Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Slechts vier auteurs op shortlist Gouden Strop

door Hebban Crew 7 reacties
Hilde Vandermeeren is als enige Vlaamse auteur doorgedrongen tot de shortlist van de Gouden Strop 2016. Haar 'Stille grond' moet het opnemen tegen 'Het meisje op de weg' van Gouden Strop-winnaar Michael Berg, 'Drone' van Bart-Jan Kazemier en 'Lieve mama' van bestsellerauteur Esther Verhoef.

De jury van de Gouden Strop heeft er dit jaar voor gekozen om vier auteurs te nomineren in plaats van het maximale aantal van vijf. De boeken van onder anderen ervaren rotten en oud-winnaars als Charles den Tex, Marion Pauw en Tomas Ross werden kennelijk niet Stropwaardig genoeg bevonden. 

De jury, onder leiding van RADAR-presentatrice Antoinette Hertsenberg, koos deze vier thrillers uit 97 inzendingen.

Voor De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Stem! van Marlen Beek-VisserLieve edelachtbare van Max van Olden en De kamers van Lucas de Waard. De Gouden Strop wordt  samen met de Schaduwprijs op de Avond van het Spannende Boek, donderdag 2 juni in Amsterdam, uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

De Gouden Strop bestaat dit jaar 30 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek.  Aan De Gouden Strop is een geldprijs van 10.000 euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won De mythe van Methusalem van Jo Claes. Naast voorzitter Hertsenberg bestaat de jury dit jaar uit Bertjan ter Braak (chef kunst & cultuur de Telegraaf en thrillerrecensent), Roderick Nieuwenhuis (kunst- en boekenredactie NRC Handelsblad), Margo Rijke (boekhandel Plantage van der Plas) en Harriët Salm (thrillerrecensent voor Dagblad Trouw).

De Schaduwprijs wordt dit jaar voor de twintigstekeer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Tunis van René van Rijckevorsel. De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitter Wendela de Vos (voorzitter GNM en helft van auteursduo Tupla Mourits), de thrillerauteurs John Brosens, Linda Jansma, Peter Römer en Marian Lerchbaumer van de Bibliotheek Kennemerwaard.

Vrijdag 3 juni start de campagne Spannende Boeken Weken (voorheen Maand van het Spannende Boek). Simon de Waal heeft het Geschenkboek Vector geschreven dat gedurende de campagne (tot en met zondag 19 juni) door de boekhandel cadeau gedaan wordt aan haar klanten bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. 

 Over de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Slechts vier auteurs op shortlist Gouden Strop

 

Gerelateerd