Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Boegbeeld Regenboog Week | Boris Dittrich: ‘Lezen is leven’ 

door Hebban Crew 18 reacties
De stemweken voor de Regenboog Top 100 zijn begonnen! Tot en met 21 juli kies je jouw favoriete LHBTIQ+-boeken. Op 7 augustus wordt de lijst met honderd mooiste regenboogboeken aller tijden bekendgemaakt. Hebban en Gaykrant spraken met Boris Dittrich, ambassadeur van de verkiezing: 'Je leert de wereld en jezelf beter begrijpen door te lezen. Daarom was ik vereerd toen mij werd gevraagd het gezicht van de Regenboog Top 100-lijst te worden.'

'Wat had ik me toen graag kunnen identificeren met karakters in mooie boeken.'

Je bent gevraagd hét gezicht van de Regenboog Week te worden. Wat was jouw eerste reactie? 

Lezen is leven. Door lezen kom je in contact met mensen en situaties die je in het dagelijks leven niet zou ontmoeten. Lezen stimuleert je fantasie en is verrijkend. Je leert de wereld en jezelf beter begrijpen door te lezen. Daarom was ik vereerd toen mij werd gevraagd het gezicht van de Regenboog Top 100-lijst te worden. Al toen ik een tiener was en met mijn eigen seksuele oriëntatie in de knoop zat, ben ik veel gaan lezen. Wat had ik me toen graag kunnen identificeren met karakters in mooie boeken. Helaas waren LHBTQ+-karakters dun bezaaid en als ze al in romans voorkwamen, dan eindigden ze meestal als moordenaar, depressief, alleen of pleegden ze zelfmoord. Het was echt moeilijk om boeken met goede verhalen te vinden waar ik me als zoekende tiener aan kon optrekken, die me konden inspireren en vooruithelpen. Daarom ben ik heel blij met het initiatief van de Regenboog  Top 100.  

Welk LHBTQ+-boek heeft de meeste indruk op jou gemaakt?  

Call Me By Your Name van André Aciman heeft erg veel indruk op me gemaakt.  

Kun je vertellen waarom? 

Het gaat over een jonge man, een tiener, die verliefd wordt op een andere jonge man, een paar jaar ouder. Heel invoelend wordt beschreven hoe onzeker hij zich voelt, hoe groot zijn verlangen naar vriendschap is, hoe hij seksueel ontwaakt, hoe hij zich verhoudt tot zijn vriendinnetje, hoe hij met zijn geheim omgaat. Mooi vond ik ook de manier waarop zijn vader hem heel subtiel laat weten dat hij hem begrijpt en hem het beste gunt. Het verhaal is universeel, iedereen kan zich in de beschreven gevoelens herkennen. Ik werd tot tranen toe geroerd. Call Me By Your Name is verfilmd. Meestal vallen films tegen als je het boek hebt gelezen, maar in dit geval is de film prachtig. 

Ongetwijfeld leuk dat twee boeken van jou (Halszaak en Terug naar Tarvod) op de groslijst staan. Wat wordt jouw missie als ambassadeur van de Regenboog Week? 

Als ambassadeur zie ik het als mijn taak om mensen te stimuleren te gaan lezen. De zomer is een mooie tijd om je met een boek ergens terug te trekken en je te laten meevoeren door het verhaal. Begin augustus is de Pride Week in Amsterdam. Ik wil graag een bijeenkomst met een paar schrijvers uit de LHBTQ+ gemeenschap organiseren, waarin we onder meer praten over hoe het is om 'onze' onderwerpen voor het voetlicht te brengen en welk lezerspubliek we willen bereiken. Mijn laatste roman Terug naar Tarvod heeft heel wat losgemaakt bij lezers. Ik kreeg zelfs handgeschreven briefjes in mijn brievenbus, waarin mensen hun eigen ervaringen met de grote liefde van hun leven deelden. Ontroerend! Ik ben benieuwd of andere schrijvers ook dat soort ervaringen hebben.    

'Een LHBTQ+-boekenverkiezing trekt aandacht en zal stimuleren dat mensen boeken uit die Top 100 zullen gaan lezen.'

Het is bijzonder uniek, voor het eerst een LHBTQ+-boekenverkiezing. Hoe kijk jij naar die samenwerking tussen Hebban en Gaykrant? 

Hebban en de Gaykrant kunnen elkaar goed aanvullen en versterken. Een LHBTQ+-boekenverkiezing trekt aandacht en zal stimuleren dat mensen boeken uit die Top 100 zullen gaan lezen. Voor lezers van Hebban en de Gaykrant kan dat tot ontdekkingen leiden. Spannend!    

Welke boodschap wil jij aan de lezer geven? 

Tegenwoordig is de beeldcultuur dominant. Mensen zitten vaak op Netflix of op andere manieren naar verhalen te kijken. Maar lezen stimuleert je hersens op een andere manier. Lezen geeft ook rust, geeft minder prikkels, maar kan zo inspirerend werken. Lees en leef, is het motto dat ik wil overbrengen.

Je hebt het druk met politiek en schrijven. Heb je zelf nog tijd om te lezen? 

Ik kan niet zonder lezen. Zelfs in drukke tijden ben ik altijd met een boek bezig, ook al is het dan soms slechts een hoofdstuk per dag. Nu ben ik bezig in de laatste roman van Jessica Durlacher: De Stem. Het is geïnspireerd op mijn oud-collega Ayaan Hirsi Ali en de impact die zij op Nederland heeft gehad. Heerlijk hoe Durlacher haar fantasie de vrije loop heeft gelaten en een wervelend verhaal heeft geschreven. 

Stem op de Regenboog Top 100

Stem tot en met 21 juli 2021 op jouw favoriete LHBTIQ+-boeken. Samen bepalen wij de Regenboog Top 100, de honderd mooiste regenboogboeken aller tijden. Deze verkiezing is een initiatief van Hebban en Gaykrant en richt zich op boeken die aansluiten bij de LHBTIQ-belevingswereld. De Regenboog Top 100 wordt op 7 augustus aanstaande bekendgemaakt tijdens de vijfentwintigste Pride Amsterdam.

Breng je stem uit

De Regenboog Week

Op Hebban wordt diversiteit gevierd! Tijdens de Regenboog Week is er extra veel aandacht voor boeken van belang voor en door de LGBTQ-community, in samenwerking met de Gaykrant. De Regenboog Week start op maandag 2 augustus.

Meer Regenboog leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boegbeeld Regenboog Week | Boris Dittrich: ‘Lezen is leven’