Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Noem het liefde van Daan Heerma van Voss

Wanneer weet je zeker dat je van iemand houdt? In zijn nieuwe roman 'Noem het liefde' onderzoekt Daan Heerma van Voss de betekenis van liefde voor verschillende generaties. 'Een even genadeloze als betoverende schets van deze tijd, spiegel en hamer ineen,' belooft Uitgeverij De Bezige Bij. Lees hier een Sneak Preview van deze roman!

'Boeken komen altijd voort uit een vraag die me bezighoudt,' zei Daan Heerma van Voss (1986) een paar jaar geleden in een interview op Hebban. In zijn vorige roman, De laatste oorlog, stond de vraag centraal wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt. Van dit boek werden zowel de Duitse, Zweedse, Spaanse als Chinese vertaalrechten verkocht. Aan de basis van zijn nieuwste roman, Noem het liefde, ligt de vraag: Wanneer weet je zeker dat je van iemand houdt?

De vierendertigjarige Thomas Wolf heeft zich al lang niet durven afvragen of hij eigenlijk nog wel in de liefde gelooft. Maar nu is hij gevallen voor het jonge meisje A. en moet hij zichzelf die vraag wel stellen. Zeker als zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan vreest de kerst niet te zullen halen en wil nog één keer meemaken hoe het is om helemaal in iemand op te gaan. 

Vanaf dat moment is Thomas een dubbelagent in de liefde. Ondertussen eist A. al zijn aandacht op: ze wenst het beste stel uit de geschiedenis zijn, wil dat dat iedereen jaloers op hen is, en rust niet voordat ze Thomas heeft laten zien wat het in het huidige 'narcistische tijdperk' betekent om van iemand te houden. Maar wanneer Thomas en A. elkaar volledig proberen te doorgronden, komt hun relatie steeds meer onder druk te staan. Wie zal wie het eerst hebben ontleed en wat zal er gebeuren als alle geheimen eindelijk boven water zijn gekomen?

"Het gebeurde vorig jaar, de zomer liep op zijn einde. Op het plein was de taxi me al opgevallen, hoe bruusk hij stopte voor het rode licht, het nerveuze getoeter. Maar ik was verder gelopen. Een caféruit weerspiegelde mijn gestalte. Ik zag er moe uit, het was een lange nacht geweest. Ik veegde mijn haar goed en zei tegen mezelf dat ik er weleens slechter had uitgezien, al wist ik zo snel niet wanneer dan. Op dat moment verliet ze de stoep en kwam die vertraagde eerste voetstap op het zebrapad neer. Ze haastte zich, keek niet om zich heen. Ik herkende haar meteen, zoals je een kindsterretje ook herkent als het jaren later in een volwassenfilm opduikt. Zij was het die ik had gezocht, niet eens wetende dat ik op zoek was geweest. Schrik maakte plaats voor ontzetting: zij kon het niet zijn, dat mocht niet. Ze bukte, begon haar veters te strikken. Eerst was er het geluid van piepende banden. Op het moment dat ik me omdraaide, vloog de taxi de straat in, de bestuurder zag haar niet, of had anders geen zin om vaart te minderen. Het veters strikkende meisje keek op en verstijfde. Had ik te geweten wat ons allemaal te wachten stond, zou ik, hoe wreed het ook klinkt, ten minste even hebben geaarzeld."


Noem het liefde ligt vanaf 17 mei in de boekhandel, maar je kunt hier alvast een Sneak Preview lezen.

Naar de Sneak Preview

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Noem het liefde van Daan Heerma van Voss

 

Gerelateerd

Over

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver en columnist. Voor zijn journ...

Gesponsorde boeken