Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Stephen King in quotes

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Welkom bij het Stephen King weekend! Ter gelegenheid van de publicatie van het nieuwe boek van de meester van de horror en suspense zetten we Stephen King in de spotlight. Maak kennis met de auteur in zijn eigen woorden.

Projector

Mijn eerste redacteur, Bill Thompson, zei altijd tegen mensen dat ik een projector in mijn hoofd heb. Dat heeft misschien te maken met de visuele elementen die ik verwerk in mijn verhalen waardoor filmproducenten geïnteresseerd zijn in mijn werk.

Vanity Fair, 2017

Competitie

Hij (King, red.) is niet competitief. De enige over wie hij zich druk maakte was Tom Clancy toen ze allebei onder contract stonden bij Penguin. Toen werd hem duidelijk gemaakt dat de tweede plaats voor hem was, dus achter Clancy. Dat vond hij niet leuk.

literair agent Chuck Verrill in Rolling Stone, 2014

Succesvol

Hoe succesvoller je bent, des te gevaarlijker dat is. Je krijgt de macht om te zeggen: je moet het op mijn manier doen, ik luister niet naar je kritiek. We hebben een bepaald persoon met veel macht in de politiek die zo'n houding heeft. Maar hoe succesvoller je bent, hoe belangrijker het juist is om je oren open te houden.

AD, 2017

Bambi

De eerste film die ik zag was een horrorfilm. Het was Bambi. Ik was doodsbang toen het kleine hertje verstrikt raakte in de bosbrand, maar voelde ook vreugde. Ik kan het niet uitleggen.

Rolling Stone, 2014

Fantasiewereld

Ze praatte met zichzelf, of met onzichtbare vrienden. Als ik dat had gedaan zouden voorbijgangers zeggen: er zit een volwassen man op de stoep met zichzelf te praten en met mensen die er niet zijn, en hij tekent met een stok – iets dat juist veel op mijn werk als schrijver lijkt. Mensen betalen mij om dit te doen.

Creators, 2016

De hemel

Na mijn dood wil ik niet naar de hemel gaan, in ieder geval niet degene waarover ik heb gehoord tijdens mijn jeugd. Het idee dat je de hele dag op een wolk aan het relaxen bent en naar gasten luistert die op een harp spelen. Ik wil niet naar een harp luisteren, ik wil naar Jerry Lee Lewis luisteren!

Rolling Stone, 2014

Waarom schrijven?

Het antwoord is heel simpel; ik kan niets anders. Ik ben ervoor om verhalen te schrijven en daar houd ik ook van. Daarom doe ik het. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen in het leven.

ProWriter, 2017

Een typische dag uit het schrijversleven

Ik sta op. Ik eet ontbijt. Ik loop een rondje van 5,5 kilometer. Als ik terugkeer, ga ik meteen door naar mijn kleine kantoor waar het manuscript ligt. De laatste pagina waar ik tevreden over ben, ligt dan bovenop de stapel. Deze lees ik door en dat voelt als een ritje op een rijbaan. Ik ga over naar de andere wereld, waar die ook mag zijn. Ik kan niet de hele dag schrijven, misschien twee uur in totaal om nieuw materiaal te creëren. Dan redigeer ik, print uit wat ik goed genoeg vind en dan zet ik de computer uit.

Rolling Stone, 2014

De waarheid in een leugen

Fictie hoort de waarheid te bevatten in de leugen. En dat is misschien wel belangrijker dan ooit. Gelukkig leven we nog steeds in een land waar je de waarheid kan vertellen en naar huis kan gaan, je vrouw kan kussen en je kinderen op bed kan leggen. Je eindigt nog niet in een goelag.

AD, 2017

Verbeelding

Het doet pijn om dingen te verzinnen, het kan je zelfs hoofdpijn opleveren. Het doet je psychisch geen pijn, maar wel mentaal. Hoe meer je het doet, hoe eerder je in de gelegenheid bent om er weer uit te klimmen. Maar niet iedereen ontwikkelt die verbeeldingskracht.

Rolling Stone, 2014

Denken in genre hokjes

Het is een moeilijk vraagstuk, want ik denk niet over mezelf als een genre schrijver. Ik heb er geen bezwaren tegen dat mensen mij een horrorschrijver, fantast of science fiction schrijver noemen. Als ik het in de bladen lees, gruwel ik ervan maar het is een gevecht dat je niet kunt winnen.

LA Review of Books, 2014

Koffer

Ik heb een oude koffer die mijn vrouw vreselijk haat maar ik al ruim dertig jaar overal mee naar toe neem. Het is is een oude en versleten grijsgekleurde Samsonite koffer. Mijn mening is dat als ik het niet allemaal in die ene koffer kan krijgen, ik het eigenlijk ook niet nodig heb. De koffer heeft zelfs geen wieltjes, het is echt old school.

The New York Times, 2017

Meer lezen over Stephen King?

Stephen King Weekend op HebbanOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Stephen King in quotes

 

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken