eigen bodem niet ontbreken; Thomas Olde Heuvelt staat met zijn beide boeken in deze lijst. Hex gaat al heel wat jaren mee. Toen het aan het buitenland werd verkocht, herschreef Olde Heuvelt zijn boek, inclusief een alternatief einde. Wat dat betreft zijn beide boeken zeker de moeite waard om te lezen, volgens de review van Floris M. Kleijne. Maar is zijn nieuwste boek Echo dan ook zo eng? Ja, volgens de invullers van ons formulier!

Volgens Kamila is het boek 'bijzonder beklemmend, zonder dat ik precies kon aanwijzen wat het zo beklemmend maakt. Meer een algeheel dreigend gevoel van groeiend onbehagen. En dat is heel knap, eigenlijk zijn alleen de grootste schrijvers in staat om dat gevoel op te roepen.' Priscilla voegt daaraan toe: 'Dit boek geeft een heerlijk naargeestig gevoel waar je je vinger niet op kunt leggen. Een trap aflopen is na dit boek nooit meer hetzelfde. Thomas Olde Heuvelt weet van een normaal natuurverschijnsel iets bijzonders en angstaanjagends te maken.'

Young Adult griezelen

 
 
 

Hoewel er in de lijst niet zoveel kinderboeken voorkwamen (misschien omdat we toch een beetje bang zijn toe te geven wat we vroeger zo eng vonden), zijn er wel veel griezelige boeken voor jongeren te vinden. Vooral voor de wat jongere YA-lezers komen er de laatste jaren flink wat titels bij. Dat is duidelijk te zien aan het feit dat er vooral nieuwe titels genoemd worden. Zo is er bijvoorbeeld het splinternieuwe Clownsnacht van Danielle Bakhuis. 'Het is gewoon doodeng!' zegt Laury. 'Eerst word je gerustgesteld - word je het gevoel gegeven dat de hoofdpersoon veilig is, om vervolgens iets mede te delen waarvan je adem stokt en je hart sneller gaat kloppen.'

Ook Fright Night van Maren Stoffels, dat vorig jaar rond deze tijd verscheen, maakt zijn opwachting. Een boek waar je niet omheen kunt met Halloween, gezien er ook in Nederland steeds meer van dit soort 'fright nights' worden georganiseerd. Ook de oudere YA lezers laten van zich horen met hun tip Sawkill Girls van Claire Legrand. 'Het boek is bijzonder spannend, over een klein eiland waar meisjes verdwijnen en er iets engs leeft in het woud. Ondanks alle magie voelde het toch heel echt aan,' luidt de gezamenlijke mening.

De uitschieters

In elke lijst vind je uitschieters in beide richtingen. Zo werden verwachte boeken als Dracula van Bram Stoker en House of Leaves van Mark Z. Danielewski maar weinig genoemd. Daarentegen diepten mensen wel oude, "vergeten" namen op. Zoals het boek Tunnel van de dood van horrorschrijver Clive Barker, die nog steeds volop bezig is in het genre maar waar je in Nederland niet veel meer van hoort. Tom: 'Eigenlijk zou elke generatie horrorliefhebbers hem moeten lezen.' Ook De Shee van Joe Donnelly wordt genoemd, met een intrigerende verklaring van Sanne: 'Ik ben niet bang aangelegd, maar deze staat echt in mijn top 3 van engste boeken ooit.'

Ook zijn er uitschieters die juist verrassend vaak in de inzendingen genoemd werden, vergeleken met andere horrorlijstjes waar deze boeken zelden tot nooit op terecht komen. Denk aan de 'De meester'-trilogie van auteur en filmregisseur Guillermo del Toro. 'Als je dit leest wanneer je alleen thuis bent en het is donker... niet naar buiten kijken!' zegt Katrijn. 'Je wordt in dit boek gezogen. Beeldend geschreven en dus lekker luguber en bloederig.' Ook wordt de verhalenbundel One for the Birds van Lily Mitchell vaak genoeg genoemd om op te vallen.

De top 5 engste films

Natuurlijk vergeten we niet dat er ook werd gevraagd om de engste films en series! Ook daarin werd in grote aantallen aan de vraag voldaan. We zetten de vijf belangrijkste op een rij:

1. The Haunting of Hill House

'Subliem, elegant en verschrikkelijk eng. Alleen voor de sterke zenuwen, anders houd je hier wekenlang nachtmerries aan over.'

2. Stranger Things

'Stranger Things bevat een vleugje horror, een vleugje sciencefiction, en heel veel jaren '80-vibes.'

3. American Horror Story

'Het komt door een intelligente vorm van sluipend afgrijzen, dat laat je niet meer los.'

4. The Exorcist

'Gewoonweg angstaanjagend!'

5. The Ring

'Ik ben een diehard horrorfan, maar Japanse films weiger ik tegenwoordig te kijken.'

Wat ga jij lezen of kijken vanavond tijdens Halloween?Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit zijn de engste Halloween boeken en films

 


Gesponsorde boeken