Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Nieuws /

Stefan Hertmans wint AKO Literatuurprijs 2014

De Vlaming Stefan Hertmans heeft de AKO Literatuurprijs 2014 gewonnen met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.

Stefan Hertmans won de AKO Literatuurprijs 2014 donderdagavond met zijn boek Oorlog en terpentijn.
Dat werd bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur. De op dezelfde avond 50 jaar geworden auteur krijgt 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. De Vlaming had al 100.000 exemplaren van Oorlog en terpentijn verkocht.
De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op de openingsavond van het Crossing Border Festival. De jury stond onder leiding van voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Hartverscheurend liefdesverhaal
Hertmans levert met het boek ‘zijn late meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft,’ aldus het juryrapport. ‘Het is een oorlogsroman, een familiekroniek en een hartverscheurend liefdesverhaal. Maar ook een literair spiegelpaleis waar feit en fictie, realisme en surrealisme, beeld en verbeelding verstoppertje spelen met de lezer.’
Onder de 6 genomineerden, allemaal ‘blanke mannen van middelbare leeftijd’ (luidde de kritiek op de jury), waren 2 Vlamingen. Cohen reageerde daarop door te stellen dat de roman van Hertmans al op vele goede kritieken kon rekenen, zowel van jonge als oude recensenten, zowel van mannen als vrouwen. En dat ook de jury, waarin onder andere drie vrouwen zetelden en een man van dertig jaar, overtuigd was van Hertmans' kwaliteiten.

Vorig jaar won Joke van Leeuwen de prijs voor haar boek Feest van het begin.Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Stefan Hertmans wint AKO Literatuurprijs 2014

 

Gerelateerd

Over

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) schrijft romans, essays en dichtbundels. Hij was redacteu...


Gesponsorde boeken