Hebban vandaag

Leesclubs /

Sneak preview: Grappen voor de schutters van Mazen Maarouf (met leesclubinschrijving)

door Hebban Crew 2 reacties
De Palestijns-IJslandse Mazen Maarouf werd met 'Grappen voor de schutters' genomineerd voor de Man Booker Prize van 2019. Zijn absurdistische oorlogsverhalen zijn even grappig als verontrustend: de dood is altijd aanwezig, maar ook de kunst om van het leven een grap te maken. Bij Hebban kun je een sneak preview lezen, en je inschrijven voor de leesclub rondom deze verhalenbundel.

De auteur

Mazen Maarouf (1978) is het kind van Palestijnse vluchtelingen, die aan het begin van de Libanese burgeroorlog het belegerde vluchtelingenkamp Tal El-Zaatar moesten verlaten. Maarouf begon zich al tijdens zijn studie uit te spreken over het belang van pacifisme, en schreef zijn eerste kritische artikelen over radicale Palestijnse politieke partijen, oorlog en onderdrukkingsregimes. Na een aantal jaar als docent natuur- en scheikunde te hebben gewerkt, werd hij in 2008 journalist en auteur. 

Na het ontvangen van verschillende doodsbedreigingen met betrekking tot zijn werk en activisme, werd Marouf in 2011 ICORN writer-in-residence in het IJslandse Reykjavik. Intussen zijn er drie dichtbundels van zijn hand verschenen en twee verhalenbundels, waarvan Grappen voor de schutters er een is. Het boek kwam op de longlist van de Man Booker Prize 2019 te staan, waardoor zijn werk internationale bekendheid kreeg. In zijn verhalen blijft de zwartheid van oorlog en onderdrukking bestaan, maar voegt hij daar een kenmerkende humor en absurdisme aan toe. 

Mazen Maarouf is ook op 2 november te zien op Crossing Border, om 21.45 in de Centrale Bibliotheek. 

Grappen voor de schutters

Grappen voor de schutters is een compacte bundel met verhalen in oorlogsgebied vanuit het perspectief van een jongen. Onbevangen, naïef, maar ook wraaklustig beziet hij de wereld om zich heen. Daarin een koe die tijdens een bombardement door een bioscoop loopt, een man die auto’s in biscuit verandert, en de grappen uit het titelverhaal die verteld moeten worden aan de schutters van de militie in ruil voor hun bescherming.

Grappen voor de schutters kreeg de prestigieuze Al-Mutaqa Prijs toegekend. Het boek wordt inmiddels in meer dan 10 landen vertaald. Maarouf werkt aan een roman die volgend jaar zal verschijnen.

Leesfragment

Lees hier een sneak preview van Grappen voor de schutters

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!

Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub (de inschrijving opent op zondag 27 oktober om 08.00 uur en sluit op 2 november om middernacht). We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?

Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal

Schrijf je in voor de Hebban Leesclubnieuwsbrief  Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak preview: Grappen voor de schutters van Mazen Maarouf (met leesclubinschrijving)

 

Gerelateerd

Over

Hebban Spots

Grappen voor de schutters

13 volgers

De leesclub rond 'Grappen voor de schutters' van Mazen Maarouf (Uitgeverij De Harmonie) is afgesloten met een gemiddelde waardering van: 2,5 ster. Voornamelijk enen, tweeën en vieren! Altijd fijn...


Gesponsorde boeken