Advertentie

Hebban vandaag

Column /

The sound of silence

Nelleke Geel was tot april 2014 werkzaam als uitgever van Signatuur, waar zij onder andere bekende namen als Charles Lewinsky, Jonas Jonasson, Hilary Mantel, Carlos Ruiz Zafón, Stieg Larsson en Juan Gabriel Vásquez groot maakte. Vorig jaar startte zij het nieuwe Meridiaan Uitgevers, waarover zij wekelijks schrijft op Hebban.

The sound of silence

Over de stilte bij het maken van een vertaling had ik het vorige week. Die stilte zou ik ook heel graag hebben bij het beoordelen van manuscripten. Die komen dagelijks in groten getale binnen en ook al publiceren we bij Meridiaan Uitgevers maar zo’n twintig boeken per jaar, een kwadratisch veelvoud daarvan passeert de revue. Bij boeken volgens een bepaalde formule is dat niet zo’n probleem: het past wel of niet in het profiel. Bij ‘buitenlandse fictie’ heb je met zo’n breed palet te maken dat de keuze alweer een heel stuk lastiger wordt. Stilte in het hoofd moet ik daarvoor hebben, luisteren naar de tekst. Doet die tekst iets met mij, wordt er een raampje opengegooid naar een uitzicht wat ik nog niet kende, of kijk ik juist in een plezierig spiegeltje van herkenbaarheid? De verbeelding van de literatuur om de wereld beter te begrijpen, wie zei dat ook alweer? Een uitspraak naar mijn hart, dat zeker. Maar dus nog een hele klus om de stilte rondom het lezen te creëren. Terwijl dat de essentie van het werk is.

Op andere momenten daarentegen wordt het soms bijna stil. Ik schrijf nu al een tijdje elke week een stukje over het vak – toegegeven, soms zwerf ik langs met wijn gelardeerde kwesties of de internet of things – en dat stuur ik dan op, fotootje erbij, en klaar. Ik betrap mezelf de laatste weken op de gedachte: wat kan ik niet allemaal ‘live’ vertellen in de tijd die ik nu gebruik om te schrijven?! Héél erg véél! En het stikt in Nederland van de leesgroepjes en de leesclubs en dat zijn allemaal mensen die interesse hebben in boeken en in literatuur, en dus mogelijk ook in hoe een en ander in zijn werk gaat bij een uitgeverij. Hoe kies je, hoe bepaal je, hoe zet je een nieuw fonds op, de naam, een logo, wat zet je bij elkaar, ken je je auteurs persoonlijk en is dat noodzakelijk, zijn ze leuk, zijn ze stom, wat doen scouts, wat is een persklaarmaker, welke weg legt een manuscript af wanneer het is gekocht, hoe komt een omslagontwerper op zijn of haar ideeën, hoe wordt iets een bestseller, wat is de rol van de vertaler, social media, pers, en zo niet, waarom dan toch?

Ik wil over al die dingen vertellen, want dit vak is prachtig, onmogelijk, fantastisch, een gruwel, hopeloos, en een feest! Het is nooit saai, routine, regelmatig, slaapverwekkend, voorspelbaar, rustig aan doen, ook niet als je dat af en toe best een paar daagjes zou willen.

Bij dezen: voor elke club vrienden die regelmatig bij elkaar komt om over een boek te praten: geef jullie zelf een keer vrijaf van het lezen, voorbereiden en discussiëren, en ik kom langs om een kijkje achter de schermen te geven! De stilte voorbij.

Nelleke Geel

Lijkt het jou leuk als Nelleke Geel bij jouw leesclub komt vertellen over het uitgeefvak? Vul dan onderstaand formulier in! Je maakt dan ook kans om voor jouw leesclub 10 exemplaren te winnen van een van onderstaande Meridiaan titels:

Alleen maar helden - Charles Lewinsky
Het regende vogels - Jocelyne Saucier
Hotel Arcadia - Sunny Singh
De moord op Margaret Thatcher - Hilary Mantel

Let op: om deel te nemen moet je een Hebban-account hebben!

Doe mee!Over de auteur

Nelleke Geel

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: The sound of silence

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken