Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Stenen eten' van Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

door Hebban Crew 23 reacties
De indrukwekkende debuutroman 'Stenen eten' van Koen Caris won vanmiddag in de Chocoladefabriek in Gouda de Hebban Debuutprijs 2022. Deze prijs is de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De blij verraste Caris nam de award in ontvangst en een cheque van 1000 euro van sponsor Looplabb. Daarnaast wordt er een promotiecampagne voor het winnende debuut gestart op Hebban.nl ter waarde van 2500 euro.

De Hebban Debuutprijs, vanaf deze editie tot en met 2024 gesponsord door de Amsterdamse leesbrillenontwerper Looplabb, is een lezersjuryprijs met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit ruim honderd lezers uit de Hebban lezerscommunity bepaalde de shortlist uit een longlist van vijftien boeken. Een professionele eindjury van boekverkopers, bibliothecarissen en Hebbanrecensenten koos vervolgens Stenen eten van Koen Caris als het beste debuut uit de vijf genomineerde titels.

'[...] een prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk. Stenen eten is pakkend geschreven in een eigentijdse en rauwe stijl. Koen Caris laat met zijn debuut zien een groot schrijver te zijn.'

Stenen eten is sinds publicatie in de zomer van 2021 geliefd bij jong en oud en maakt ook kans op de prijs Beste Boek voor Jongeren die op 16 september wordt uitgereikt.

Foto: Stichting CPNB

LEES OOK: Kom naar de aftrap van de Boekenweek van Jongeren 2022

Stenen eten

Het dorp van de 17-jarige Ben en zijn moeder wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder jongeren. Drie jaar eerder maakte Kim, Bens oudere zus, een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben en zijn moeder opnieuw aan en zetten hen in het middelpunt van een mysterie waarmee ze niets te maken willen hebben. Tijdens een hittegolf die iedereen in het dorp van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent Kims dood onder ogen te zien. Stenen eten is een broeierige en beklemmende roman over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. En over waarom mensen met dezelfde pijn elkaar toch niet altijd goed kunnen helpen.

Juryrapport

In het juryrapport zijn lovende woorden te lezen, niet alleen over winnaar Stenen eten, maar ook over de andere genomineerde boeken op de Hebban Debuutprijs 2022 shortlist: De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns, Het leven noemen van Aisha Dutrieux, Zachtop lachen van Malou Holshuijsen en Niets ontgaat ons van Janke Reitsma. Via onderstaande knop lees je het volledige juryrapport.

Over Stenen eten:

'Een prachtig vervreemdend en uiterst krachtig verhaal, geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk.'

'Het effect is een hartverscheurend en zeer geloofwaardig beeld, waarmee Caris toont veel mensenkennis en inzicht in verlies te hebben.'

Lees het juryrapport

Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt, Roxane van Iperen met Schuim der aarde, Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig, Thomas Rueb met Laura H., Judith Fanto met Viktor en Simone Atangana Bekono met Confrontaties.

Eindjury

De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022 bestond uit Hebbanrecensent Anne Oerlemans, bibliotheekdirecteur Erna Staal (Bibliotheek Gouda), boekverkopers Gerben de Bruijn (Post Scriptum), Laurie Vedder (Boekhandel Roodbeen), Lianne Enkhuizen (The Base Bookspace), Marloes de Vree (Het Paard van Troje), Annette Jongen (Schiedams Boekhuis), Elianne Nijborg (Godert Walter) en Monique Hurkmans (Kramer & Van Doorn) en sponsor Maarten Kooijman (Looplabb Amsterdam).

Looplabb

Het Nederlandse brillenmerk Looplabb is voor drie jaar sponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien-kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en hét leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22.

LEES OOK: Bedenk een naam voor de nieuwe leesbril van Looplabb

Zet jij Stenen eten nu ook op je 'Wil ik lezen'-plankje?Over de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Stenen eten' van Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

 

Gerelateerd

Over

Koen Caris

Koen Caris

Koen CarisĀ (1988) is theater- en hoorspelschrijver. Hij schreef voor onder ander...