Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Jungle van Joost Vandecasteele

In 2009 overrompelde Joost Vandecasteele de Vlaamse literatuur met zijn verhalenbundel 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij'. Het boek leverde hem naast een Debuutprijs ook de titel 'Vlaamse Bukowski' op. En daar weet Lebowski publishers wel raad mee! De uitgeverij omarmde de auteur en geeft in januari zijn nieuwe roman 'Jungle' uit. Lees hier een voorpublicatie.

Auteur, theatermaker en columnist Joost Vandecasteele (1979) staat bekend als een doemdenker met humor. De werkelijkheid die hij in zijn boeken beschrijft is harder, rauwer, intenser, geiler, grappiger en echter dan de wereld zoals wij die kennen.

Niet alleen zijn debuutbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij leverde de auteur succes op, ook zijn twee visionaire opvolgers over de stand van onze wereld, resp. Opnieuw en opnieuw en opnieuw en Massa werden genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Massa beleefde vijf herdrukken en behaalde ook de longlist van de Libris Literatuurprijs.

Eind januari verschijnt Vandecasteele's nieuwe roman Jungle, een actueel verhaal over de staat waarin de wereld zich bevindt en een reflectie op internationale conflicten en brandhaarden, maar bovenal een boek over zingeving. Op zijn website www.joostvandecasteele.be vind je een aantal boekteasers van Jungle.

In Jungle klampt een worstelende schrijver zich vast aan elke commerciële opdracht die voorbijkomt. In eerste instantie begint het nog onschuldig met een bijdrage aan een nieuwe game, maar de opdrachten die daarop volgen voeren hem mee in een hallucinante rit over de planeet. In Madrid belandt hij in de ondergrondse schuilplaatsen van de verstotenen der aarde; in het surreële Kazachstan komt hij terecht in een absurde volksopstand, om uiteindelijk aan te spoelen in de waanzin van Tokio.

"Deze stad is nog aan het bekomen van een bezoek door de Amerikaanse president. Een bezoek aangepast aan de ergst mogelijke toerist, met overal afgezette straten en de lokale bevolking op afstand gehouden als bedelende lepralijders. Want blijkbaar is België wel heel gezellig, alleen jammer van die Belgen. Een evenement dat gepaard ging met de meest lyrische reacties over de blijde intrede van Obama. Plus een vreemdsoortig voorval met een mansgrote speculaaskoek, waarbij een bakker het een goed idee vond om dit Afro-Amerikaanse icoon af te beelden met kroezelhaar, dikke lippen en een basketbal. Waarbij de persoon met koksmuts elke beschuldiging van racisme weerlegde door te stellen dat speculaas per definitie bruin is."

Smaakt dit fragment uit Jungle naar meer?

Lees hier het hoofdstuk 'Kazachstan'

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug. 

 

Meer veelbelovende romans in januari

28 Dagen van David Safier (4 januari, De Bezige Bij)
De zestienjarige Mila komt in opstand tegen de oppermachtige SS, 28 dagen lang. Uiteindelijk moet ze een belangrijke keuze maken.

De terugkeerling van Patrick Pouw (5 januari, Lebowski)
Mohammed el Amrani werkt sinds de moord op Van Gogh bij de AIVD. Hij is verantwoordelijk voor het volgen van radicale moslims. Terug in de wijk waar hij opgroeide wordt hij geconfronteerd met een onverwerkt verleden.

Het is maar bloed van Jerry Hormone (6 januari, Atlas Contact)
Een roman over het lichamelijke en geestelijke geweld dat we elkaar, maar vooral ook onszelf elke dag aandoen. Een geschreven equivalent van geschreven een reeks klappen in het gezicht.

Ik ben radar van Reif Larsen (7 januari, Nieuw Amsterdam)
Tijdens een stroomuitval in New Jersey 1975 wordt Radar geboren. Zijn ouders schrikken als er weer licht is, Radar ziet er anders uit. Een avontuurlijke ontdekkingstocht naar de herkomst en de 'genezing' van Radar volgt.

Mensenwerk van Han Kang (12 januari, Nijgh en Van Ditmar)
Zuid-Korea, 1980. In de nasleep van de moord op de militaire dictator Park Chung Hee vindt in de zuidelijke stad Gwangju een studentenopstand plaats, die gevolgd wordt door brute represailles en een afkondiging van de krijgswet.

Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Jungle van Joost Vandecasteele

 

Gerelateerd

Over

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele (1975) is schrijver, theatermaker en columnist. In 2010 won ...

Gesponsorde boeken