Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Terecht geen straf voor verkoop 'Mein Kampf'

Een Amsterdamse galeriehouder heeft destijds terecht geen straf gekregen voor de verkoop van 'Mein Kampf', het boek van Adolf Hitler.

Het gerechtshof heeft dat gistgeren bepaald en ontsloeg de man van alle rechtsvervolging. Het hof vindt bovendien dat het boek een belangrijke rol speelt in het maatschappelijke debat. De rechtbank besliste eerder dat de verkoop van het omstreden boek strafbaar is, maar dat de verkopende galeriehouder daarmee zelf niet aanzette tot haat of discriminatie. De man kreeg toen geen straf. Justitie was het daar niet mee eens en ging in beroep.

Het gerechtshof vindt nu ook dat de galeriehouder, Michiel van Eyk, er geen nazistisch gedachtegoed op nahoudt. Het ging om enkele originele exemplaren uit de jaren dertig die de man voor de verkoop zei te hebben louter wegens de historische betekenis. Bovendien is de tekst van Mein Kampf ook op internet en in bibliotheken te vinden, vond het hof.

Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting, waar ook de verspreiding van boeken door verkoop in een winkel onder valt, staat in de uitspraak. Ook onwelgevallige meningen horen zoveel mogelijk in de openbaarheid thuis. Op die manier wordt een goed geïnformeerd en kritisch openbaar debat bevorderd, aldus het gerechtshof.


Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Terecht geen straf voor verkoop 'Mein Kampf'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken