Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Speerstra vertelt de verhalen van Oud-Indiëgangers

Uitvoerders van een beleid waar ze wellicht niet eens achter stonden, maar sowieso amper weet van hadden. In 'Op klompen door de dessa' vertelt Hylke Speerstra de verhalen van Oud-Indiëgangers.

Over het boek

`Willem Twijnstra deed na Indië zo raar. "Hij moet een schop onder de kont hebben en dan aan het werk," zeiden ze in de polder.' 

De jongens van toen zijn oude mannen geworden, maar ze zijn helder genoeg om de waarheid te vertellen. En die is hard, niet zelden verbijsterend en vaak ontroerend. De achtergrond is bekend: het Nederlandse militair optreden in Indonesië kort na de Tweede Wereldoorlog, de `politionele acties', was in feite een koloniale oorlog.

Op klompen door de dessa vertelt wat die oorlog betekende voor de mannen die het vuile werk moesten doen. Een enkeling, vooral uit het hogere kader, vindt nog altijd dat het goed is geweest. Maar de meeste jongens hebben hun trauma's nooit verwerkt. Letterlijk op klompen banjerden ze door de dessa –ze hadden geen idee wat hun te wachten stond: guerrilla, executies, oorlog dus, terwijl ze die in Nederland net achter de rug hadden. De mannen zijn ver in de tachtig en willen nu eindelijk hun hele verhaal kwijt. In Hylke Speerstra hebben ze iemand getroffen die goed kan luisteren en meesterlijk kan vertellen.

Over de auteur

Hylke Speerstra is een Friese auteur, die vaak in de Friese taal publiceert. Zo is It wrede paradys zijn bekendste uitgave, ook vertaald naar het Nederlands onder de titel Het wrede paradijs. Ook Op klompen door de dessa verscheen al in oktober in het Fries.

Download een fragment uit Op klompen door de dessa.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

945 volgers
417 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Speerstra vertelt de verhalen van Oud-Indiëgangers

 

Gerelateerd

Over

Hylke Speerstra

Hylke Speerstra

Hylke Speerstra is de bekendste levende Friese schijver die in het Fries publice...