Hebban vandaag

Listmania /

Stephen King schrijft dus de engste boeken

door Hebban Crew 7 reacties
Dat hij niet voor niets de Master of Horror heet, blijkt maar weer eens uit een peiling van website Bookriot. Stephen King schrijft de engste boeken. Sterker nog, vijf van de tien meest angstaanjagende boeken zijn van zijn hand.

Meer dan negenhonderd mensen reageerden op de oproep van de website Bookriot om tot een toptien te komen van de engste boeken aller tijden. Ze stuurden maar liefst 507 suggesties in. Uiteindelijk bleek dat één auteur boven al zijn vakgenoten uitstak: Stephen King

De Amerikaanse bestsellerauteur heeft een oeuvre dat enkele decennia omspant, een bewezen track record waar het om de spannendste boeken gaat en een immens grote schare fans. Dat hij de toptien domineert met vijf noteringen, hoeft eigenlijk geen verbazing te wekken. Maar in de lijst komt ook een recente titel voor: De kooi van Joshua Malerman.

De lijst met boeken die je volgens Bookriot laat slapen met alle lichten aan (tussen haakjes het aantal stemmen op het boek):

1. Stephen King - The Shining/De Shining (199)
Roman uit 1977 die drie jaar later meesterlijk verfilmd werd door Stanley Kubrick met een onvergetelijke rol voor Jack Nicholson. Het verhaal draait om het gezin van de alcoholische schrijver Jack Torrance, dat in het winterseizoen een verlaten hotel beheert waar het blijkt te spoken.  Twee jaar geleden kreeg het boek een vervolg onder de titel Dr. Sleep.

2. Stephen King - It/Het (176)
Een achtentwintig jaar oude belofte brengt zeven volwassenen terug naar Derry, Maine. Hier streden ze als tieners tegen een duister kwaad zonder naam dat het voorzien had op jonge kinderen. Omdat ze niet zeker wisten of ze het monster definitief hadden verjaagd, beloofden ze terug te keren als het monster weer van zich liet horen. Nu er opnieuw kinderen worden ontvoerd en vermoord in Derry is het tijd voor de zeven om terug te keren naar hun geboortestad om de demon die loert vanuit het riool eens en voor altijd uit te schakelen. Stephen King publiceerde dit horrorboek in 1986, waarin hij de lezers liet kennis maken met een enge clown, genaamd Pennywise.

3. Stephen King - Salem's Lot/Bezeten stad (102)
Tweede roman van King, geschreven in 1975. Het verhaal gaat over schrijver Ben Mears die na het overlijden van zijn vrouw terugkeert naar Jerusalem's Lot, het dorp waar hij is opgegroeid. In het dorp sluit hij vriendschap met de leraar Matt Burke en Susan Norton, een net afgestudeerde jonge vrouw. Ben is van plan een boek te schrijven over het Marstenhuis, een verlaten villa waar hij als kind eens een nare ervaring meemaakte. Ben komt erachter dat het huis recentelijk is gekocht door een mijnheer Straker en een mijnheer Barlow die een antiekwinkel willen beginnen in het centrum van het dorp. Niet lang na de aankomst van de twee mannen beginnen er dorpsbewoners te verdwijnen en op onverklaarbare wijze te sterven. In 1979 en in 2004 bewerkt tot een televisieserie. Rutger Hauer speelde een rol in de tweede serie.

4. William Peter Blatty - The Exorcist/De exorcist (99)
Direct vanaf moment van publicatie in 1971 was De exorcist, een van de meest controversiële thrillers die ooit werd geschreven, een fenomeen: de thriller stond 57 weken in de New York Times-bestsellerlijst, waarvan 17 weken op nummer 1. Twee jaar later werden aan de film van het boek 10 Oscar-nominaties toegekend. Bij de première van de film gebruikten gefrustreerde fans een stormram om toegang tot het theater te krijgen, terwijl de politie traangas spoot om de menigte in bedwang te houden. 
In De exorcist is 
Pater Merrin een katholieke priester die in Irak dienst doet als archeoloog. Op een dag vindt hij een klein, oud afgodsbeeldje van de Akkadische godheid Pazuzu. Op het moment dat hij het beeldje opgraaft, is er een sterke windvlaag die wat stof van het beeldje afblaast. Merrin vreest dat hij een oeroude demoon heeft vrijgelaten door het beeldje op te graven. Enkele, vreemde gebeurtenissen doen Merrin er steeds meer en meer in geloven dat hij iets van puur kwaad in de wereld heeft gebracht. Ver weg, in het Amerikaanse Georgetown hoort Chris MacNeil vreemde dingen in haar huis. Ook doet zich een aantal rare verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint kort daarna vreemd gedrag te vertonen. Ze gebruikt opeens de meest grove scheldwoorden en op een feestje plast ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is.

5. Stephen King - Pet Sematary/Dodenwake (84)
Roman uit 1983. Louis en Rachel Creed zijn met hun twee kleine kinderen en hun kat net verhuisd naar een prachtig huis in Maine. Het is maar een korte wandeling over het bospad naar het dierenkerkhof achter het huis. Het simpele, zelfgemaakte bord 'dierenkerkhof' (pet sematary) doet het gelukkige paar de eerste keer glimlachen, maar wanneer een oeroud kwaad zich vervolgens vertoont, verandert deze glimlach al snel in een van afschuw vertrokken grijns. De foto hierboven komt uit de verfilming uit 1989, waarin Stephen King zelf trouwens ook een rol speelt: als dominee bij een begrafenis.

6. Mark Danielewski - House of Leaves/Het kaartenhuis (78)
Debuutroman uit 2000 van deze Amerikaanse auteur. Werd bij verschijning onthaald als een absolute sensatie. Het werd bestempeld als een verbazingwekkende, beangstigende en volkomen authentieke roman. Wanneer een jong gezin zijn intrek neemt in een huis op Ash Tree Lane ontdekken ze dat er iets vreselijk mis is. Hun huis is aan de binnenkant groter dan aan de buitenkant. Veel, veel groter. Een blinde oude man, een jonge bediende in een tattoo-winkel, en een krankzinnige vrouw die rondwaart in de zalen van een psychiatrische inrichting - ze vertellen het verhaal van een familie die wordt geconfronteerd met een constant veranderende reeks gangen in hun huis, totdat ze uiteindelijk oog in oog komen te staan met de verschrikkelijke duisternis die in het binnenste verborgen zit. 

7. Shirley Jackson - The Haunting of Hill House (74)
Hill House is een huis dat in Leviticus wordt beschreven als 'tsaraas', melaats. Het is een spookhuis. Doctor John Montague, een professor in de wijsbegeerte die gefascineerd wordt door paranormale verschijnselen wil dit spookhuis onderzoeken. Hij verzamelt een aantal 'assistenten', mensen die eerder in hun leven te maken hebben gehad met ongewone verschijnselen rondom zich om een tijd in het huis door te brengen en te zien wat er gebeurt. Het huis, dat door de familie Crain werd gebouwd, was echter al bij de aanvang een 'ongelukkig huis', en het maakt ook nu zijn reputatie waar. De Amerikaanse auteur Shirley Jackson schreef dit griezelverhaal in 1959. Stephen King zegt door haar boeken te zijn beïnvloed. 

8. Stephen King - The Stand/De beproeving (41)
In 1978 verscheen De beproeving, het boek dat nu als een van Stephen Kings beste romans wordt beschouwd en waarin de schrijver zijn apocalyptische visie ontvouwt op een wereld die door de Grote Plaag wordt geteisterd. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...

9. Joe Hill - Heart-Shaped Box/Zwart hart (39)
Joe Hill is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King, oftewel de tweede zoon van Stephen King. Heart-Shaped Box uit 2007 is zijn eerste roman na de verhalenbundel 20th Century GhostsJude Coyne, hardrockster op zijn retour, verzamelt graag. Een zestiende-eeuwse schedel met een gat erin, een driehonderd jaar oude bekentenis van een heks, een strop die in de negentiende eeuw gebruikt is om iemand mee op te hangen... Hij kan dan ook de verleiding niet weerstaan als er op een internetveiling een wel heel ongebruikelijk artikel aangeboden wordt. Georgia, de zoveelste piepjonge groupie die bij Jude mag wonen, is ongelukkig: Jude is hard, cynisch en afstandelijk. Haar verdriet slaat om in angst wanneer - als gevolg van Judes bizarre verzamelwoede - een manipulatieve, duistere macht haar in zijn greep probeert te krijgen. Ook Jude zelf is al snel niet langer veilig: zijn laatste aanschaf is meer, veel meer dan waar voor zijn geld.

10. Joshua Malerman - Bird Box/De kooi (36)
Malerman, in het dagelijks leven zanger en gitarist van de garagerockband The High Strung uit Detroit, publiceerde vorig jaar dit horrordebuut. De kooi gaat uit van een angstaanjagende aanname. Het is buiten niet pluis. Er waart iets rond dat absoluut niet in de haak is. Iets dat je gek maakt, als je er ook maar een glimp van opvangt. En degene die het ziet, verandert automatisch in een moordenaar. Uit het boek: Aanvankelijk negeerden de mensen de bizarre getuigenissen op het nieuws. Maar er kwamen er steeds meer en ze kwamen van steeds dichter bij huis. Al gauw hoorden we dat het bij ons op straat gebeurde, om de hoek. De televisie ging op zwart, de radio zweeg en internet viel uit. Telefoons stopten met overgaan. En we konden niet meer naar buiten. Want daar zijn zij. En zij mogen niet gezien worden.
Malerman schrijft over de alleenstaande moeder Malorie. Ze voedt haar kinderen binnen op. Iets anders is ondenkbaar. Nog nooit zijn ze buiten geweest. De deuren van het huis zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. Malorie heeft besloten haar kinderen wakker te maken en te blinddoeken. Want vandaag zullen ze het huis verlaten. Deze dag zetten ze alles op het spel.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Stephen King schrijft dus de engste boeken

 

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken