Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Spectaculaire ontsnapping

En weg was ie; de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, ook wel bekend als “El Chapo”. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Met hulp, zonder hulp; hoe dan ook, de ontsnapping van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, ook wel bekend als “El Chapo” gaat de boeken in als spectaculair. Hij verliet zijn zwaarbewaakte cel via een tunnel in de douche. Dat was de enige plaats in zijn cel waar geen camera hing. De uitgegraven tunnel is van alle gemakken voorzien en kwam anderhalve kilometer verderop uit in een verlaten huis. Het vermoeden bestaat dat hij geholpen is.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de heer Joaquin G. te Mexico uit een zwaarbewaakte gevangenis wist te onstnappen. Hij flikte het kunstje eerder in 2001; hij had zich in een wasmand verstopt en kon zo ongezien de gevangenis verlaten. Vorig jaar werd hij pas weer opgepakt. Lang heeft hij dus niet van zijn cel kunnen genieten. Of en wanneer “El Chapo” weer wordt opgepakt, zal de toekomst uitwijzen. Hij heeft Mexico in ieder geval in rep en roer achtergelaten en er is een grote klopjacht gaande.

Of "El Chapo" de ontsnappingskunst van "onze" Hugo heeft afgekeken, blijft gissen, maar zijn eerste ontsnapping in 2001 had veel weg van die van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. Je hoeft alleen de wasmand te vervangen voor de legendarische boekenkist. 

Hugo de Groot - H. Nellen
Met zijn onafscheidelijke boekenkist, symbool van een spectaculaire ontsnapping uit Slot Loevestein, werd Hugo de Groot opgenomen in de canon van de vaderlandse geschiedenis. Die keuze was terecht, want De Groot, of Grotius, zoals hij zich in zijn Latijnse boeken noemde, is de bekendste Nederlandse geleerde uit onze Gouden Eeuw.

Hét ontsnappingsboek der ontsnappingsboeken is natuurlijk Papillon van Henri Charrière, een onvergetelijke klassieker over vlucht en zelfontdekking.

Henri Charrière, die in de onderwereld van Montmartre bekendstond als Papillon, wordt in 1931 gearresteerd voor een moord die hij niet heeft begaan en op transport gesteld naar Frans-Guyana, waar hij een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten. De gedachte aan vluchten wordt een obsessie en tweeënveertig dagen na zijn aankomst gaat hij ervandoor. Maar hij wordt weer gevangengenomen en naar het beruchte Duivelseiland gezonden.
Nooit ontsnapte iemand van dit eiland totdat Papillon erin slaagt op twee zakken vol kokosnoten weg te drijven. In de loop van dertien jaar weet hij negen keer aan zijn bewakers te ontkomen. Henri Charriere beschrijft op levendige wijze zijn vlucht naar de vrijheid en de fantastische avonturen die hij beleefde. Papillon is zijn onvergetelijke levensverhaal, een verhaal van menselijk vernuft en de ijzeren wil om te overleven onder de meest schrikbarende omstandigheden.

Het is wellicht een tip voor El Chapo mocht hij voor de tweede keer worden opgepakt en naar een of ander verlaten eiland worden verbannen. Het is ook een tip voor zijn bewakers, want zelfs ontsnappen van een eiland behoort tot de mogelijkheden.

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Spectaculaire ontsnapping

Gesponsorde boeken