Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Suiker: het witte gif

Het is weer januari en dan hebben we bijna allemaal goede voornemens; meer rust, meer sporten, meer tijd doorbrengen met familie of vrienden en vooral gezonder eten. Stond de maand januari nog niet eens zo heel lang geleden in het teken van ‘Het Dieet’ en afvallen; in 2015 gaan we een stapje verder en willen we niet alleen slank maar vooral gezond door het leven gaan. Daarom starten we vol goede moed bijvoorbeeld met paleo, meer plantaardig, biologisch, zeker geen gluten maar bovenal geen suiker.

Van diverse kanten komen berichten dat suiker misschien wel de meest hardnekkige verslaving is van onze tijd en mogelijke aanjager van o.a. hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes 2, kanker, chronische vermoeidheid, depressie en overgangsklachten.  

Wat is suiker eigenlijk?
Suiker is een vorm van koolhydraten en kunnen we onderverdelen in geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde of natuurlijke suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet bewerkt in de fabriek. Het bevat allerlei vezels, vitaminen en vitaminen en mineralen die je lichaam weer nodig heeft. De vezels zorgen ervoor dat de suiker langzaam je lichaam binnentreedt, de vitaminen en mineralen zijn nodig om de suiker goed te verteren en om je spijsvertering goed te laten verlopen. Natuurlijke suikers vind je bijvoorbeeld in groenten en fruit.  
Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald. Je lichaam kan dus niets met de suiker. Als gevolg van het ontbreken van vezels schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Tevens haalt je lichaam de vitaminen en mineralen uit je gezonde cellen, om de geraffineerde suiker toch te kunnen verwerken.
Op de korte termijn merk je dit door een directe energiestoot, gevolgd door een energie-inzinking een paar tellen later. Dit verklaart de vermoeidheid die sommigen heel sterk ervaren na het eten van geraffineerde suikers.
Op de langere termijn kan het tekort aan vitamines en mineralen leiden tot een verhoogd risico op o.a. een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen. Dit klinkt ernstig genoeg om de geraffineerde suikerinname drastisch te beperken. Hoe pakken we dat aan?  

Sugar Challenge
Geraffineerde suiker is de witte tafelsuiker zoals wij die kennen, maar ook basterdsuiker en rietsuiker horen in dit rijtje. Stoppen met het eten van deze suikers is goed te doen, maar tegelijkertijd niet zo gemakkelijk als het lijkt. Suiker zit namelijk verstopt in heel veel producten. Slechts 15 procent van onze suikerconsumptie eten we bewust in de vorm van zoetigheid, snoep, chocolade of in koffie en thee. Verreweg de meeste slechte suikers zijn ‘verstopt‘ of verwerkt in producten die zich in het lichaam gedragen als suiker (de zogenaamde snelle koolhydraten). Denk hierbij bijvoorbeeld aan toastjes, crackers, ontbijtgranen, vruchtensappen, vlees(waren), sauzen, witbrood, pasta etc.
De oplossing is: terug naar de basis. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten als groenten, fruit, goede vetten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maak zoveel mogelijk zelf, begin met het lezen van etiketten op verpakkingen (geloof me, je zult schrikken) en als je buitenshuis eet veel vragen stellen over wat er op je bord ligt.
Zeker als je niet gewend bent om zo te koken of te eten kan deze omschakeling lastig zijn. Gelukkig hoeven we het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Allereerst zijn er heel veel informatieve  en inspirerende (kook)boeken te vinden waarin pure of gezond zoete recepten te vinden zijn. 

100 % Suikervrij Basiskookboek - Carola van Bemmelen
Het 100% suikervrij basiskookboek is het praktische antwoord op de vraag van de vele duizenden Sugarchallenge-deelnemers naar eenvoudige, suikervrije recepten. Het bereiken en behouden van een gezonde bloedsuikerspiegel staat centraal. Het boek bevat meer dan 80 heerlijke, eenvoudige en betaalbare recepten, gemaakt met ingrediënten uit de supermarkt. De recepten zijn geschikt voor het hele gezin en zijn zowel tijdens als na de Sugarchallenge te gebruiken. 
Naast recepten geeft dit boek je ook veel informatie en tabellen waardoor het maken van een keuze voor gezonde producten eenvoudig is. Carola kiest voor een licht spirituele aanpak in haar boeken; kreten als houden van jezelf, leven vanuit je diepste zelf, verbeter de band met je lijf en op zoek naar de vrouwelijk energie komen geregeld voor in haar boek(en).Spreekt deze aanpak je niet aan dan kun je hier gemakkelijk overheen lezen; de suikerboodschap staat als een huis.

100 % Suikervrij in 30 dagen - Carola van Bemmelen
Carola daagt je in dit boek uit om 30 dagen lang suiker te laten staan. Haar 3-fasenplan is daarbij een fijn steuntje in de rug. Handig is de bijgeleverde Suiker Spiek Pas die je in je tas of portemonnee kunt stoppen zodat je nooit meer in de fout hoeft te gaan tijdens het boodschappen doen. Ook in dit boek vind je veel informatie en eenvoudige recepten.

Easy Peasy – Claire van den Heuvel & Vera van Haren
Easy Peasy is een mooi vormgegeven kookboek voor ouders van de allerkleinsten (0-4). Bomvol prachtige foto’s en met 80 recepten die naast gezond, voedzaam en smaakvol ook gemakkelijk te maken zijn. Daarnaast helpt dit boek om een basis te leggen voor een gezond eetpatroon. Dat betekent onder andere: op voedingsstoffen letten en niet op calorieën; kiezen voor vers, onbewerkt en suikervrij eten en eerst groente leren eten, dan fruit. De dames hebben ook een informatieve website en blog: www.bluebelle.nl

Natuurlijk! Elke dag echt eten - Anne Marie Reuzenaar
In Natuurlijk! Elke dag echt eten kookboek van Anne Marie Reuzenaar, laat ze zien wat gezond en écht eten is: vers, zelfgemaakt en liefst zonder suiker of kunstmatige toevoegingen. Het boek bevat meer dan 100 recepten vol ‘superfood’ en behandelt feiten en fabels over voeding. De opmaak en lay-out zijn eenvoudig; in dit boek geen foto’s bij de recepten maar wel heel veel bruikbare informatie. Uitgangspunt is een gezond eetpatroon en geen dieet. Wil je iets meer dan slechts lezen over gezonde voeding dan kun je deze maand je hart ophalen. Online zijn er diverse initiatieven gestart waarbij je dagelijks voorzien wordt van achtergrondinformatie, tips en recepten. Ook bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen met lotgenoten. Check bijvoorbeeld www.ikeetsuikervrij.nl van de makers van de informatieve website www.voedzo.nl

Bronnen
Natuurlijk! Elke dag echt eten – Anne Marie Reuzenaar
100 % Suikervrij Basiskookboek – Carola van Bemmelen
Opleiding Natuurvoedingsadviseur – CIVAS
www.voedzo.nl        Over de auteur

Fabulous Food Fan

5 volgers
21 boeken
0 favorieten


Reacties op: Suiker: het witte gif

 

Gerelateerd