Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Kamer op zee van Nicolas Dickner

High tech meets humanisme in de Canadese roman 'Six degrés de liberté'. Een verhaal over Lisa die in een onvindbare zeecontainer de wereld rond reist. De Frans-Canadese Nicolas Dickner won met dit boek de belangrijkste literaire prijs van Canada. Eind deze week verschijnt de Nederlandse vertaling, 'Kamer op zee'. Lees hier een Sneak Preview!

Als Lisa's jeugdvriend Éric emigreert blijft zij samen met haar dementerende vader achter in Canada, op een treurig trailerpark. Via Skype krijgt Lisa te horen over het computerprogramma van Éric dat containerschepen aan een optimale route over zee helpt. Het computerprogramma kan helpen om Lisa's droom te realisen en samen maken de twee een plan: Lisa gaat in een onvindbare container de wereld over. Maar de voormalige fraudeur Jay, die om haar leven te beteren bij de Canadese politie werkt, komt Lisa's geheimzinnige container op het spoor, en met haar de internationale politie! Zij vrezen dat de container iets met een terroristische actie te maken heeft. Het is nu aan Jay: zal ze Lisa verraden of Éric en Lisa helpen? En wat heeft dat voor conseqenties voor haar eigen eerherstel?

Dit is het verhaal van Six degrés de liberté, de roman van de Frans-Canadese Nicolas Dickner (1972), waarmee hij de Prix du Gouverneur général won, de grootste literaire prijs van Canada. Dickner wordt beschouwd als een van de meest originele schrijvers van zijn generatie. Hij brak in 2005 door naar het grote publiek met zijn roman Nikolski, waarvoor hij vele prijzen ontvingen en die in vele talen werd vertaald. Vier jaar later volgde Tarmac, een bijzondere liefdesgeschiedenis van twee zeventienjarigen. Vanaf 24 maart ligt de Nederlandse vertaling van Six degrés de liberté in de boekhandel, Kamer op zee. Susanne van Leeuwen, acquirerend redacteur van Nieuw Amsterdam, over deze roman:

'Kamer op zee is een wonderlijke reis om de wereld, met een chaotische aan koffie verslaafde (anti)heldin. Het is buitengewoon knap hoe Dickner de ingewikkelde wereld van vrachtvervoer linkt aan internet en hackers. Als je van slimme spelletjes en prachtige redenaties houdt is dit jouw boek. En google vooral even op 'Container Bob' en 'Lawnchair Larry' die Dicker inspireerden'.

Inmiddels benieuwd naar Kamer op zee ?

Lees hier het eerste hoofdstuk!

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.


Meer veelbelovende romans in maart en april


Verdriet is het ding met veren van Max Porter (24 maart, De Bezige Bij)
Debuutroman over twee jongens in Londen die met een ondraaglijk verdriet worden geconfronteerd als hun moeder plotseling sterft. De vader van de jongens, de biograaf van dichter Ted Hughes, voorziet een toekomst met goedbedoelende bezoekers en een grote leegte. Dan krijgt de familie bezoek van Kraai. Deze gevoelige vogel blijft bij de rouwende familieleden zolang ze hem nodig hebben. 

De zevende functie van taal van Laurent Binet (4 april, Meulenhoff)
Parijs, februari 1980. Na een lunch met presidentskandidaat François Mitterrand wordt filosoof Roland Barthes overreden door een vrachtwagen en overlijdt. Politiecommissaris Bayard krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken en hij is overtuigd van moord. Barthes heeft immers een manuscript achtergelaten waarin hij beschrijft wat de zevende functie van taal is. Meerdere mensen hadden het op dit geheime manuscript gemunt.

Vermoorde onschuld van Dana Spiotta (4 april, Hollands Diep)
Twee vriendinnen groeien op in het Los Angeles van de jaren tachtig en besluiten filmmakers te worden. Meadow en Carrie lijken in alles op elkaar, behalve in hun opvattingen over seks, macht, films maken en normen en waarden. Ze ontmoeten Jelly, een einzelgänger wier intiemste contacten via de telefoon verlopen. Jelly is ouder, sexy en mysterieus. Ze belt machtige mannen ongevraagd op en verleidt hen, niet met seks maar door naar hen te luisteren. Ze nodigt hen uit om zichzelf bloot te geven - en dat doen ze ook.

Dingen die niet mogen van Sabine van den Berg (4 april, Atlas Contact)
Tien jaar geleden werd er een lustmoord gepleegd op een 14-jarig meisje in de omgeving van een plattelandsdorp. De dader is nooit gevonden. Als de dochter van de nurkse boer uitgaat met de jongere broer van het slachtoffer, kan de gedachte aan de moord niet langer buiten de deur worden gehouden. Vermoedens groeien uit tot verdenkingen.

Schittering van Margaret Mazzantini (7 april, Wereldbibliotheek)
Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Constantino is de zoon van de portier. Al van jongs af aan voelen de jongens zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Na een schoolreis naar Griekenland, waar een aarzelende toenadering plaatsvindt, scheiden hun wegen en beginnen ze ieder aan een onopvallend doorsneeleven. Juist als ze besluiten niet zonder elkaar te willen doorleven, slaat het noodlot toe.

Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Kamer op zee van Nicolas Dickner

 

Gerelateerd

Over

Nicolas Dickner

Nicolas Dickner

Nicolas Dickner (Rivière-du-Loup, 1972) is een van de meest originele sch...

Gesponsorde boeken