Hebban vandaag

Advertorial /

The Wheel of Time is nu te zien op Amazon Prime, maar ken jij de boekenserie al?

door Hebban Crew 35 reacties
De epische fantasyreeks 'Het Rad des Tijds' van Robert Jordan, later afgemaakt door Brandon Sanderson, domineerde het genre voor meer dan twee decennia. Dertig jaar na de verschijning van het eerste deel is de reeks bewerkt tot televisieserie, vanaf 19 november te streamen via Amazon Prime Video. Lees meer over 'Het Rad des Tijds', lees een sneak preview van het eerste deel en bekijk de trailer.

Robert Jordan (1948) kwam op zeer jonge leeftijd al in aanraking met de boeken van Jules Verne, H.G. Wells en Mark Twain, dankzij het voorlezen door zijn twaalf jaar oudere broer. Na zijn veelvuldig onderscheiden diensttijd in Vietnam haalde Jordan een graad in natuurkunde, en ging hij als nucleair ingenieur aan de slag bij de Amerikaanse marine. Hij pakte het lezen pas weer op toen hij gewond raakte en in het ziekenhuis terechtkwam. Nadat hij alles gelezen had dat hem interessant leek, begon hij zelf te schrijven, met als gevolg 'Het Rad des Tijds'.

Jordan begon in 1984 aan het eerste deel, Het oog van de wereld, dat in 1990 werd gepubliceerd en vier jaar later ook naar het Nederlands werd vertaald, eerst door Jo Thomas en Johan-Martijn Flaton, later door Lia Belt. De auteur bleek een vlotte schrijver en gedurende de daaropvolgende vijftien jaar produceerde hij elke een à twee jaar een nieuw deel. Echter, terwijl Jordan bezig was met het door hem geplande laatste deel, werd hij begin 2006 gediagnosticeerd met de zeldzame ziekte amyloïdosis. Hij bereidde uitgebreide aantekeningen voor, zodat een andere auteur zijn werk af kon maken na zijn dood. Op 16 september 2007 overleed de slechts 59-jarige Robert Jordan.

Mede-fantasyauteur Brandon Sanderson (1975), op dat moment voornamelijk bekend vanwege zijn 'Mistborn'-trilogie, werd gevraagd de serie af te maken. Terwijl hij daarmee bezig was bleken de aantekeningen van Jordan zo extensief dat het boek te omvangrijk werd om in één band te publiceren. Om zowel de serie als de overleden auteur recht te doen, werd besloten het laatste boek op te splitsen in drie delen. Zo werd de reeks – die oorspronkelijk zes delen zou tellen – uitgebreid naar vijftien boeken, waaronder de nog door Jordan in 2004 gepubliceerde proloog Een nieuw begin.

'Het oog van de wereld was een keerpunt in mijn leven. Ik las, ik genoot. En toen ging ik mijn eigen fantasyboeken schrijven.' - Auteur Robin Hobb

Het Rad des Tijds

Aan het begin van de tijd creëerde de Schepper het Rad des Tijds, dat in beweging wordt gehouden door de Ene Kracht. Deze Kracht bestaat uit twee helften die elkaar soms afstoten en soms aantrekken: een vrouwelijke helft, saidin, en een mannelijke helft, saidar. Mensen die deze magie kunnen aanraken en gebruiken, worden Geleiders genoemd. Tegelijkertijd met de creatie van het Rad sloot de Schepper de Duistere kracht Shai'tan weg in een gevangenis.

In de Eeuw der Legenden zorgde een verkeerd gelopen experiment van de Geleiders, inmiddels georganiseerd als de Aes Sedai, ervoor dat de gevangenis gedeeltelijk opengebroken werd. Zo kon de invloed van Shai'tan terugkeren in de wereld en rekruteerde hij volgers. In reactie op deze bedreiging zorgde het Rad des Tijds ervoor dat de Draak werd geboren: de sterkste geleider die de wereld ooit had gekend en die vocht voor het licht.

Deze Lews Theris Telamon stond tien jaar lang aan het hoofd van een uitputtende oorlog. Uiteindelijk wist hij Shai'tans gevangenis opnieuw te verzegelen, maar niet voordat de Duistere saidar vergiftigde – de mannelijke helft van de Ene Kracht. Alle mannelijke Aes Sedai werden waanzinnig en vernietigden de wereld door een reeks aardbevingen en tsunami's op het land los te laten. Uiteindelijk wisten de vrouwelijke Aes Sedai hun laatste mannelijke tegenhanger te doden en konden alleen vrouwen nog veilig gebruik maken van de Ene Kracht.

Omdat het Rad blijft draaien en het Duister en licht eeuwig met elkaar zullen blijven vechten, leeft de wereld in de onzekere afwachting dat deze strijd opnieuw zal plaatsvinden. Volgens de profetie zal Shai'tan opnieuw uitbreken en zal de Draak herboren worden. Maar met saidar onherstelbaar beschadigd is deze voorvechter niet alleen de laatste hoop van de mensheid, maar ook degene die de wereld in zijn waanzin opnieuw zal kunnen breken.

Het eerste boek van 'Het Rad des Tijds', Het oog van de wereld, pakt het verhaal drieduizend jaar later op in het kleine dorp Emondsveld. Daar beginnen vijf jongeren aan een gevaarlijke reis nadat een Aes Sedai hun pad kruist.

'Robert Jordan is verreweg de populairste fantasy-auteur, en dat laat zich heel goed verklaren.' - The New York Times

Het oog van de wereld

In het ooit zo vredige Emondsveld breken roerige tijden aan. Verre geruchten van grote gebeurtenissen in de buitenwereld werpen hun donkere schaduw over het dorpje. En daar blijft het niet bij. De komst van vreemdelingen brengt grote veranderingen mee – veranderingen die onomkeerbaar zijn en die het leven van alle betrokkenen voorgoed overhoop zullen halen. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk.

Vijf jonge Emondsvelders vertrekken van huis en haard om de veranderingen te stoppen. Maar dan worden ze het middelpunt van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zal brengen…

Lees een sneak preview van het eerste deel

De televisieserie

'Het Rad des Tijds' is een van de bestverkochte fantasyseries sinds In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien, met meer dan 90 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Via Amazon Prime Video is vanaf 19 november de televisieserie te zien, waarbij de eerste drie afleveringen inmiddels beschikbaar zijn. De overige vijf afleveringen zullen wekelijks geplaatst worden tot eind december. De serie volgt Moiraine, een Aes Sedai, die de vijf jongeren onder haar hoede neemt om te ontdekken wie van hen de Herboren Draak is. Het tweede seizoen is al aangekondigd.

De boekenreeks

Natuurlijk lees je vóór het bekijken van de televisieserie eerst de boeken. Speciaal voor de gelegenheid heeft uitgeverij Luitingh-Sijthoff de reeks voorzien van nieuwe covers, zodat deze als een mooi geheel verzameld kunnen worden. Van het eerste deel is daarnaast ook een editie met filmcover beschikbaar, gebaseerd op de The Wheel of Time-televisieserie, én een luisterboek ingesproken door Ruben de Goede.

Bekijk alle delen van 'Het Rad des Tijds'

'Iedereen die epische fantasy schrijft weet dat Robert Jordan niet slechts onderdeel van het landschap is, hij is een monoliet in dat landschap.’ - Auteur Patrick Rothfuss

Winactie

Wil jij de serie voor het eerst ontdekken of juist herlezen, en daarbij Het oog van de wereld winnen? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Luitingh-Sijthoff drie exemplaren van dit eerste deel weggeven met de cover van de televisieserie. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2204 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: The Wheel of Time is nu te zien op Amazon Prime, maar ken jij de boekenserie al?

 

Gerelateerd

Over

Robert Jordan

Robert Jordan

Robert Jordan is het pseudoniem van James Oliver Rigney (1948-2007). Hij was een...

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson groeide op in Lincoln, Nebraska. Hij studeerde en doceerde cre...


Gesponsorde boeken