Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Stephen King: 'Zonder goede controle op wapenbezit blijft er onschuldig bloed vloeien'

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King heeft opnieuw uitgehaald naar degenen die een deugdelijke controle op wapenbezit in de weg staan. Dit gebeurde nadat een blanke man eerder deze week negen zwarte kerkgangers in Charleston, South Carolina, had doodgeschoten.

Zes vrouwen en drie mannen lieten afgelopen woensdag in de historische Emanual African Methodist Episcopal Church het leven, nadat de 21-jarige Dylann Roof met een geweer het vuur op hen had geopend. Volgens kennissen van de verdachte was hij een dergelijke aanslag al maanden aan het voorbereiden. Roofs oom liet weten dat de schutter het wapen voor zijn 21ste verjaardag had gekregen.  

Stephen King schreef een essay kort na de schietpartij op de Sandy Hook-school in 2013. Op deze onderwijsinstelling in Connecticut werden 26 mensen doodgeschoten. In zijn stuk riep King op tot een verbod op automatische en semi-automatische vuurwapens, die hij 'massavernietigingswapens' noemde. ''Als idioten oorlog willen voeren tegen ongewapende en onvoorbereide personen, zijn dit de wapens die ze gebruiken'', aldus King.

Volgens Bloomberg Business zal het aantal slachtoffers door vuurwapengeweld dit jaar hoger zijn dan het aantal doden in het verkeer, aldus King. ''Maar je kunt geen veiligheidsgordel om een semi-automatisch wapen doen.''

De schrijver trok zijn boek Rage terug na een schietpartij op een school in Washington in 1996. Daar werden een onderwijzer en twee leerlingen gedood door Barry Loukaitis, die een zin uit Rage, een thriller over een schietpartij op een high school, citeerde: 'Dit is toch veel beter dan algebra?'. Een jaar later schoot Michael Carneal, die een exemplaar van Rage in zijn kluisje had, drie mensen dood op een high school in Kentucky.

Deze schietpartij was de spreekwoordelijke druppel voor King. In zijn essay schreef hij: ''Ik trok Rage niet terug omdat de wet dat verlangde. Volgens het Eerste Amendement van de Grondwet valt Rage namelijk onder de vrijheid van meningsuiting. Ik haalde de thriller van de markt omdat ik van oordeel was dat het boek kon leiden tot geweld tegen mensen. Ik vond het een verantwoordelijk besluit.''

(Bron: The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Stephen King: 'Zonder goede controle op wapenbezit blijft er onschuldig bloed vloeien'

 

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken