Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

The Lisa Gardner files (met leesclubinschrijving)

door Soraya Vink (crew) 6 reacties
Net als haar landgenote Karin Slaughter is de Amerikaanse Lisa Gardner bekend geworden door haar bijzondere seriepersonages. In 1998 debuteerde ze onder deze naam met de thriller ‘Bloedbruiloft’, twintig jaar later voegt ze het 32ste boek toe aan haar oeuvre. Hebban dook in het archief van de bestsellerauteur.

Jezelf uitvinden

Lisa Baumgartner (1971) heeft altijd al de wens gehad om te schrijven. En die ijzeren wil, wierp zijn vruchten af. Op zeventienjarige leeftijd stelde zichzelf het doel om een volledig manuscript te schrijven, dat ze na meerdere malen herschrijven op haar twintigste publiceerde. Maar voor Lisa Gardner, de thrillerschrijfster, werd uitgevonden, nam de Amerikaanse een zijpad voor onder het pseudoniem Alicia Scott. Het is de ‘andere kant’ van Gardner, zoals ze het zelf benoemt; laagdrempelige romans met weinig geweld en een flinke dosis romantiek. Na wat uitstapjes hier en daar en wat gesnuffel aan de beroepspraktijk, was daar het verdict; ze moest en zou gaan schrijven.  

Na een kennismaking met een literair agent werd ze de juiste richting opgeduwd: misdaadliteratuur. Enter Lisa Gardner, de bestaande achternaam die wat werd ingekort en fonetisch makkelijker hanteerbaar was. Ze werkte twee jaar aan de totstandkoming van haar debuutthriller Bloedbruiloft die na publicatie snel doorstroom naar de bestsellerlijst van de New York Times.  

Met 22 miljoen boeken in omloop die uitgegeven worden in ruim dertig landen, mag de Amerikaanse gezien worden als een bestsellerauteur met een grote schare fans. Met haar laatstverschenen thriller Achter je voegt ze haar 32e boek toe aan haar oeuvre.

Researchjunkie

Gardner vindt de fase waar ze research doet voor haar boeken, het meest (ont)spannende aan haar fulltime job als schrijfster. Voor haar thriller Bloedbruiloft deed ze grondig onderzoek bij beveiligingsbureaus, leerde ze omgaan met vuurwapens en moet ook de geografie in haar thrillers tot in de wijk kloppen. Dat Gardner behoorlijk ver gaat in haar research, verklapte ze in 2011 aan Crimezone in een dubbel interview met Linwood Barclay: 'Voor Love You More (in Nederland verschenen als Korte metten) kwam een wens in vervulling. Ik weet niet wat normale mensen als hobby hebben, maar ik wilde al heel lang naar de Body Farm. Een body farm is een onderzoeksinstelling waar het menselijke ontbindingsproces wordt onderzocht. Ik heb daar twee dagen rondgekeken en mijn grootste uitdaging was om niet te kotsen. En dat is mij gelukt!'   

Ondanks dat de auteur wil weten waar ze over schrijft, moet er wel sprake zijn van een ‘drive’ om haar boeken te voltooien: ‘Ik weet nooit van tevoren hoe een boek eindigt. Dat is ook het mooie van schrijven. Dat is waar ik elke morgen voor opsta. Als de loop van het verhaal al vaststaat, wordt het een invuloefening,’ verklaarde ze eerder in een interview met Hebban. 

Voor een boek trekt ze gemiddeld een jaar uit, waarbij ze de blokken opknipt in verschillende fases: ‘Ik doe drie maanden over research en schrijf in zes maanden een eerste versie. Daarna doe ik nog eens drie maanden over het herschrijven,' vertelde ze. 'De eerste drie maanden ga ik veel met experts om en de laatste drie maanden heb ik geregeld contact met mijn redacteuren. Dat halfjaar ertussenin, de periode dat ik het verhaal probeer te vinden, ben ik niet te genieten. Ik praat er niet over, ik deel niets met anderen. Mijn man en mijn dochter hebben dan niets aan me. Ze vragen: 'Hoe was je dag?' en ik antwoord: 'Ik heb getypt. En morgen typ ik weer'. De personages hebben bezit van me genomen en ik ben dan nukkig en humeurig,’ aldus Gardner in 2014 in een gesprek met Hebban.

Een lichte haat-liefde verhouding met schrijven dus, zoals Gardner ook op haar eigen website toelicht: 'Ik vind alles moeilijk aan schrijven. Als het gemakkelijk zou zijn, dan was iedereen een schrijver.'

Fascinatie voor True Crime

Geen enkele thrillerschrijver kan een krant toevertrouwd worden zonder dat de fantasie aan het werk gezet wordt. Ook Lisa Gardner geeft toe dat ze krantenartikelen en waargebeurde misdaadzaken vaak als losse inspiratie gebruikt voor de plots die ze voor haar thrillers bedenkt. Zo gebruikte ze voor haar thriller Bloedbanden het verhaal van Ted Bundy, die ondanks zijn gevangenschap in 'death row' nog de vader van een kind was en is Het 3e slachtoffer gebaseerd op de tragiek van schietpartijen op scholen in de Verenigde Staten.

Artikelen over vreemde misdaden liggen verspreid over haar bureau, een uitstapje naar een true crime boek lijkt dan voor de hand liggend voor Lisa Gardner. Zelf kijkt ze op naar Ann Rule, het ultieme voorbeeld van een schrijfster die een verpletterende indruk maakte in het true crime genre door het boek The Stranger Beside Me te schrijven over de periode die zij doorbracht met seriemoordenaar Ted Bundy. 'Ik heb Ann Rule één keer ontmoet, zij is echt mijn heldin binnen het schrijversvak,' vertelde Gardner aan Hebban. 'Maar ik zie mijzelf het niet gauw doen omdat het publiceren van een true crime boek vergelijkbaar is met een parcours waarin je je in allerlei bochten moet wringen vanwege de juridische aspecten. True crime is een vak apart, ik ben vooral heel erg goed met mijn eigen macabere gedachten die ik graag in een fictief verhaal verwerk.’   

Seriepersonages als extra familielid

Op Facebook deed ze een oproep aan haar fans om te zien welk seriepersonage zij moest verwerken in haar nieuwe thriller. De uitslag was verrassend. ‘Mijn lezers kozen massaal voor de FBI-profilers uit mijn eerste thrillers. Ik moest dus acht jaar terug in de tijd en las mijn eigen thrillers opnieuw. En natuurlijk dacht ik tijdens het lezen dat ik ze het liefst had willen herschrijven, maar het ging erom dat ik mijn eigen personages opnieuw leerde kennen, wat ook heel grappig was. Het voelde bijna als een familiereünie,' vertelde ze in 2016 in een interview met Hebban. Het resultaat is nu te lezen in de thriller Achter je, waarin seriepersonages Pierce Quincy en Rainie Connor terugkeren in een verhaal, maar het boek op zichzelf staand te lezen is.

Het meest geliefd bij haar lezers is haar seriepersonage D.D. Warren, een stoere rechercheur uit Boston die betrokken raakt bij uiteenlopende zaken. In een column voor Deadgood Books beschrijft Gardner dat ze het plan helemaal uitgetrokken had toen ze aan het eerste boek met D.D. Warren begon: 'Ze moest stoer zijn, steevast een leren jasje en hoge hakken dragen. Maar toen besloot ze van zich te laten horen: ze houdt van eten, laat de planten in de vensterbank verdrogen, en beschouwt haar collega's van de afdeling Moordzaken als haar familie.'

Daarnaast is een kenmerkende factor in het werk van Gardner dat ze sterke vrouwen opvoert. In de standalone thriller Tot op de bodem is dit bijvoorbeeld Nicole Frank die na het overleven van een auto-ongeluk op zoek moet naar de waarheid. Maar ook hier krijgen seriepersonages Tessa Leoni en D.D. Warren een '15 seconds of fame'-moment. Het is bijna een sport van Gardner om personages uit eerdere verhalen op een bepaalde manier terug te laten keren in nieuwe verhalen.


Achter je verschijnt vandaag bij Uitgeverij Cargo. | Auteursfoto in header: Deborah Feingold, verstrekt door Uitgeverij Cargo.
Schrijf je in voor de Hebban Leesclub met Achter je!

Ben je een onbetwiste fan van de thriller van Lisa Gardner of maak je na het lezen van dit dossier graag kennis met haar boeken? Op Hebban start er binnenkort een leesclub met haar nieuwste thriller Achter je. Bekijk het kader rechts naast dit dossier voor meer informatie en schrijf je in.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: The Lisa Gardner files (met leesclubinschrijving)

 

Gerelateerd

Over

Lisa Gardner

Lisa Gardner

Lisa Gardner, een pseudoniem van Lisa Baumgartner (1971), is een Amerikaanse sch...

Hebban Spots

Achter je

24 volgers

Welkom bij de leesclub rond Achter je, de spannende thriller van Lisa Gardner (Uitgeverij Cargo). Dit is het zevende deel in de Quincy & Rainie-reeks, los te lezen van de eerdere delen. Onze...

Gesponsorde boeken