Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Suzanne Peters over research

Auteur Suzanne Peters heeft op jonge leeftijd al aardig wat bereikt. Ze schreef meerdere feelgoodromans en publiceerde daarnaast ook nog non-fictie en young-adult boeken. Haar boek 'Min of Meer' werd uit een lijst van rond de tachtig titels genomineerd voor de Valentijnprijs. Voor Hebban schrijft ze eens in de twee weken een column over haar nieuwste manuscript en het schrijfproces hiervan. Deze week over research.

Research
Eén van de belangrijkste dingen bij het schrijven van een boek is dat je de juiste informatie hebt. Het laatste waar je op zit te wachten zijn mensen die je boos een mail sturen, omdat er iets niet klopt. Aangezien ik veel werk met actuele thema’s, is research heel eg belangrijk. Ik neem dat dus heel erg serieus. En daarom ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het vinden van mensen die me verder kunnen helpen.  

Gesprekken voeren
Binnenkort ga ik praten met ‘ervaringsdeskundigen’. Dit zijn verschillende mensen die ik los van elkaar zal spreken. In mijn boek zal ik een psychisch probleem beschrijven, waar ik zelf geen ervaring mee heb. Uiteraard zal iedereen anders omgaan met dit psychische probleem en daarom ga ik met meerdere mensen in gesprek. Ik wil vooral kijken of dat wat ik in mijn hoofd heb een beetje realistisch is.  

Spannend
Ergens vind ik dit soort gesprekken altijd wel spannend. Je gaat toch iemand vragen stellen over hun eigen ervaringen en dat kan soms best pijnlijk en moeilijk zijn. Het is wel heel tof dat ik zo veel hulp krijg. Dit maakt het veel gemakkelijker om daadwerkelijk een mooi boek in elkaar te zetten.  

Andere research
Behalve met mensen praten, zijn er meer dingen die ik moet uitzoeken. In het boek gaat een groep vrienden met de auto naar Spanje. Nou ben ik wel eens in Spanje geweest, maar ik ging ontspannen met het vliegtuig. Ik heb dus geen idee hoe lang het bijvoorbeeld rijden is. Dit soort dingetjes zijn gemakkelijker op te zoeken, maar wel heel belangrijk.  

Mijn eerdere boeken
Bij al mijn boeken doe ik wel wat research. De allereerste keer, en meteen de meest bijzondere, was toen ik mijn non-fictieboek ‘Werken in de dierentuin’ schreef. Ik mocht langskomen bij Burgers’ Zoo en heb daar een heel interessant gesprek gehad met de directrice. Ze gaf me ook meteen wat prachtige boeken die ik kon gebruiken voor mijn eigen boek. Ook mocht ik daarna de dierentuin in en kon ik achter de schermen kijken bij onder anderen de gorilla’s. Voor mijn boekje ‘Werken in het Dolfinarium’ mocht ik achter de schermen kijken en stond ik wel héél dichtbij een walrus. Ook mijn romans hebben de nodige research gehad. Het boek ‘Blijf bij me’ speelt zich af op een manege. Ik was altijd een beetje bang voor paarden, dus had nog nooit een ritje gemaakt op een paard. Om te kunnen schrijven over iemand die wel regelmatig gaat paardrijden, moest ik toch echt wat ervaring opdoen. En dus heb ik mijn angst aan de kant gezet en ben ik op een paard gestapt.  Over de auteur

Suzanne Peters

75 volgers
60 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Suzanne Peters over research

 

Gesponsorde boeken