Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Spannende Boeken Weken 2016: een vooruitblik

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Vanaf volgende week staan boekhandel en bibliotheek in het teken van de misdaadliteratuur. De Maand van het Spannende Boek, omgedoopt tot de Spannende Boeken Weken, gaat donderdagavond 2 juni officieel van start met de uitreiking van de Gouden Strop. Maar wat kun je nog meer verwachten? Hebban zet de hoogtepunten voor je op een rijtje.

Van 3 t/m 19 juni draait het allemaal om het spannende boek in Nederland. Onder het thema ‘Bloed in de polder’, zal er met name aandacht besteed worden aan de Nederlandse thriller en bijbehorende auteurs.  

Voor de oorsprong van de Nederlandse thriller moeten we terug naar 1900. Het was P. Tesselhof Jr. die voor het eerst een in het Nederlands geschreven misdaadverhaal met een speurder publiceerde. De novelle van 48 pagina’s droeg de titel Het succes van den rechercheur en was het startschot voor de Nederlandse misdaadliteratuur, die de concurrentie met Engelse en Amerikaanse thrillers aanging. Na een stilte van tientallen jaren, luidde Havank (pseudoniem van Hans van der Kallen) een periode in waarin hij zichzelf profileerde als gevierd schrijver. Inmiddels is de thriller het populairste genre in Nederland en gaat de Nederlandse thrillerschrijver nog steeds volop de concurrentie aan met de buitenlandse collega’s.

Geschenkboek en verhalenbundel

Ook dit jaar ontvang je in de boekhandel bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken het geschenkboek Vector, geschreven door Simon de Waal. Ook zal er een luisterboek van het geschenk verschijnen, dat door niemand minder dan actrice Monic Hendrickx (o.a. bekend van de misdaadserie Penoza) is ingesproken. In Vector wordt Alex, zoon van een gevluchte Russische wetenschapper, geconfronteerd met het duistere verleden van zijn vader. Wat heeft zijn dementerende vader te maken met een dodelijk virus dat tegen het eind van de Koude Oorlog is verdwenen uit een Russisch laboratorium? Als diens broer hem een bezoek brengt, staat Alex voor een aantal vragen. Heeft zijn vader wel een broer en waar is hij zo dringend naar op zoek? 

In de bibliotheek krijgen nieuwe leden het exclusieve welkomstgeschenk Kwade zaken, een verhalenbundel waarin zestien Nederlandse thrillerschrijvers de samenwerking aangingen met prominente strafpleiters. Het idee voor de verhalenbundel onstond bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) dat dit jaar zijn dertigjarig jubileum viert. In de bundel komen de nodige onderwerpen voorbij die niet vreemd zijn voor zowel strafpleiters als thrillerschrijvers. 

Activiteiten

Geschenkauteur Simon de Waal gaat op tournee ter gelegenheid van de verschijning van Vector. Wil je een gesigneerd exemplaar van het geschenkboek scoren? Bekijk dan het schema voor alle data wanneer jij Simon de Waal kan horen vertellen over het onstaan van Vector en zijn bijzondere combinatie van zijn werk als rechercheur en (scenario)schrijver.

Op donderdag 2 juni worden de Gouden Strop en Schaduwprijs uitgereikt tijdens de Avond van het Spannende Boek. De kanshebbers voor de prijs voor de beste misdaadroman zijn Stille grond van Hilde VandermeerenHet meisje op de weg van Michael Berg, Drone van Bart-Jan Kazemier en Lieve mama van Esther VerhoefMarlen Beek-VisserMax van Olden en Lucas de Waard zijn genomineerd voor de debuutprijs. 

 

Hebban Noir

Op vrijdag 3 juni organiseren Hebban en Paagman de Avond van het Spannende Boek voor thrillerlezers in Den Haag onder de noemer Hebban Noir. Aanwezig zijn Simon de Waal, Charles den Tex, Walter Lucius, Tomas Ross, Corine Hartman en Loes den Hollander. Ook maakt de kersverse winnaar van de Gouden Strop 2016 zijn of haar opwachting. Het complete programma vind je in de uitgebreide aankondiging op Hebban. De toegang voor deze avond is gratis, maar meld je wel aan op de website van Paagman.  

Thriller Sessies

Uitgeverij The House of Books organiseert in samenwerking met Hebban De Thriller Sessies. Een exclusieve tournee langs vijf boekhandels met Michael Berg, Patricia Snel en Ate de Jong. De auteurs worden geïnterviewd door Hebban-redacteuren Soraya Vink en Victoria Farkas. Bekijk hier het volledige programma. 

Auteursbezoek Karin Slaughter

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter brengt een auteursbezoek aan Nederland ter gelegenheid van de verschijning van haar nieuwe Will Trent-thriller Verborgen. Slaughter zal op boekhandeltournee gaan door Nederland en België. Het volledige tourschema vind je hier.  

Benieuwd welke activiteiten bij jou in de buurt worden georganiseerd? Bekijk dan het activiteitenoverzicht van de Spannende Boeken Weken, waarin je onder andere signeersessies, interviews en lezingen kunt terugvinden.

Spannende Boeken Weken op Hebban

Uiteraard besteedt Hebban ook aandacht aan de Spannende Boeken Weken met interviews, dossiers en winacties. Zo zal Hebban in gesprek gaan met de Engelse thrillerschrijver M.J. Arlidge over zijn thrillers met seriepersonage Helen Grace in de hoofdrol en worden de Nederlandse thrillerschrijfsters Joyce Spijker, Inge Duine en Jobien Berkouwer ondervraagd over hun debuutthrillers in de nieuwe interviewrubriek Hollandse Nieuwe.

Wat is de geschiedenis van het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek, tegenwoordig Spannende Boeken Weken, eigenlijk? In een uitgebreid dossier word je geïnformeerd over de trends en opvallende zaken in de geschenkboekjes van de afgelopen 26 jaar. Ook worden de drie beste verhalen van de schrijfwedstrijd 'Oranjebitter' gepubliceerd, waarvoor Tomas Ross de aftrap deed. Als opwarmertje publiceerde Hebban al haar jaarlijkse analyse van de zojuist verschenen Detective & Thrillergids van Vrij Nederland.

Op Hebban vind je ook een page waarop de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs hun activiteiten en blogs delen met de lezers van Hebban. Volg de pagina en blijf automatisch op de hoogte van de laatste updates.

Mustreads

Voor welke thrillers moet je naar de boekwinkel zodat je het geschenkboek Vector ontvangt, maar ook een passend boek tijdens de Spannende Boeken Weken kunt lezen? Hebban selecteerde een aantal buitenlandse en échte 'Bloed in de polder'-tips voor je.

Het buurmeisje van Ruth Rendell 

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd onder de groene weilanden van Loughton in Essex een netwerk van tunnels gegraven. Een groep kinderen ontdekte die en maakte er hun geheime speelplek van. Zeventig jaar later hebben projectontwikkelaars het groene landschap voorgoed veranderd. Bij de bouw van een nieuw huis, wordt er een verschrikkelijke ontdekking gedaan, een geheim dat tientallen jaren begraven is. Een overbelaste politie-inspecteur, die zijn handen meer dan vol heeft aan misdaden in het heden, moet nu een mogelijke moordzaak gaan onderzoeken.

Het buurmeisje is de op een na laatste thriller die Rendell geschreven heeft.

2C van Mirjan Mous

Ook jonge lezers kunnen hun hart ophalen tijdens de Spannende Boeken Weken. Mirjam Mous, auteur van Boy 7 dat tevens succesvol werd verfilmd, brengt haar nieuwe thriller 2C uit.

Klas 2C gaat met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen. Amper vertrokken, ontvangen de leerlingen een bericht via de telefoon. In de bus ligt een dvd die afgespeeld moet worden. De chauffeur laat het filmpje zien: er is een bom aan boord! Niemand mag de bus in of uit. Zolang er geluisterd wordt, loopt niemand gevaar. De vraag is wie, hoe en waarom? En is er echt een bom aan boord of is het een grap of een afleidingsmanoeuvre?

Het boek des onheils van Kai Erik

Tijdens een college krijgt universitair docent Mickel Backman een schok te verwerken: een van zijn studenten wil een scriptie schrijven over een oud manuscript waarover nooit hardop gesproken zou mogen worden. Hoe kan Pasi Maars, een matige student, ooit gehoord hebben van Leander Granlund, een ontspoorde en verwarde jonge dichter uit de jaren twintig, met maar één ongepubliceerde dichtbundel op zijn naam.

Pasi Maars is ervan overtuigd dat professor Backman meer weet over Granlund en zijn werk dan hij wil toegeven. En Pasi is vasthouden: want gedichten die tientallen jaren geleden verdwenen kunnen toch onmogelijk iemand schade berokkenen, of wel?

Maakbaar van Mariette Zweers

Ogenschijnlijk ontbreekt het de succesvolle Anna aan niets: ze heeft een eigen bedrijf, een liefhebbende man en twee leuke kinderen. Niemand weet van haar betrokkenheid bij de dood van haar schoolvriendin. Maar als ze een vriendin van vroeger tegenkomt wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Langzaam komt wat ze altijd verborgen wilde houden aan het licht en wordt haar zorgvuldig opgebouwde bestaan aan het wankelen gebracht.

Weg zonder genade van John Hart

Elizabeth Black is een heldin. Onlangs heeft ze eigenhandig een meisje uit gevangenschap in een kelder gered, en de twee meedogenloze ontvoerders doodgeschoten. Maar Elizabeth heeft ook donkere geheimen. En als de jongen Gideon met een pistool staat te wachten tot de moordenaar van zijn moeder uit de gevangenis komt, raakt haar leven in een stroomversnelling.


Meer verwachte thrillers in juni

 

Meer informatie:
www.spannendeboekenweken.nl

 



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Spannende Boeken Weken 2016: een vooruitblik

 

Gerelateerd

Over

Simon de Waal

Simon de Waal

Simon de Waal (1961) is scenarioschrijver, auteur en regisseur. Daarnaast w...

Hebban Spots

Spannende Boeken Weken 2016

30 volgers

Het laatste nieuws over de Spannende Boeken Weken 2016 uit eerste hand. Deze boekenblog wordt beheerd door de misdaadauteurs zelf! In samenwerking met het GNM.

Gesponsorde boeken