Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Terug in de tijd met historische fictie

Hoewel het woord ‘geschiedenis’ een stoffig imago heeft, bewijst Hebban YA dat het ook leuk kan zijn om je naar het verleden te laten transporteren. Welke spannende en ontroerende oorlogsromans zijn aan te raden aan jongeren? Diana van Eynde deelt haar vijf topfavorieten.


Ja, hoor. Of je viel in slaap tijdens de les, of je hield ervan. Het vak geschiedenis. Het vak waar je óf voor op het puntje van je stoel zat of dat van jou best geschrapt mocht worden. Hield je er niet van? Dan hebben wij goed nieuws! Geschiedenis kan namelijk wel leuk zijn! Duik daarom in de historische romans!  

Lees over de Eerste of de Tweede Wereldoorlog en ontdek dat geschiedenis helemaal niet saai hoeft te zijn. Want die verhalen zijn niet alleen enorm leerzaam, maar ook nog eens prachtig.  

Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof
Elf jaar is Maarten. En het is de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders zijn lid van de NSB en dat maakt dat Maarten het mikpunt van pesterijen is. Zijn broer Walter vecht aan het oostfront en Maarten voert zijn eigen gevecht op school. Als Maarten wordt toegelaten tot de Reichsschule (Hitlerschool) is zijn vader dolblij. Heel Nederland gaat gebukt onder het naziregime en het geluk is ver te zoeken, behalve voor Maarten. Hij is eindelijk weer eens gelukkig. Als Duitsland capituleert neemt het leven van Maarten een wending. Hij lijkt in de hel gekomen. Iets dat naar buiten komt wanneer hij 19 is en zijn eerste vriendinnetje heeft, want voor haar kan hij wat hij op zijn dertiende gedaan heeft niet verzwijgen.  

De verwanten – Guido Bottinga
Luka is bijna 18 en eigenwijs. Ze brengt de zomer door bij haar tante. Ze wilde even weg bij haar ouders, waar alles draait om geld en uiterlijke schijn. Maar rust heeft ze niet lang, zeker niet als William, die op doortocht is naar België, haar komt bezoeken. Een jongen op wie ze verliefd werd, maar die haar verraadde. Toch blijft William haar aantrekken. Als ze hoort dat hij van plan is om naar Ieper te gaan om onderzoek te doen naar gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog besluit ze om met hem mee te gaan. Wanneer haar tante haar ook nog eens een doosje met brieven meegeeft die een soldaat in Ieper aan het front in 1914 schreef, gaan de ontwikkelingen opeens heel snel. Luka blijkt meer over deze soldaat te weten dan ze kan weten. In Ieper ontdekken Luka en William dingen over zichzelf en elkaar die hun leven voorgoed zullen veranderen.  

Wat niemand weet – Karen Dierickx
Het zou de mooiste zomer ooit moeten worden, maar het eindigt voor Rosalie in een vlucht. Ze moet weg van Villa Aurore en alles wat daar gebeurd is. En vooral ook weg van haar grote liefde Friedrich. Terwijl zijn landgenoten België binnenvallen en een spoor van dood en vernieling achterlaten, keert Rosalie terug naar haar familie. Bij hen zal ze geen rust en geborgenheid vinden, maar wel bij een oude weduwe. Het duurt niet lang voordat de oorlog ook Rosalie treft. Ze zoekt een manier om zich aan te passen aan de omstandigheden. Ze raakt betrokken bij het ondergronds verzet tegen de Duitse bezetters. En dan duikt er opeens een oude bekende op. Iemand die haar leven zal veranderen en het gevaar wel heel erg dichtbij brengt.  

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay
Sarah is tien jaar oud als ze met haar ouders wordt opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs wordt afgevoerd. Vanuit hier worden duizenden joden gedeporteerd naar een van de vele werkkampen. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje opsloot in een kledingkast net voordat de Duitsers binnenvielen. En de sleutel? Die zat in haar zak. Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste, komt het verhaal jaren later op het spoor en duikt er volledig in. Ze gaat op zoek in de archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.  

11 november – Paul Dowswell
Drie jongens maken de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog mee. Een Duitse en Engelse soldaat op het slagveld en een Amerikaanse vliegenier in de lucht. Het lot brengt hen samen, maar… Slechts twee van hen zullen het overleven.  


Wat is jouw favoriete oorlogsroman?Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Terug in de tijd met historische fictie

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken