Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Stem nu op je favoriete queerboeken voor de Regenboog 100

door Hebban Crew 7 reacties
Laatste kans! Tot middernacht kan er nog gestemd worden op de mooiste, leukste en belangrijkste LHBTIQ+-boeken voor de Regenboog 100, de honderd mooiste queerboeken aller tijden. De lijst van dit jaar wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Nederlands grootste queer lifestylemagazine Winq. Wat is jouw favoriete LHBTIQ+-boek? Stem het de Regenboog 100 in! Op zaterdag 23 juli wordt de nieuwe Regenboog 100 gepubliceerd in het Parool, op Winq en natuurlijk hier bij Hebban.

Van donderdag 23 juni tot en met vrijdag 15 juli kan er weer gestemd worden voor de Regenboog 100, volledig samengesteld door lezers. Vorig jaar werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd, in dat jaar samen met Gaykrant. Aanvoerder van de lijst was Splinter Chabot met zijn debuutroman Confettiregen, die ook op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020 stond.

Regenboog 100 van 2022

Om je een handje te helpen met kiezen, heeft de redactie van Hebban in samenwerking met de boekenredactie van huidige partner Winq een groslijst samengesteld met daarop meer dan 500 boeken. Je vindt er zowel klassiekers als recent verschenen queerboeken, vertaald werk en boeken van eigen bodem in verschillende genres. Blader door de lijst, bepaal jouw favorieten en stem!

Naar de lijst met regenboogboeken

Stem op jouw favoriet

Is jouw mooiste queerboek een klassieker zoals Terugkeer naar Brideshead van Evelyn Waugh, of een recent boek als Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune? Een echte bestseller zoals Noem me bij jouw naam van André Aciman of een nog onontdekte parel als Detransitie, baby van Torrey Peters?

Welk boek je ook kiest, het is aan jou: samen met andere lezers bepaal jij welke boeken in de Regenboog 100 terechtkomen. Ga via onderstaande knop naar de stemtool en breng jouw stem uit. Je kunt één keer stemmen (vul je het stemformulier nogmaals in, dan overschrijft het je eerdere keuze) en welk boek(en) je kiest, bepaal jij: je kunt op elk boek met LHBTIQ+-thematiek stemmen. Je kunt ook zonder Hebban-account stemmen, via mailbevestiging.

Stem hier op jouw favoriete queerboek!

Deel jouw keuze

Heb jij gestemd op je favoriete boek? Vertel het de wereld! Laat zien dat jij de Regenboog 100 steunt en jouw mooiste queerboek hebt gekozen, of je nu zelf tot de LHBTIQ+-community hoort of er vooral graag over leest. Via de Instagram van Hebban kun je templates downloaden om jouw online post of verhaal helemaal in stijl te publiceren. Gebruik de hashtag #regenboog100 en tag zowel Hebban als Winq, zo kunnen wij jouw keuze ook weer uitlichten. Wie weet wie jij zult inspireren met jouw favoriete queerboek.

Win een regenboogboekenpakket

Heb jij gestemd op één of meerdere van jouw favoriete queerboeken? Dan maak je gedurende de hele stemperiode kans op een regenboogboekenpakket! Vul na het stemmen het winactieformulier in via onderstaande knop. Om te stemmen heb je geen Hebban-account nodig, om mee te doen aan de winactie wél. Maak er hier eentje aan.

Bekijk de winactie

Boekentips van Martijn van Winq

Lifestyle magazine Winq is partner van de Regenboog 100: 'Onze missie is het informeren en inspireren van queer personen met relevante content die past bij de lifestyle van deze unieke community.' Een mooi moment voor een lijstje vol inspiratie. Martijn Kamphorst, chef redactie van Winq, tipt tien regenboogtitels van het afgelopen jaar.

'Verhalen waarin LHBTIQ+-personen centraal staan zijn in de literatuur gelukkig geen unicum meer.'

(78)
Dit prachtig geschreven (en vertaalde) verhaal speelt zich af in het hart van Seoel. We volgen de even hilarische als ontroerende avonturen van een queer millennial. Dit boek doet je verlangen naar meer queer literatuur uit Zuidoost-Azië.
(8)
Deze debuutroman van de Vlaamse Delfien Vanden Heede beschrijft treffend de impact van een eerste liefde. We volgen de dertigjarige Esther, die midden in de coronapandemie verneemt dat haar jeugdliefde Elly vermist is en vervolgens terugblikt op hun stormachtige verhouding.
(20)
In het semi-autobiografische Nachtdier schrijft Joost van Bellen over een dj die na een mentale instorting naar Brazilië vertrekt op zijn memoires op te tekenen. Het boek staat bol van de zintuiglijke beschrijvingen van het bonte nachtleven van de jaren tachtig.
(59)
Queer koppel Mandy Woelkens en Thorn de Vries (onder meer bekend van podcast CoupleGoals) schreef vorig jaar deze zeer welkome gids voor iedereen die non-binair is, een non-binair persoon kent of die simpelweg wil leren hoe ze hun omgeving inclusiever kunnen aanspreken.
(188)
Het bloemrijke Splinteriaans, waarin de beeldende zinnen over elkaar heen buitelen, is niet voor iedereen. Maar voor wie zich overgeeft aan zijn sierlijke stijl is zijn tweede roman, over de intense vriendschap tussen Magnus en Elias, een droomreis.
(537)
Na het hartverscheurende Een klein leven kwam Hanya Yanagihara begin dit jaar met Naar het paradijs. Een verhaal verteld in drie delen die zich afspelen in drie versies van Amerika, in drie verschillende eeuwen. Een even ambitieus als episch boek over de zoektocht naar liefde.
(375)
Met Shuggie Bain zette Douglas Stuart zichzelf internationaal op de kaart. Zijn nieuwste boek, Mungo, over de liefde tussen de protestantse Mungo en de katholieke James in de hypermannelijke buitenwijken van Glasgow, is minstens net zo mooi.
(3)
Een boek met 31 verhalen van queer mensen die de wereld een stukje mooier proberen te maken. Een schatkist vol rolmodellen, stuk voor stuk prachtig geïllustreerd door Nazrina Rodjan.
(36)
Niet alleen in de voetbalwereld is er een gebrek aan roze rolmodellen. In het autobiografische De laatste man vertelt Pepijn Keppel hoe de worsteling met zijn identiteit ertoe leidde dat hij stopte met tophockey. Een moedig debuut.
(114)
Met dit ontroerende, optimistische coming-of-agedebuut schreef popjournalist Stefan Raatgever het boek dat hij als tiener nooit kon vinden. Over de jonge Alec, die halsoverkop verliefd wordt op zijn nieuwe Zweedse klasgenoot Björn.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Stem nu op je favoriete queerboeken voor de Regenboog 100