Hebban vandaag

Dossier /

'The Martian': disco op Mars

door Tanja Krone 12 reacties
Het boek The Martian van Andy Weir is een groot succes. Het heeft hier al vijf sterren gekregen van ondergetekende, en vliegt de wereld over met lovende recensies tot gevolg. Niet heel vreemd dus dat daar een film uit kwam, geregisseerd door de alom bekende Ridley Scott (Blade Runner, Alien).

In de film speelt Matt Damon (Bourne Identity, Good Will Hunting) de astronaut en botanicus Mark Watney. Mark is onderdeel van een bemande mars-missie van zes leden. Als er een zandstorm opduikt die sterker is dan verwacht, moet er geëvacueerd worden. Tijdens de evacuatie wordt Mark geraakt door rondvliegend puin en moet de rest van de crew aannemen dat hij dood is. Wanneer Mark wakker wordt is hij gewond en alleen, de enige bewoner van de planeet Mars. Tijd om een overlevingsplan op te zetten.

De film wijkt op veel punten af van het boek, zoals vaak gebeurt. Er is veel weg gelaten, vooral op het gebied van Marks geestelijke gezondheid, de problemen die zich voordoen op Mars en de interactie met de buitenwereld. Waar bij boek-Mark werkelijk waar alles mis gaat wat mis kan gaan, heeft film-Mark het relatief simpel. Ook zijn MacGyver kunsten (duct-tape houdt ook op Mars alles bij elkaar) komen lang niet zo sterk naar voren, wat een gemis is. Dat gezegd hebbende, het is natuurlijk niet eerlijk om een boek van een paar honderd pagina’s te vergelijken met een film van 141 minuten. Wat de filmmakers wel te verwijten is, zijn de veranderingen aan het einde. Daar miste het boek blijkbaar nog wat extra drama, wat in de film is toegevoegd.

Matt Damon vertolkt Mark als een geharde, praktische jongen met een stevige dosis humor. Zijn grootste probleem is de muziekkeuze: alleen Lewis lijkt muziek mee te hebben genomen, en dat is helaas disco. Alle andere problemen lost hij zelf op, onder begeleiding van een aantal F-bommen en de sporadische ontploffing. Antenne in je buik? Eruit halen, nietje erin. Voedseltekort? Ik ben toch botanicus! In de trailer zegt hij ‘I am going to science the shit out of it’, en dat doet hij ook. Met het intellect van een astronaut en de kennis van een botanicus koloniseert Mark Mars. Ondertussen denkt men in Houston en de rest van de wereld dat Mark overleden is. Zijn begrafenis is al gehouden. Totdat iemand met de satellieten rond Mars mag spelen.

De film The Martian is een aanrader, maar moet echt los gezien worden van het boek. Minder explosies, minder eenzaamheid, meer verhaal. De film is niet perse voor sci-fi fans, of voor drama-fans, maar vooral voor mensen die eens een ander verhaal verteld willen zien. Een verhaal over het overleven op een planeet in je eentje. Met als enige gezelschap Rover en de enorm slechte disco-muziek van commandant Lewis.

Winactie 15 oktober:
We verloten één exemplaar van het boek The Martian (Nederlandstalige filmeditie) van Andy Weir. Zet onder dit artikel waarom je dit boek absoluut moet hebben. Je hebt tot vrijdagavond 16 oktober 20.00 de tijd.Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: 'The Martian': disco op Mars

 

Gerelateerd

Over

Andy Weir

Andy Weir

Andy Weir werd geboren in Californië en is de zoon van een fysicus en een ingen...

Gesponsorde boeken