Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Darius de Grote is niet oké

‘Darius de Grote is niet oké’ is een ontroerende young adult-roman over vriendschap tegen het decor van de betoverende Iraanse stad Yazd. Lees op Hebban vast een fragment!

Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.

Darius de Grote is niet oké is een boek dat dicht bij de auteur ligt. Iran is geen onbekend terrein voor debutant Adib Khorram, die op zijn twaalfde begon met schrijven. In het dagelijks leven is Khorram grafisch vormgever, in zijn vrije tijd schrijft hij aan zijn tweede boek.

Net als zijn hoofdpersonage is Khorram half-Iranees: zijn vader komt uit Iran, hijzelf werd geboren in Amerika en groeide daar ook op. De keuze voor een Iraans decor voor zijn debuut was niet zonder reden. In een interview met de American Booksellers Association zegt Khorram daarover: ‘Het is belangrijker dan ooit voor lezers om naar de mensheid buiten onze eigen grenzen te kijken en om te zien dat mensen overal kinderen opvoeden, boodschappen doen, spelletjes spelen, vrienden maken, ruzie maken en liefhebben. Als we anderen ‘vermenselijken’, verwijderen we hun anders-zijn, en dan wordt het een stuk moeilijker om keuzes te maken waarvan je weet dat het tot hun lijden zal leiden.’

Ook zijn depressie heeft Khorram met Darius gemeen, maar hij laat zien dat Darius meer is dan slechts zijn mentale staat van zijn: ‘Omdat ik zelf met depressie opgroeide en mezelf daar nooit door liet definiëren, probeerde ik me te herinneren hoe het voelde om op te groeien met een deel van jezelf dat anderen als een big deal kunnen zien, maar dat je zelf als een klein en oninteressant facet van jezelf beschouwt.’

Darius de Grote is niet oké werd door Publishers Weekly uitgeroepen tot een van de beste young adult-boeken van 2018. Ben jij benieuwd geworden naar deze YA-roman? Lees een fragment via de knop hieronder.

Lees hier de Sneak Preview

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!

Inschrijven voor deze leesclub is helaas niet meer mogelijk. Bekijk de actiepagina om te zien waar je op dit moment aan mee kunt doen.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?

Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal

Schrijf je in voor de Hebban LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2110 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak Preview: Darius de Grote is niet oké

 

Gerelateerd

Over

Adib Khorram

Adib Khorram

Adib Khorram is een Amerikaanse auteur van Iranese afkomst. In het dagelijks lev...

Hebban Spots

Darius de Grote is niet oké

9 volgers

Welkom bij de leesclub rond Darius de Grote is niet oké, een ontroerende young adult-roman van Adib Khorram over vriendschap tegen het decor van de betoverende Iraanse stad Yazd (Uitgeverij...

Gesponsorde boeken