Hebban vandaag

Listmania /

Deze boeken lees je vandaag en morgen naast de 4/5 mei-bundel

door Hebban Crew 7 reacties
Op 4 mei staan we stil bij de offers die zijn gemaakt voor onze vrijheid, tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen of conflicten in binnen- en buitenland. Op 5 mei vieren we die moeilijk gewonnen en o zo belangrijke vrijheid. Elk jaar verschijnt een speciale uitgave waarin de op 4 en 5 mei gehouden lezingen worden gebundeld. Lees hier meer over het omdraaiboekje van 2021 en bekijk themalijsten vol leestips in verschillende genres.

Stemmen uit het diepe / Het fundament van vrijheid

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding. Roxane van Iperen schrijft de 4 mei-voordracht en Daan Roovers schrijft de jaarthematekst over de betekenis van vrijheid. De NOS zal live verslag doen van Roxane van Iperens voordracht tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Roxane van Iperen (1976) won in 2016 de Hebban Debuutprijs voor haar debuutroman Schuim der aarde. In 2018 volgde ’t Hooge Nest over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse onderduikers verborgen in het huis waar zij woonden. In 2020 hield Van Iperen de Cleveringalezing, vernoemd naar de protestrede van de Leidse hoogleraar in november 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, en de Machiavellilezing, over samenleving en democratie. Voor de Boekenweek van 2021, met het thema 'Tweestrijd', schrijft zij het Boekenweekessay De genocidefax over de volkerenmoord in Rwanda.

Daan Roovers (1970) is een Nederlandse filosofe en docent Publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 29 maart 2019 draagt zij twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Hierbij wil zij zich inzetten voor 'publiek denken': 'Hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen? Politiek gaat namelijk over ons, en de vragen die we daarbij stellen, moeten we weer onderdeel maken van ons dagelijks leven.' Samen met Marc van Dijk schreef zij hierover het boek Wij zijn de politiek (2019).

Lees meer... informatieve non-fictie

Naar de volledige lijst

Lees meer... literaire non-fictie

Naar de volledige lijst

Lees meer... romans

Naar de volledige lijst

Lees meer... jeugd

Naar de volledige lijst

Welk boek lees jij op 4 en 5 mei?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze boeken lees je vandaag en morgen naast de 4/5 mei-bundel

 

Gerelateerd

Over

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Lezer, schrijver van Schuim der aarde (juli 2016)

Daan Roovers

Daan Roovers

Daan Roovers (1970), Denker des Vaderlands, is een Nederlandse filosofe en doce...

Overig


Gesponsorde boeken