Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Ochtendkoorts van Péter Gárdos

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Sommige verhalen zijn zo bijzonder dat ze wel gedeeld moeten worden. De waargebeurde liefdesgeschiedenis van de ouders van de Hongaarse Péter Gárdos is er zo eentje. Hij werkte hun verhaal uit in zijn roman 'Ochtendkoorts', die reeds talloze lezers wist te raken en waarvan volgende week een Nederlandse vertaling verschijnt. Lees hier een Sneak Preview!

Drie dagen nadat zijn vader overleed kreeg de Hongaarse filmregisseur en auteur Péter Gárdos (1948) in 1998 een stapel brieven van zijn moeder. Ze waren al 52 jaar niet meer gelezen en bevatten het ontmoetingsverhaal van zijn ouders. Gárdos vond de brieven zo bijzonder dat hij ze als basis gebruikte voor zijn roman Ochtendkoorts. Het boek werd niet alleen door de Hongaarse lezers omarmd, maar is inmiddels aan 30 landen verkocht én werd verfilmd. Op 26 februari verschijnt bij Ambo Anthos Uitgevers de Nederlandse vertaling.

Ochtendkoorts
vertelt het verhaal van Miklós, een Hongaarse overlevende van concentratiekamp Bergen-Belsen. Hij wordt naar een vluchtelingenkamp in Zweden overgebracht en daar aangekomen hoort hij dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft. Miklós wil graag iets achterlaten, een bewijs van zijn bestaan. Hij vraagt een lijst op van 117 vrouwen die uit hetzelfde gebied als hij afkomstig zijn, die ook een kamp hebben overleefd en nu in Zweden zitten. Aan ieder van hen schrijft hij een brief, in de hoop op een reactie en een echtgenote.

Lili is een van de vrouwen die een brief van Miklós ontvangt. Vanuit het vluchtelingenkamp waarin zij zich bevindt besluit ze terug te schrijven. Er ontstaat een briefwisseling en met elke brief worden de twee verliefder. In december 1945 volgt er uiteindelijk een ontmoeting. Miklós en Lili brengen drie dagen samen door en raken ervan overtuigd dat ze met elkaar willen trouwen. Ze moeten alleen nog een manier zien te vinden om dat te kunnen realiseren...

Benieuwd naar Ochtendkoorts ?

Lees hier een voorpublicatie 

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Ochtendkoorts van Péter Gárdos

 

Gerelateerd

Over

Péter Gárdos

Péter Gárdos

Péter Gárdos (1948, Hongarije) is filmregisseur van veel-bekroonde...

Gesponsorde boeken