Hebban vandaag

Listmania /

Sprookjes bestaan

In de loop der eeuwen veranderden sprookjes, oorspronkelijk moralistische verhalen vol lessen voor volwassenen, in kindvriendelijke vertellingen waarvan inmiddels vele bewerkingen te bewonderen zijn. Die houden het sprookje levend! Hebban selecteerde de mooiste sprookjesboeken en leukste activiteiten van dit moment.


Sprookjes zijn van alle tijden. Zolang mensen met elkaar communiceren vertellen ze elkaar verhalen. Deze vertellingen zijn overgeleverd als volksverhalen: legenden, mythen, sagen en sprookjes werden van generatie op generatie verteld en doorverteld. Daardoor veranderden de sprookjes steeds door de eeuwen heen. Tegenwoordig zijn er vele bewerkingen die de sprookjes ook voor jonge kinderen geschikt maken. Naast de mooie sprookjesbundels zijn er sprookjesmusicals en -films. Dit alles houdt het sprookje levend!

Vóór het schrift hadden de verhalenvertellers een belangrijke taak: zij brachten met hun verhaal een boodschap over, waarin waarden en normen verpakt waren in de vorm van symboliek. De mondeling overgebrachte sprookjes waren moralistisch of belerend. Vaak hielden ze een waarschuwing of een les in. Sprookjes waren dan ook niet specifiek voor kinderen bedoeld en zeker niet als verhaaltjes voor het slapen gaan. Het sprookje bevatte essentiële levensvragen met een wijze levensles voor volwassenen.

Van de meeste sprookjes zijn de auteurs of de bedenkers niet bekend. Iemand bedacht een verhaal en vertelde dat aan een groep toehoorders op het dorpsplein. Was daar een handelsreiziger bij, dan vertelde die het door in het volgende dorp. Maar wel met een eigen interpretatie. Er werden dingen bij verteld of overdreven en andere dingen weggelaten, zodat er verschillende versies ontstonden. Door de eeuwen heen veranderde de inhoud van de sprookjes steeds.

De gebroeders Grimm maakten verschillende sprookjes kindvriendelijk. Ze veranderden bijvoorbeeld Assepoester van een waarschuwingsverhaal in een toversprookje met een goede afloop. Uit andere sprookjes werden gruwelijke elementen verwijderd. Tegenwoordig zijn er vele bewerkingen die de sprookjes ook voor jonge kinderen geschikt maken. Sprookjesmusicals en -films zoals van Disney geven weer eigen interpretaties van de verhalen.

 

Sprookjes beleven


Sprookjesfestival

Op zaterdag 24 oktober is om 13.00 uur de grote opening van het Sprookjesfestival op de Korenmarkt in Arnhem voor het Focus Filmtheater. Vanaf 13.30 uur worden er de Sprookjesfilm van Prinses Arnerijntje en andere kinderfilms gedraaid. Het Sprookjesfestival duurt t/m zondag 1 november. Een week vol activiteiten rond het thema ‘Feeën en feeksen’: muzieksprookjes, interactieve- en voorleesvoorstellingen, workshops, sprookjeskoken, expostities, dans…
Kijk hier voor het volledige programma van het Sprookjesfestival.

Sprookjeswonderland
In het attractiepark Sprookjeswonderland komen sprookjes tot leven voor jonge kinderen. Er is van alles te zien en te beleven in het sprookjesbos met onder meer een kabouterdorp, en er is een heus kasteel met torens en muren om te beklimmen. In de grote zaal van het kasteel wordt meerdere keren per dag de sprookjesmusical over het verwende prinsesje Violinde opgevoerd.
Kijk hier voor alle activiteiten in Sprookjeswonderland.

Efteling
In het Efteling Theater is de nieuwe sprookjesmusical Pinokkio te zien t/m februari 2016. Behalve het attractiepark is het Sprookjesbos natuurlijk ook nog altijd te bezoeken!
Kijk hier wat er in de Efteling te doen is.

Raak! en de Magische Schoentjes
Een magische voorstelling voor 3 jaar en ouder (t/m december 2015), waarin vele beroemde sprookjes van Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm voorbij komen. Een swingende show vol fantasie en magie, waarin de meiden van Raak! knotsgekke avonturen beleven en vaak de hulp van de aanwezige kinderen nodig hebben om er voor te zorgen dat alles goed afloopt.
Kijk hier voor de theatershow Raak! En de Magische schoentjes.

Rapunzel de musical
Het sprookje over de mooie prinses met het magische haar, opgesloten in haar toren, is als musical te zien voor 4 jaar en ouder in verschillende theaters in het land t/m juni 2016. Kinderen die verkleed naar het theater komen kunnen meedoen aan de Sprookjesmodeshow. Na afloop van de voorstelling kunnen ze alle acteurs ontmoeten tijdens een uitgebreide Meet & Greet. Ook volgt er nog een Prinsen- en Prinsessenbal.
Kijk hier voor informatie over Rapunzel de musical.

 

Sprookjesprentenboeken

 
Sneeuwwitje
, Dick Bruna (Mercis) 3+

Heruitgave van de oorspronkelijke uitgave uit 1966. Ook verschenen Roodkapje, Assepoester en Klein Duimpje.  

Het sprookjes kijk- en zoekboek, Lisa Maurer / ill. Anne Suess (Veltman Uitgevers) 4+
Groot hardkartonnen zoekplatenboek met gedetailleerde kleurenillustraties waarin elementen uit vijftig sprookjes te vinden zijn.  

Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Veronika Kopečková (De Fontein) 4+
Hardkartonnen prentenboek met kijkdoos waarin acht scènes in 3D te zien zijn. In dezelfde uitvoering verscheen ook Roodkapje.  

Assepoester, Valeria Docampo (De Eenhoorn) 4+
Prentenboek van het sprookje van de gebroeders Grimm.  

De wondertuin, Gerda Dendooven (Querido) 5+
Prentvertelling naar het sprookje De stukgedanste schoentjes van Grimm.  

De rattenvanger van Hamelen, Maren Briswalter (Chistofoor) 5+
Navertelling van het volkssprookje.  

Kat met hoofdletter K: wie niet sterk is, moet slim zijn: en veel fantasie hebben, Siska Goeminne / ill. Sebastiaan van Doninck (Lannoo) 5+
Moderne bewerking van het sprookje De gelaarsde kat van Perrault.  

Baba Jaga, An Leysen (Clavis) 5+
Prentenboek naar het Russische sprookje. De auteur/illustrator maakte ook het prentenboek De notenkraker, gebaseerd op het sprookje  van E.T.A. Hoffman.  

Meisje in het rood, Aaron Frisch / ill. Roberto Innocenti (Clavis) 8+
Moderne versie van het sprookje Roodkapje.  


 

Sprookjesbundels  


De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller, Thé Tjong-Khing (Gottmer) 4+
Dertig bekende en minder bekende sprookjes in eigentijdse taal.  

Er was eens een prins en die wou een prinses, Martine Bijl / ill. Noëlle Smit (Gottmer) 5+
Zeven bekende sprookjes van Grimm, Andersen en Perrault worden met een moderne twist naverteld op rijm. Uitgave met QR-code om Martine Bijl twee sprookjes te horen voorlezen.  

Het grote sprookjesboek voor groot en klein, Marianne Busser en Ron Schröder / ill. van Dagmar Stam            (The House of Books) 5+
Prentvertelling met een eigentijdse bewerking van de sprookjes.  

O, mijn lieve Augustijn..., Jacques Vriens / ill. Philip Hopman (Van Holkema & Warendorf) 6+
Bekende sprookjes van Grimm en Andersen opnieuw verteld voor jonge kinderen.  

Sprookjes en verhalen, Hans Christian Andersen / ill. Jan Jutte (Lemniscaat) 8+
Dikke verzamelbundel met ruim honderd sprookjes en verhalen van de bekende Deense sprookjesschrijver.  

Grimm: volledige uitgave van de 200 sprookjes, Gebr. Grimm / ill. Charlotte Dematons (Lemniscaat) 8+
Bundeling van tweehonderd sprookjes die verzameld zijn door de gebroeders Grimm. Met extra informatie over onder meer de herkomst, de drukgeschiedenis en belangrijke motieven van elk sprookje.  

De vijvervrouw & andere sprookjes, Godfried Bomans / ill. Willemien Min (De Boekerij) 10+
Verhalen rond de bekende, traditionele sprookjesthema's en –motieven.  

Er was eens…, Annemarie Bon / ill. Sandra Klaassen (Moon) 7+
Zeven sprookjes om zelf te lezen, in oplopend niveau (AVI E3 tot AVI M4) voor extra lang leesplezier voor beginnende lezers.  
Over de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sprookjes bestaan

 

Overig

Sprookjesboeken

op 23 oktober 2015 door Lindy (Hebban Crew) 19 boeken 1 volger 0 reacties
Gesponsorde boeken