Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Sterrenregen voor verrassend sterk thrillerdebuut

Auteur Ron Hartman maakte de dappere beslissing zijn thrillerdebuut De Jager variant in eigen beheer uit te geven. Dat is niet altijd een recept voor succes, maar Hartman heeft het proces goed doorlopen en eindigde volgens de Hebban Leesclub met een uitstekend boek als eindresultaat.

Dit eindverslag is van de hand van leesclubcoördinator Kees van Duyn.

Vijftien lezers ontvangen een gesigneerd exemplaar van De Jager Variant en beginnen vol verwachting te lezen. Het boek is het eerste deel van een tweeluik over AIVD-agent Erik de Jager.

Erik de Jager, communicatie- en ICT-specialist bij de AIVD, is undercover en tewerkgesteld bij de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse bedrijf Business Relations Incorporated. Hij moet achterhalen hoe het komt dat geheime ontwikkelingen van Nederlandse topbedrijven worden gestolen en vroegtijdig, maar ook onder een andere naam, op de markt komen. Erik komt erachter dat hij met de Amerikaanse maffia te maken heeft en stopt met zijn opdracht. Hij duikt onder, maar nadat hem een persoonlijk drama overkomen is, verschijnt hij weer in het openbare leven. Erik zint op vergelding en maakt jacht op hen die verantwoordelijk zijn voor zijn leed. Ondertussen zitten zowel binnenlandse als buitenlandse organisaties en veiligheidsdiensten achter hem aan.

Verdeelde meningen

De meningen over het begin van het boek zijn enigszins verdeeld. TussenDoortje vindt het aanvankelijk zelfs vaag, maar desondanks wil ze wel meer weten en daarom pakt het verhaal haar toch ook wel weer. Jeroen Mulder vond de namen in het begin wat verwarrend, maar vanaf het moment dat hij echt in het verhaal zat, had hij daar geen enkel probleem meer mee. Het landgoed van Erik de Jager zorgt voor een aantal vraagtekens, maar de vraag die Lieke hierover aan Ron Hartman stelde gaf veel duidelijkheid. Omdat dit het debuut van Ron is, kende niemand zijn schrijfstijl, die, zo blijkt uit de reacties, vlot en prettig wordt gevonden. Zowel Wendy Koedoot als JRV merken op dat zijn stijl en methodiek wel wat weg hebben van die van Robert Ludlum. Een groot compliment aan het adres van de auteur. Ook lovende woorden over de opbouw van het verhaal: deze vond men goed, het heeft een toenemende spanning en voldoende verrassingen. Onder andere Femke gaf aan dat ze niet met lezen kon stoppen en Kees van Duyn zegt dat je al vanaf het eerste hoofdstuk nieuwsgierig wordt gemaakt. De verwachting van de deelnemers dat het en spannend boek zou worden, is uitgekomen. Kwekje vindt het einde helaas te open en KaWest vindt het wel jammer dat niet al haar vragen zijn beantwoord en hoopt dat deze in het tweede deel beantwoord worden. Naar dat tweede deel wordt door zo goed als alle deelnemers uitgekeken.

In een schrijfstijl zonder misplaatste pretenties en/of overbodig taalgebruik laat Hartman de hoofdpersoon zijn prooi opjagen over het wereldtoneel. In een mooi ritme met een fantastische spanningsboog voert hij je tot een climax en een voorlopige einde. - Leesclubdeelnemer JRV - Arjan

Auteur Hartman denkt in verhalen

In deze leesclub konden ook vragen aan Ron Hartman worden gesteld. Ron beantwoordde deze vragen snel en met veel plezier. Hij nam er ook alle tijd voor en de vragen zorgden er bij hem voor dat hij zaken weer eens tegen het licht hield. Hieronder een paar van de aan Ron gestelde vragen:
Marcel van Ommen vraagt zich af of Ron nog overwogen heeft om het bij één boek te laten zodat iedereen naar eigen inzicht kan invullen wat er met Erik en Alexandra gebeurt. Het antwoord van Ron is dat hij niet in boeken, maar verhalen denkt en dat De Jager variant voor hem dus één verhaal is. Het narrenmat is voor hem niet af en omdat er in het tweede deel, het dame eindspel, een belangrijk aspect zit dat dit boek absoluut noodzakelijk maakt.
ChantalH hoopt dat Ron het gezin van Erik niet vergeet in het vervolgverhaal. Ze vraagt of ze ergens gevangen zitten en zo ja, waar. Rons antwoord is dat hij hen zeker niet vergeten is. Hij kan er echter niet veel meer dan dit over loslaten.

Het eindoordeel

De Hebban Leesclub rond De Jager Variant is afgesloten met een (afgeronde) gemiddelde waardering van ★★★. Ron Hartman geeft in zijn dankwoord aan dat hij bijzonder blij met deze voor hem onverwacht hoge waardering.

Lees hier de volledige discussie

Wil jij ook graag eens deelnemen aan een Hebbanbuzz of een Hebban Leesclub, kijk dan hier voor welke titels je kunt inschrijven.

 Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Sterrenregen voor verrassend sterk thrillerdebuut

 

Gerelateerd

Over

Ron Hartman

Ron Hartman

Op de MULO en de HBS had ik een grondige hekel aan taal in het algemeen, Nederla...

Hebban Spots

De Jager variant

33 volgers

Welkom bij de leesclub rond het boek De Jager variant van Ron Hartman (Uitgeverij Schrijverspunt). We zijn op Facebook en Twitter te vinden op @hebbanleesclub, onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze...

Gesponsorde boeken