Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Eerst was er de zee van Tomás González

door Daphne van Rijssel (crew) 3 reacties
Vol idealen vertrekken twee jongeren naar het paradijs, maar ze eindigen in de hel. Dat is kort samengevat waar de herontdekte roman 'Eerst was er de zee' van de Colombiaanse schrijver Tomás González over gaat. Het boek verschijnt in januari, maar op Hebban lees je nu alvast een sneak preview.

In 1977 kwam de broer van Tomás González (1950) gewelddadig om het leven in Colombia, aan de Golf van Urabá, waar hij een finca had gekocht. Diep geschokt door de dood van zijn broer begon González drie jaar later aan zijn debuuroman Primero estaba el mar. Hij had net zijn studie filosofie opgegeven en werkte in een nachtclub in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Als hij 's ochtends thuiskwam van de club schreef hij en toen het typoscript na ruim drie jaar af was liet González het aan de nachtclubeigenaar lezen. Deze was zo enthousiast dat hij het boek in eigen beheer uitgaf. González zelf was 'm toen al gevlogen, hij woonde inmiddels in de Verenigde Staten waar hij als fietsenmaker en vertaler zijn brood verdiende.

Wat de schrijver niet wist was dat er onder literatuurliefhebbers werd gesproken over zijn boek. Men wilde weten wie deze gepolijste proza had geschreven. Twee jaar later werd de roman in echte druk uitgeven en nog eens twee jaar later kwam het in handen van een commerciële uitgeverij. Herdruk naar herdruk volgde en toch bleef González vanwege zijn eigen schuwheid en het feit dat hij langdurig in het buitenland woonde relatief onbekend. Een Colombiaans tijdschrift noemde hem eens 'het best bewaarde geheim van de Colombiaanse literatuur.'
Inmiddels 32 jaar na de eerste uitgave stond Primero estaba el mar dit jaar op de shortlist voor de Britse Independent Foreign Fiction Prize. In januari verschijnt de Nederlandse vertaling, Eerst was er de zee, bij Meridiaan uitgevers.

De roman verhaalt over J. en Elena, twee jonge intellectuelen die hun hippe gedoe in de stad verlaten om op een afgelegen tropisch eiland een nieuw leven te beginnen. Ze verlangen naar een eerlijk bestaan waarin ze teruggaan naar de natuur en zelfvoorzienend zijn. Maar al snel ontstaan er scheurtjes in hun droom. Noodweer, oplopende schulden, hun breekbare relatie veranderen het paradijs in een hel en zelfs de zee dreigt hen te vernietigen.

Benieuwd naar Eerst was er de zee ?

Lees hier een voorpublicatie 

Sneak Preview Winter

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Eerst was er de zee van Tomás González

 

Gerelateerd

Over

Tomás González

Tomás González

Tomás González (1950, Medellín) werkte als barman in een hi...

Gesponsorde boeken