Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Het behouden kind van Janneke Holwarda

door Daphne van Rijssel (crew) 4 reacties
Hoe houd je jezelf overeind als je gebukt gaat onder een groot schuldgevoel? Voor dit moeilijke vraagstuk komt hoofdpersoon Lena uit de nieuwe roman van Janneke Holwarda te staan. Lena is een moeder die haar zoon kwijtraakt en hem zoekt. 'Het behouden kind' gaat over verlangen, leugens, liefde en schuld. Lees hier een Sneak Preview!

Zeven jaar geleden debuteerde Janneke Holwarda met haar roman Zeesteen. Dit boek leverde haar een nominatie voor de Academia Literatuurprijs 2011 en de Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2013 op. Na Zeesteen verschenen de romans Maan op de heenweg en Zo zijn wij niet en vanaf volgende week ligt haar nieuwste werk in de boekhandel. Over het ontstaan van deze roman vertelt Holwarda:

‘Na mijn debuut Zeesteen, een roman over een jonge vrouw, wilde ik een boek schrijven waarin de hoofdpersoon een jongen was. Ik schreef een prachtige proloog, een nog mooiere epiloog en daartussen ontwikkelde zich de relatie tussen een moeder en haar zoon. Maar gaandeweg raakte ik meer geïnteresseerd in de moeder. Wie was zij? Wat was er met haar gebeurd? Hoe kon een zo liefdevolle moeder zo uit de bocht vliegen? Het antwoord daarop liet zich moeilijker vangen dan ik had verwacht en het manuscript verdween in de kast. Maar het liet mij niet meer los. Ik schreef twee andere romans, daarna haalde ik het manuscript onder het stof vandaan. Van het oorspronkelijke verhaal schrapte ik zevenachtste, op de restanten bouwde ik een nieuwe roman.’

Die nieuwe roman is Het behouden kind, over een vrouw die vindt dat zij in het verleden heeft gefaald en die haar schuldgevoelens daarover verhult met een onwaarheid waar ze tot het laatst toe in blijft geloven.

Lena wacht op de terugkomst van haar zoon Thomas, die boos is weggelopen. Ze houdt zich krampachtig voor dat hij straks gewoon thuiskomt, en dan zal ze hem vertellen hoe het werkelijk zit. Thomas sluit zich de laatste tijd steeds meer van zijn moeder af. Hij neemt geen genoegen meer met de mooie verhalen die zij hem over zijn verleden vertelt. Waarom houdt zijn moeder zo angstvallig vast aan wat ze hem over zijn vader heeft verteld? Terwijl Lena's wanhoop tijdens het wachten toeneemt, rijst bij de lezer de vraag hoe betrouwbaar haar weergave van feiten is. Haar herinneringen lijken niet te stroken met de werkelijkheid.

Benieuwd naar Het behouden kind ?

Lees hier een Sneak Preview

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Het behouden kind van Janneke Holwarda

 

Gerelateerd

Over

Janneke Holwarda

Janneke Holwarda

Janneke Holwarda debuteerde in 2010 met de roman Zeesteen, die werd genomineerd ...

Gesponsorde boeken