Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak preview: Zilvergaren van Naomi Novik (met giveaway)

door Hebban Crew
Op 24 september verschijnt Zilvergaren, de nieuwste standalone fantasyroman van auteur Naomi Novik (bekend van Temeraire en Ontworteld). In Zilvergaren hervertelt Novik op geheel eigen wijze het bekende sprookje van Repelsteeltje, in koude en vijandige sferen, zoals alleen zij dat kan. Zilvergaren is vooral ook een verhaal over sterke vrouwen die hun lot in eigen handen nemen. Lees op Hebban alvast een sneak preview én doe mee aan de winactie.

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters… Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is – zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Mijn grootmoeder had altijd een nieuwe jurk voor me, een eenvoudige, dofbruine, maar warm en goed gemaakt, en elke winter een nieuw paar leren schoenen die niet te krap zaten en die niet opgelapt en bij de randen gebarsten waren. Ze gaf me drie keer op een dag tot barstens toe te eten en aan de vooravond van ons vertrek maakte ze altijd kwarktaart, haar eigen kwarktaart, vanbuiten goudbruin gebakken en vanbinnen dik en wit en kruimelig. Hij smaakte altijd een beetje naar appel en de bovenkant had ze versierd met zoete, goudgele rozijnen. Als ik heel langzaam het laatste hapje van zo’n stuk taart, nog groter dan de palm van mijn hand, had opgegeten, brachten ze me naar bed in de grote, knusse slaapkamer boven, waar mijn moeder en haar zusters als meisje hadden geslapen, in datzelfde smalle houten bed met houtsnijwerk in de vorm van duiven. Dan ging mijn moeder naast haar moeder bij het vuur zitten en legde ze haar hoofd op haar schouder. Ze spraken niet, maar toen ik een beetje ouder werd en niet meteen in slaap viel, zag ik in de gloed van het vuur dat ze allebei een nat spoor van tranen op hun gezicht hadden.

Naar de Sneak Preview

Zilvergaren verschijnt op 24 september bij Uitgeverij Luitingh Sijthoff. Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.

Giveaway

Na het lezen van de Sneak Preview benieuwd geworden naar het verdere verloop van dit hervertelde sprookje? Op Hebban maak je nu kans op een exemplaar van Zilvergaren.Over de auteur

Hebban Crew

2387 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak preview: Zilvergaren van Naomi Novik (met giveaway)

 

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...