Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Spoilers voorkomen en verbergen

1 reactie
Vroeger was ik een van die mensen die tijdens het lezen van een boek vooruit bladert om te zien of het verhaal wel een happy ending heeft. Gelukkig is dat een slechte eigenschap die ik over de jaren heb afgeleerd. Ik houd er nu zelfs van om verrast te worden aan het einde van een verhaal - of het nu wel of niet goed afloopt. Toch lukt het niet altijd om je te laten verrassen door het einde van een boek. Overal op het wereld wijde web liggen namelijk spoilers op de loer.Spoilers verklappen onderdelen uit een boek die veel leuker zijn om zelf te ontdekken. Natuurlijk zijn er mensen die hun nieuwsgierigheid niet baas kunnen, en die dus actief op zoek gaan naar spoilers, maar de meeste mensen kunnen ze niet echt waarderen. 

Aan het eind van vorig jaar/begin dit jaar ontstond een van de grootste spoiler rellen die de internationale boekblogger community ooit heeft gezien: de berucht Inwijding/Divergent-spoiler. Ik geloof niet dat er ook maar iemand veilig was voor deze klapper van een spoiler. Uiteindelijk wist de halve wereld al hoe het verhaal van Tris en Four afliep, nog voor het boek was uitgegeven in hun land. 

Het leek me dan ook een goed idee om jullie enkele tips te geven om spoilers te vermijden. Verder vind je verderop in dit artikel een duidelijke tutorial waarin ik je laat zien hoe je met een handige code spoilers op je site kunt verbergen. 

Voorkomen

1. Lees het boek meteen

Zelf ben ik zo iemand die moeiteloos wacht met het kopen van een boek tot het in de aanbieding is - ik weet het, ik ben een krent - maar daarmee verhoog je natuurlijk wel de kans dat andere mensen per ongeluk verklappen hoe een boek eindigt. Als je een boek meteen leest bij verschijning geef je anderen de kans niet om het einde voor je te verpesten. Wist je trouwens dat sommige boeken juist goedkoper zijn als je ze vooruit besteld. Sommige webshops hanteren een beleid waarbij boeken goedkoper zijn wanneer je ze heel ver vooruit besteld - naarmate de officiële releasedatum dichterbij komt worden ze dan steeds een beetje duurder. 
Je kunt er ook voor kiezen om in eerste instantie het Ebook aan te schaffen. Dit scheelt ook vaak in de prijs en als extra voordeel staat je boek meteen op de dag van verschijning op je Ereader. 

2. Wees voorzichtig op internet

Als je niet wilt weten hoe jouw favoriete boek/boekenreeks afloopt voordat je de kans hebt om het zelf te lezen is het belangrijk om je te realiseren hoe gevaarlijk internet is voor jouw. Kun jij je nauwelijks bedwingen om bij het opstarten van je computer direct naar Facebook of Twitter te surfen? Pas dan op, want voor je het weet wordt je boek verpest door slechts 144 tekens. Ook Goodreads en Tumblr zijn een broedplaats van spoilers. 
De meeste spoilers verschijnen echter op Youtube. Pas op voor zogeheten boek-discussie filmpjes want hierin wordt uitgebreid op de inhoud van een boek ingegaan en spoilers zijn hierbij onvermijdelijk. Nu zullen de meeste Booktubers op voorhand waarschuwen voor mogelijke spoilers in hun video's, maar dit is niet altijd het geval. Wees dus voorzichtig! 
Als je écht geen spoilers wil zien raad ik je overigens aan om de stekker van de router er helemaal uit te trekken - in ieder geval tot je je boek uit hebt. 

3. Lees geen flapteksten (van vervolgdelen)

Geloof het of niet, maar ik kom regelmatig mega-spoilers tegen op de flapteksten van boeken. Nu valt het bij vervolgdelen in een serie wel een klein beetje te verwachten dat de flaptekst iets verklapt over het einde van het vorige deel, maar sommige dingen zijn gewoon niet leuk om te weten voordat je het boek zelf hebt gelezen. 
Persoonlijk lees ik nooit een flaptekst van vervolgdelen in een serie. Ook lees ik geen recensies van vervolgdelen - als ik zelf de delen daarvoor nog niet heb gelezen. 
Ik las een tijd geleden een boek waarvan zelfs de titel zelf een gigantische spoiler bevatte. Het was het boek De Woede Uitbarsting Van Beth' en ik heb werkelijk tot het eind van het boek moeten wachten tot de titel en de samenvatting achterop deel uit gingen maken van het verhaal. Hallo!? Spoiler alert!!?

Verbergen

Soms is het heel erg lastig om een recensie te schrijven zonder iets te vertellen over de gebeurtenissen in het boek. Helemaal wanneer je een recensie schrijft over een opvolgend deel binnen een reeks. Als je dan toch een spoiler moet plaatsen is er een manier om je lezer de keuze te geven om hem wel of niet te lezen. Je verstopt de spoiler achter een link, en pas wanneer een lezer erop klikt ontvouwt de spoiler zich. Zo blijft hij verborgen voor degene die geen spoilers willen zien. 
Hieronder leg ik uit hoe je een spoiler kunt verbergen. Hiervoor gaan we gebruik maken van de HTML-code van je artikel. Zowel Blogger als Wordpress bieden zowel een WYSIWYG-editor als een HTML-editor dus zorg dat je in de goede bewerkingsmodus zit. 

Plak de volgende code in de HTML-editor op de plaats waar de spoiler moet komen:

<div><input onclick="if(this.parentNode.getElementsByTagName('div')[0].style.display != ''){this.parentNode.getElementsByTagName('div')[0].style.display = '';this.value = 'Verberg spoiler';}else{this.parentNode.getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.value = 'Toon spoiler';}" type="button" value="Toon spoiler" /><br /><div style="display: none;">HIER KOMT DE SPOILER!!!</div></div>


*vervang de dikgedrukte woorden door je spoiler.

Nu krijg je als het goed is de volgende button te zien in plaats van de spoiler:

Bezoek de demo site en klik op de button voor een leuke verassing ;)

Is voor jouw het einde van een boek wel eens verpest door een spoiler? Over de auteurReacties op: Spoilers voorkomen en verbergen