Hebban vandaag

Leesclubs /

Sneak preview: 'Ik kreeg mijn vader niet dood' (met leesclubinschrijving)

door Hebban Crew
Een titel die oproept tot nieuwsgierigheid en verder bladeren. 'Ik kreeg mijn vader niet dood' is het waargebeurde verhaal van Ton de Bruijn, zoals beschreven door zijn dochter. Voor Lilian de Bruijn was haar vader een groot raadsel, niet in de minste plaats omdat hij zijn gezin plotseling verliet. Na zijn eenzame dood ging De Bruijn op zoek naar antwoorden. Eén daarvan was de Tweede Wereldoorlog.

In haar voorwoord wordt duidelijk waar de titel vandaan komt. 'Iemand niet dood kunnen krijgen' is een uitdrukking onder genealogen, voor het niet kunnen vinden van iemands overlijdensdatum. Daarmee begon de zoektocht naar de man die zijn gezin al een paar jaar na de geboorte van zijn dochter verliet. Lilian de Bruijn hield lange tijd afstand, maar uiteindelijk bezweek ze voor de behoefte aan meer informatie. Ze is 63 op het moment dat Ik kreeg mijn vader niet dood verschijnt, en boosheid heeft plaatsgemaakt voor begrip.

Het boek

Ton de Bruijn was een geslaagde zakenman die in een Porsche door Duitsland scheurde, een charmeur met veel vriendinnen en twee echtgenotes. Een man die van een feestje hield en dingen zei als ‘zet maar op mijn graf: hier ligt Ton de Bruijn, maar gelachen heeft hij wel’. Maar hij was ook de man die failliet ging en vijanden maakte omdat hij geld leende zonder het terug te geven. Een oplichter die dure kleding in Rome aanschafte met gestolen cheques en in de gevangenis belandde. Een sjacheraar die klusjes deed voor een Zweedse hasjhandelaar waar hij een oude Rolls Royce in Spanje aan overhield die hij de grens niet over kreeg.

En misschien was hij vooral de roekeloze jongen van twintig die in 1943 naar Engeland wilde om een held te worden maar in plaats daarvan in de hel van de Duitse concentratiekampen belandde.

Voor mij was hij een onbereikbare vader, een ongrijpbare man die ik nauwelijks had gekend. Zijn plotselinge eenzame dood was het zoveelste raadsel, het zoveelste sterke verhaal waar ik geen weg mee wist en bij gelegenheid wat lacherig over vertelde. Maar ondertussen werd De Oorlog steeds meer dat grote zwarte ding in mijn kamer waar alle emoties rondom mijn vader aan vast kleefden.

Een paar jaar geleden, toen ik de leeftijd had waarop hij stierf, besloot ik om dat zwarte ding eindelijk te demonteren en zoveel mogelijk over ‘de oorlog van mijn vader’ uit te zoeken. Gaandeweg het onderzoek kwam ik onverwacht op het spoor van zijn connecties met de Amsterdamse onderwereld in de jaren zeventig, waardoor zijn vertrek naar Spanje en zijn plotselinge dood in een heel nieuw licht kwamen te staan.

Quotes

'Een schrijnend boek over een dochter die gezien wil worden door een ongrijpbare vader. De Bruijn schetst een prachtig tijdsbeeld en brengt door onder meer de historische dagboekpassages de personages en hun angsten en verlangens op indrukwekkende wijze dichtbij. Een persoonlijke zoektocht die leest als een roman.' - Marjolijn de Cocq, chef boeken van Het Parool

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze persoonlijke zoektocht? Lees op Hebban alvast een sneak preview:

Lees een fragment uit Ik kreeg mijn vader niet dood

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!

Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub (de inschrijving opent op dinsdag 24 september om 08.00 uur en sluit op maandag 30 september om middernacht). We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?

Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal

Schrijf je in voor de Hebban Leesclubnieuwsbrief  Over de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak preview: 'Ik kreeg mijn vader niet dood' (met leesclubinschrijving)

 

Gerelateerd

Over

Lilian de Bruijn

Lilian de Bruijn

Lilian de Bruijn is historicus, redacteur en schrijfdocent. Ze schreef kinderver...

Hebban Spots

Ik kreeg mijn vader niet dood

10 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Ik kreeg mijn vader niet dood' van non-fictie auteur Lilian de Bruijn (Uitgeverij Boom). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan...


Gesponsorde boeken